Има целенасочен натиск спрямо мен и семейството ми заради делото срещу Иванчева

Има целенасочен натиск спрямо мен и семейството ми заради делото срещу Иванчева
Сотир Цацаров, Иван Гешев и Мария Шишкова на среща с основния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин, снимка:ПРБ

Основният свидетел по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров – Александър Ваклин – се е срещнал с ръководството на прокуратурата заради натиск срещу него и семейството му. Срещата с главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, която е била инициирана от Ваклин, се е провела в Съдебната палата в София, съобщиха от държавното обвинение.

Ваклин е поискал да разговаря с ръководството на прокуратурата по повод "упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район "Младост"". Основният свидетел по делото е потвърдил позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., че "негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно".

Той е заявил и, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, "съдържащи откровени неистини". Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължила като зададена "линия на поведение и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор". Пред Цацаров, Гешев и Шишкова Александър Ваклин е посочил като пример за това статия, публикувана на 07 август 2019 г. в сайта "Бивол", в която се съдържат твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден.

"Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации "свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие"", посочват от прокуратурата.

Главният прокурор и неговите заместници са заявили разбиране към изложените от Ваклин проблеми и са посочили, че ще застанат "зад всеки свидетел в защита на законовите му права"." Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг", коментират още от държавното обвинение.

Още по темата

Ръководството на ДАНС подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Предишна новина

Иван Гешев взима държавните изпити по право с отличен

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Размисли от Тикволандия | нерегистриран
  6
  0

  ПОЗОР! Хора, които имат всичко, продадоха себе си, подложиха се на всякакви унижения, за да се отплатят!  Времето, в което живеем ще влезе в учебниците като "упадък на първата бг демократична държава"!!! Механизмите и психологията на това падение трябва да се анализират и изучават, за да не се допусне отново.

 2. 6
  жж | нерегистриран
  13
  -5

  Ако адвокатите на Иванчева се срещнат с ваклин веднага ще им образуват дело, но няма проблем ПРОКУРОРИ ПУБЛИЧНО да се срещат и да демонстрират отношение, това не е ли влияние, ами ако ДВАКОТИТЕ ПОИСКАТ ВЪВ ВТОРА ИНСТАНЦИЯ ОТНОВО ДА БЪДЕ РАЗПИТАН ВАКЛИН особено след разкритията за ЖЕНАТА НА ГЕШЕВ и как точно се е свързал с прокуратурата и какви са тези 15 000 предложение от Специалиираната и т.н. , и т.н ....ОСТАВКА ИМ Е МАЛКО

  ГЕШЕВ Е ПОЗОР, ГЕШЕВ Е ПОЗОР, ГЕШЕВ Е ПОЗОР , ГЕШЕВ Е ПОЗОР

 3. 5
  RRR | нерегистриран
  20
  -6

  Тези двамата не са прокурори, само имитират подобна дейност.

 4. 4
  Петко 2 | нерегистриран
  24
  -9

  Ако има натиск върху свидетел, какво прави тази случка в медиите? Главният прокурор и бъдещият главен прокурор не знаят ли, че такова оплакване на свидетеля е законен повод по НПК за проверка има ли достатъчно данни за извършено престъпление. Това се учи в трети или четвърти курс в университета. И ако не го знаят защо са прокурори. А ако го знаят ...

 5. 3
  RRR | нерегистриран
  18
  -12

  Не прокурорите са виновни.Тези, дето се зоват ръководство и някои по-долни началници забъркват кашите.

 6. 2
  Не ви ли е срам?! | нерегистриран
  22
  -14

  Кой век сме и къде живеем?!?!?!?!?! Върнахте ни преди Крум, уважаеми прокурори български

 7. 1
  | нерегистриран
  30
  -13

  Встрани от въпроса колко допустимо ПРБ да се среща със свидетел по висящп дело. Колко струва часовникът на Цацаров?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.