Има данни, че българско гражданство е предоставяно и на чужденци с криминално минало

Има данни, че българско гражданство е предоставяно и на чужденци с криминално минало
Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, снимка: БГНЕС

"Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършена от нашата комисия. Действително сигналът дойде от Областната дирекция на МВР-Кюстендил. Хората са започнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. И след като са установили, че има данни за връзки на ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали, които те бяха събрали, бяха препратени при нас. И оттогава всъщност започна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме три месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки - от най-ниските до най-високите нива. След което докладвахме това, което сме събрали на прокуратурата и срещнахме разбиране". Така Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), коментира ролята на институцията по разкриването на една от най-мащабните корупционни схеми, тази с документите за български произход, издавани от ДАБЧ, в интервю за БНР. И допълни, че "това е начинът на действие на всяко едно разследване" - "органите, които имат полицейски функции, разкриват престъпната схема, след което докладват в прокуратурата, откъдето се преценява дали има достатъчно доказателства".

"В случая се прецени и вече се образува досъдебното производство, вече бяха привлечени към обвинение и лица, това са председателят на ДАБЧ, главният секретар и двама посредници - един сръбски гражданин, българка, които всъщност са посредници от най-високото ниво, които са свързани с предишните двама ръководители от Държавната агенция", допълни още Георгиев.

"Съдът в крайна сметка, за да остави тези хора в ареста, той преценява, че има достатъчно доказателства, вече не данни, а доказателства за това, че тези лица са съпричастни към това престъпление", така аргументира Георгиев решенията на специализираните съдилища да оставят в ареста главния секретар и председателя на Агенцията. На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от 2014 година, Георгиев отговори: "Нашата комисия реално беше попълнен съставът й април месец на тази година. След като ние получихме сигнала, веднага започнахме работа по случая. Ние работим занапред и няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години"

Георгиев коментира и темата за случаите на хора закупили паспорти, издирвани после от Интерпол: "Имаме данни, разбира се, не сме установили в конкретика, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено". "Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България", коментира още председателят на КПКОНПИ и подчерта, че схемата за незаконно получаване на българско гражданство вече не работи.

Георгиев припомни, че и в предишни интервюта е посочвал, че няма да има "свещени крави" или забранени за разследване лица. На въпрос за тези 7-8 месеца работа никой ли не се обаждал с желание да даде "насоки" за работата на комисията, той отговори: "Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем""Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата. Ето при този случай с ДАБЧ, отделно пропуска се и случаят, когато беше повдигнато обвинение на кмета на Община Септември, това е отново наш случай. Също така имаме, по наша разработка, повдигнати обвинения на двама бивши кметове на Община Перник. Кметицата на "Младост", това е също случай, който придоби огромна популярност", поясни още Георгиев за свършеното до момента от Антикорупционната комисия. 

Георгиев коментира и данните от социологическо проучване, според което 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила в страната, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон: "Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия""По принцип българинът обича да е песимист", заключи още Пламен Георгиев.

Още по темата

Радев е провел кратък разговор с Тръмп в Париж

Предишна новина

Калин Калпакчиев оглави ССБ през задния вход

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 10
  Пламенчо... | нерегистриран
  12
  -1

  Ти и за Мишо Бирата като писа постановлението,пак беше неконтролируем,нали?

 2. 9
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 8
  RRR | нерегистриран
  15
  -1

  Не вярвах, че може да е толкова семпъл.Все се надявах, че има искра разум в мъглата, но очевидно съм грешал жестоко.

 4. 7
  Ха ха ха ха ха ха | нерегистриран
  14
  -2

  Яко триене пада. Шубето е Голем страх.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.