Има хора, които си придават важност, която не им се полага

Има хора, които си придават важност, която не им се полага
Председателят на ВКС Лозан Панов, снимка:Архив

Народното събрание изслушва докладите на Висшия съдебен съвет (ВСС), "тримата големи" в съдебната система и Инспектората към кадровия орган за дейността на институциите през 2018 година.

Депутатите приеха докладите на ВСС и на Инспектората на съдебната власт без забележки. Народният представител от Обединени патриоти Павел Шопов отправи призив към членовете на кадровия орган да продължават да работят"в същия дух" и да се пазят от атаки. "Видяхме магистрати, които се явиха на протести. Но, тук една чужда фондация, водена от чужда държава, с чужди интереси хвърли много пари. То не бяха хвърляни фалшиви тези, обещания. Изкушения към обществото - как държавата ще стане по-добра. Голяма роля за пресичане на тези гнусни попълзновения изиграха различни състави на ВСС. Специална благодарност искам да изкажа към предходния състав на ВСС за всичко, което издържаха. ВСС в различните му издания, включително и настоящият през последната година, продължи да работи в правилната посока. Искам да предупредя членовете на ВСС много да внимават с масонстващите и либералстващите в системата, които по презумпция и дефиниция са противници на тази държава и всякакъв конституционен ред. Те създават тези вълнения в обществото, които създават шум. С абсолютна убеденост ще гласувам "за" доклада на ВСС", заяви Шопов.

Отчетът на председателя на ВКС Лозан Панов не мина толкова безоблачно. От парламентарната трибуна той отново разкритикува законодателя заради измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) от последните години. Той за пореден път подчерта и очевидното, че натовареността в съдилищата е неравномерна, а конкурсите за магистратите са бавни и неефективни. Повтори и "вечната мантра" за извеждане на прокуратурата от Съдебната палата в София, която била тясна да помести всички органи на съдебната власт, които се помещават в нея.

Панов потвърди, че е обиден на правосъдния министър Данаил Кирилов заради негово изказване, че случайното разпределение на делата във ВКС може да бъде повлияно от административния ръководител. Той не пропусна да използва парламентарната трибуна и за да атакува за пореден път военното правосъдие, за чието закриване лобира от години. "Смятам, че за малка България, с малко военнослужещи и ниската фактическа и правна сложност, военните съдилища са много", заяви Панов. След което се похвали с "добре свършената работа" от страна на съдиите във ВКС за изминалата година, както и с тълкувателната дейност на съда.

Изказването на председателя на ВКС Лозан Панов и поредните му политически оценки за работата на парламента предизвикаха отново Павел Шопов да вземе думата. Депутатът реагира много емоционално. "Има хора, които си придават важност, която не им се полага. Време е най-после да направим някои фини настройки и всеки да си знае ролята, мястото и функциите. Ролята на председателя на ВКС е да ръководи ВКС, той е съдия и като всички други съдии трябва да решава дела. Да си съдия означава, че трябва да се произнесеш по един конкретен казус. Решаваш казуса и нямаш право на мнение, на интервюта, нямаш право да протестираш и да събираш около себе си съдии и да обединяваш определени кръгове. Работа на законодателя и на ВСС е да прецени право или криво – добре или грешно. Никой няма право да си приписва правомощия, по-големи от тези, които законът му е дал. След ексцесиите, които настъпиха, включително и по повод тълкувателните решения на ВКС, които са взети от определен състав на ВКС, председателят няма право да изказва мнения, оценки, да дава интервюта, още повече да ни дава съвети и оценки на нас", заяви Шопов.

"Смятам, че председателят на ВКС, ВАС и главният прокурор са публични личности и трябва да изразяват мнението си", отвърна му Панов.

В крайна сметка докладът за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2018 г. бе приет единодушно, без нито един глас "против" или "въздържал се".

В представянето на отчета за дейността на административните съдилища председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков акцентира върху ефекта от промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и благодари на депутатите за съдействието. "Това, което искам да отбележа съвсем накратко, говорейки за разлики в натовареността, ако колегите във ВКС са решили 9 000 дела за година, ние сме решили 16 000 дела, при положение, че числеността на ВАС е по-малка от колегите във ВКС. Не искам да кажа, че колегите във ВКС не работят, а че ние сме свръхнатоварени и въпреки това актовете ни се изписват в 95% в 1-месечен срок. На колегите се налага да влизат пожарно в зала. Благодарение на реформата в АПК, слава Богу, се достигна до намаляване на натовареността и по-равномерно натоварване на административните съдилища. Дори и най-малко натоварените административни съдилища са към средно натоварените съдилища от окръжно ниво. Административното правораздаване освен, че е най-бързото е и качествено. Длъжници сме на обществото единствено по отношение на тълкувателната дейност", заяви Чолаков.

В представянето си главният прокурор Сотир Цацаров пък се спря на два важни показателя в работата на държавното обвинение за изминалата година – оправданите лица и върнатите дела. "Тези два показателя са атестат на добрата ни работа, но не само на прокуратурата, но и на законодателя, защото показаха, че законодателните изменения в НПК са издържали проверката на времето, включително тези по отношение на специализирания съд и прокуратура", посочи Цацаров.  

Той използва парламентарната трубуна и за да благодари на колегите си и на служителите в прокуратурата, следствието и Бюрото за защита на свидетели. "Мисля, че те заслужават тази благодарност за работата си", завърши главният прокурор.

Докладите на Чолаков и Цацаров също бяха приети единодушно от народните представители.

Без закон за частния фалит убиваме предприемчивостта на младите

Предишна новина

Шофьорът, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов, получи по-тежко наказание

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  ?????? | нерегистриран
  8
  -1

  Атакувал …..военното правосъдие , защото не работи . Дори и Лозан Панов може да е прав понякога . Ако каже , че небето е синьо , и тогава ли "Правен свят" ще го атакува , че "очевидно" е зелено ? Човекът не е прав за много неща , но все пак понякога казва и истината …...

 2. 5
  Панов говори убедително | нерегистриран
  20
  -7

  А защо този нескопосан сат плюе срещу него, е въпрос н морал. Или на липсата на морал.

 3. 4
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 3
  ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА | нерегистриран
  15
  -16

  ДОСТОЙНО! ИМА ПОДКРЕПА СРЕД СЪДИИТЕ!

 5. 2
  | нерегистриран
  39
  -1

  Да те критикува Павел Шопов, дето не знае как се слагат слушалки, си е похвала направо.

 6. 1
  | нерегистриран
  18
  -25

  Направо не мога да повярвам, че Лозан е благоволил да се спусне от висините и да се яви в парламента. Той преди такива неща не правеше. Да не е допусната някаква грешка и да става дума за реч, която Лозан е произнесъл в офиса на някой подсъдим олигарх?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.