Има натиск от Брюксел заради Кьовеши

Има натиск от Брюксел заради Кьовеши
Лаура Кьовеши

Съдийската секция в рамките на румънския Висшия съвет на магистратурата (румънският Висш съдебен съвет-бел.ред.) заяви, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения й съдебен контрол. Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши съобщи, че Върховният касационен съд е приел обжалването й и е отменил всички мерки за неотклонение, които й бяха наложени в рамките на дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система, съобщава Аджерпрес, цитирана от Дир.Бг.
 
"Прие се контестацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол", заяви Кьовеши пред журналисти след съдебнотоо заседание. Тя посочи, че са отменени всички наложени й мерки в рамките на съдебния контрол. "Сега мога да напускам страната, отменен е съдебният контрол, отменени са всички мерки", посочи тя. Освен да напуска страната, Кьовеши имаше и забрана да говори пред медиите за делото, по което е разследвана. Също така й беше забранено да упражнява дейност като прокурор в рамките на Главната прокуратура, напомнят румънските медии.
 
В писмо, публикувано на сайта на Висшия съвет на магистратурата, се посочва, че "съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния". В текста се отбелязва, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая - "намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието".
 
Бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС, е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Редица европейски официални представители изразиха подкрепата си към Кьовеши и призоваха тя да бъде оставена свободно да участва в избора на европейски главен прокурор.
 

Още по темата

Златанова: ЕК трябва да убеди, че няма корупция, ако свали мониторинга

Предишна новина

Инспекторатът към ВСС проверява Лозан Панов за конфликт на интереси, а НАП ще установява извършила ли е данъчни престъпления съпругата му

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Румънците явно са прегърнали Цацароидния модел, така популярен у нас - на неудобните повдигат безумни обвинения, които никога няма да издържат в съда, а след това викат „Ние с подсъдими не говорим!“. Румънците дори са една идея по-нагли, защото повдигнаха обвинение на председателя на ЕК Тимерманс за водач на организирана престъпна група, която имала за цел да изготви негативен доклад за румънското правосъдие.

 2. 1
  Настрадин Ходжа | нерегистриран
  2
  -1

  Само Румъния е по-корумпирана от ЕС. Защото нестандартни сме!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.