Има опити за политизиране в адвокатурата

Има опити за политизиране в адвокатурата
Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, снимка: БНР

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира пред БНР напрежението и острите критики от страна на адвокати към начина, по който се ръководи адвокатурата. "Дали сме становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари - за адвокатската тайна. Там думата адвокат не съществува. Проблемът е свързан с адвокатската тайна и с баланса на обществения интерес за борбата срещу прането на пари и от друга страна с интереса на клиента да бъде защитена тайната, защото доверието в адвоката е доверие и в правосъдието. Това беше темата на първата ни среща с ръководството на ДАНС. Нека не забравяме, че законът не е от вчера или от днес. Имплементираме директива, която е факт. Става дума за общ обучителен план и Адвокатският съвет даде такъв план. Имахме и среща с председателя на Народното събрание, с председатели на комисии и ръководството на ДАНС, стигнахме до план за работна група. Тя започва работа утре за прецизиране на текстовете. Трябва да направим така, че да няма съмнение, че адвокатите не са доносници", обясни Негенцова. 

"За правилника с колегите адвокати считаме, че той в голяма част дописва закона и на първо място трябва да се види законът. Не изключваме възможността за пряк контакт с МС за промени в правилника", допълни Ралица Негенцова.
 
На въпрос за конфликт на адвокати с ръководството на Висшия адвокатски съвет Негенцова отговори, че става дума за 14000 адвокати, "свободни и независими да изразяват своето мнение". 
 
"Имаме обща цел за престижа на адвокатурата и предпочитаме да слушаме мненията, но предпочитаме и да са градивни. Ние сме диалогични. Вслушваме се във всички мнения. Все повече и повече се налага мнението, че има опити за политизиране в адвокатурата. Свободата е в това да си независим. Не говоря за конкретни политически субекти, но се защитават определени политически пристрастия. Ние нямаме тези виждания. Адвокатурата на първо място е конституционно закрепена. На второ място -  дава възможност на адвокатите да изразяват мнения", добави председателят на Висшия адвокатски съвет.
 
"Трябва да се направи преценка на резултатите от Общото събрание. Висшият адвокатски съвет е сформиран на базата на делегати, всеки отговаря за 40 други. Не виждам мотив за стачка. Постигнали сме резултат да се работи за промяна на закона", подчерта още Негенцова пред БНР.
 

Още по темата

Почина Красимир Узунов

Предишна новина

3 години условно за д-р Бранимир Мичев, измамил баща, че ще измъкне сина му от затвора

Следваща новина

Коментари

40 Коментара

 1. 42
  Адвокат | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #40 от "мммм | нерегистриран":
  Ало съдията, кое е лесното придобиване на правоспособност? Ти лично явявал ли си се на адвокатския изпит?Казусите там бяха много по трудни от тези на изпитите за магистрати. А и факта, че проверяващите гледат на теб като бъдеща конкуренция не помага много. Не напразно не можеш да си видиш работата, а и да я видиш, какво и къде ще жалиш? Така, че не ми говори за лесно придобиване на правоспособност. Отделно трябва да извадиш и едни пари при вписването, след това за кантора, консумативи и т.н.

  Колкото до качеството на услугите, забъркването в криминални схеми- всички прокурори и съдии само качествени актове ли пишат? Ако аз сбъркам, възможно е да пострадат най много няколко човека, но когато ВКС постанови един акт могат да пострадат хиляди, примери напоследък колкото искаш. И последно, не малко съдии и прокурори са забъркани в криминални схеми, но никой не предлага да спрем назначаването на такива, а настоящите да останат пожизнени.

  Ключът е в ограничаване броя на юридическите факултети дето са нацвъкани във всяко едно по голямо село, да се завишат критериите за приемане в останалите 2-3 факултета, както и да се повиши качеството на обучението, а не да се затвори една професия за всички простосмъртни. А и да не пропусна- задължително е да се въведе възраст за пенсиониране- при навършване на 70 г. задължително у дома, да топлиш радиаторите, не да спиш по съдебните зали.  Споделям за затварянето на правните факултети.Логично да остане 1 в София и един в Пловдив или В.Търново.Но е необходимо и силно ограничаване на достъпа до адвокатурата.В България на глава от населението има повече адвокати от лекари,архитекти,зъболекари,счетоводители и другите свободни професии.За разлика от нашата професия,останалите са по-често търсени,тъй като са по-необходими за ежедневните нужди на хората.

  Считам,че младши адвокат следва да бъде допускан за вписване едва след представяне на доказателства,че някоя кантора ще го приеме да работи при тях за тия години.Със или без заплащане е без значение.

  Подобно на нотариусите и ЧСИ-тата адвокатската канотра на даден адвокат трябва да отговаря на законово уреден минимум от изисквания за помещение,обезопасяването му,съхранение на архива.

  Подкрепям и въвеждане на възраст за работа.Лица ,придобили и получаващи пенсия за прослужено време и възраст следва да бъдет автоматично отписвани след постъпване на уведомление от НОИ за отпуснатата пенсия.

  Могат още много мерки да се набележат.Мерки,които са реанимиращи за адвокатурата ни.И донякъде ще спомогнат за затварянето на този разграден двор!Просто трябва да има воля за това.

 2. 41
  неАдвокат | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #9 от "ало,ало | нерегистриран":
  Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари,ами що него покажете да го видим всички,защото от близо 80 становища подадени от кои ли не липсва това на ВАдвС. За каква борбата с нелоялната конкуренция говори Ралица Негенцова на ОС,след като в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет, липсват текстовете за адвокатска дейност и мерки срещу нелоялната конкуренция от страна на кои ли не-не адвокати, които най спокойно работят като адвокати. Видно е че ВАдвС гледа интересите на брокерите на имоти,счетоводителите,нотариусите и на всеки друг, но не и на Адвокатите. Спрете само да лъжете, ами се засрамете малко и ако сте "почтена" си подайте оставката.

  Повечето от ВАдС начело с г-жа Негенцова са завършили и практикували преди 1989г.,следователно през " онова време " само " достойни " членове на БКП са допускани да са Адвокати. През " онова време " като членове на БКП е било техен дълг да доносничат на ДС. Може би изпитват носталгия по " онова време " ,щом говорят за политизиране в адвокатурата. Явно и прес 2017г. за ВАдС е било, както през " онова време ", в реда на нещата да се доносничи на службите. Може би за това не са дали становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари, а чак като се вдикна шум и гафа им лъсна на яве , започаха да имитират дейност.Те, като възпитаници на БКП,са превърнали Адвокатурата в феодален строи,а Адвокатите в крепостни селяни.Затова говори факта че годишно взимат 3 326 400 лв. от Адвокатите "крепостни селяни" които вече изнемогва, а те като феодали ,меко казано,си гледат само техният интерес и са оставили "крепостните селяни" на произвола на съдбата ( за това категорично, говори Проекта на ЗИД на ЗА изготвен от ВАдвС, изпратен до САК на 21.02.2019г.).Нещо повече,както феодалите в средновековието са наказва ли тези които не си платят таксата и им се противопоставят, така също и ВАдвС наказва с дисциплинарка и обричат на глад тези които не си платят таксата и им се противопоставят.Затова никой възпитаник на БКП не пуска кокала доброволно.Но историята е доказала че накрая крепостните селяни се надигат на бунт срещу феодалите,а последните винаги губят.Затова единственото което остава на редовият Адвокат е да се разбунтува срещу феодалният ВАдвС и да иска оставката му, за да може да се проведе реална реформа в адвокатурата и редовият Адвокат най-после да работи в условията на 21-ви век.

 3. 40
  мммм | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #35 от "Съдията Дред | нерегистриран":
  Свободен пазар без контрол и без регулация се превръща в своето отрицание. Точно това е пазарът на адвокатските услуги - лесно придобиване на правоспособност и много трудно лишаване от правоспособност , безконтролен дъмпинг , липса на контрол върху качеството на адвокатските услуги , участие на адвокати в криминални схеми , липса на всякакъв морал при упражняване на професията , пълен упадък на престижа на професията . Кой точно проблем ще реши "свободния пазар" и как ??? След 30 години "свободен пазар" адвокатурата е на дъното и както изглежда ще продължи да го дълбае ….

  Ало съдията, кое е лесното придобиване на правоспособност? Ти лично явявал ли си се на адвокатския изпит?Казусите там бяха много по трудни от тези на изпитите за магистрати. А и факта, че проверяващите гледат на теб като бъдеща конкуренция не помага много. Не напразно не можеш да си видиш работата, а и да я видиш, какво и къде ще жалиш? Така, че не ми говори за лесно придобиване на правоспособност. Отделно трябва да извадиш и едни пари при вписването, след това за кантора, консумативи и т.н.

  Колкото до качеството на услугите, забъркването в криминални схеми- всички прокурори и съдии само качествени актове ли пишат? Ако аз сбъркам, възможно е да пострадат най много няколко човека, но когато ВКС постанови един акт могат да пострадат хиляди, примери напоследък колкото искаш. И последно, не малко съдии и прокурори са забъркани в криминални схеми, но никой не предлага да спрем назначаването на такива, а настоящите да останат пожизнени.

  Ключът е в ограничаване броя на юридическите факултети дето са нацвъкани във всяко едно по голямо село, да се завишат критериите за приемане в останалите 2-3 факултета, както и да се повиши качеството на обучението, а не да се затвори една професия за всички простосмъртни. А и да не пропусна- задължително е да се въведе възраст за пенсиониране- при навършване на 70 г. задължително у дома, да топлиш радиаторите, не да спиш по съдебните зали.

 4. 39
  до ВАдвС | нерегистриран
  3
  -1

  От отчета, направен пред делегатите на ОС, става ясно, че към момента има натрупан излишък от близо 800 000 лв., резервът не влиза в тях. Това означава, че бюджетът е направен изключително калпаво и че от джобовете на адвокатите напълно излишно са изтекли близо един милион лева, които ВАдвС може да управлява както намери за добре. Този излишък е натрупан за по-малко от година в резултат на двойното увеличение на членския внос и увеличението на встъпителните вноски. В следващата година ще се натрупа още по-голям излишък. Въпросът ми е - членовете на ВАдвС държат да имат усещането, че са милионери ли? За какво е цялата тази история с натрупани пари, които не са нужни за правилната и нормална работа на съвета? Що за лудост е това да се трупат пари на фона на колеги с неплатени осигуровки и принудени да работят и друга работа, за да смогнат да покриват разходите си? Що за наглост е да се плаща по 250 лв. на член на ВАдвС за едно заседание на съвета, още повече на фона на калпавата работа на този орган? Делегатите, които са гласували за приемане на отчета следва сега да обяснят пред представляваните от тях делегати защо го направиха. В големите колегии напълно ненужно се раздува щата и се назначават хора, които по цял се чудят какво да правят в лъскавите офиси, излишно е да казвам, че от такива назначенци няма нито един, който да не е син, дъщеря, снаха и т.н. на адвокати, абонирани за членове на местните съвети. Родово-общинният строй ряпа да яде пред това, в което е превърната адвокатурата. Членовете на ВАдвС да се вдигнат и да направят посещения по места, за да чуят лично проблемите на адвокатите в провинцията, не да се изживяват като охранени чиновници, които тези проблеми не касаят. Ние сме вашите работодатели и ни дължите идване на крака и изслушване, както и съобразяване с нашите искания. Колеги, помните ли ВАдвС да е организирал срещи с адвокатите във вашите градове? Не мислите ли, че е време един път годишно тези срещи да се случват и на тях да се обсъждат не само проблемите на адвокатите, но и проблемите на законодателството с оглед правомощията на ВАдвС да сезира КС, да прави предложения за законодателни промени или да изисква становища и иницииране на тълкувателни решения от ВКС и ВАС? Колко по-ефективна би била адвокатурата ако това стане практика някой замислял ли се е? Всеки ден си трошим главите с калпаво законодателство и сме свидетели на грубо нарушаване на правата на клиентите ни и сякаш сме безсилни да променим това, а всъщност не сме, ако използвахме всички възможности, които законът ни е предоставил, но ние или не ползваме или ги ползваме неефективно.

 5. 37
  Адвокат | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #34 от "друг адвокат | нерегистриран":
  Дрън, дрън- прав си- не си гладен и не си жаден, ти си мнооооооооооого гладен и още повече жаден. И след като не ме познаваш защо веднага се хващаш за бюрото майка, май ти чакаш на него и за това те боли, защото колкото са повече вписаните, толкова по рядко ти идва реда. Виждам те как висиш пред някое районно с изплезен език, дано някой разследващ ти подхвърли бонбонче. Не знам с кого си говорите, че адвокатите са много, явно с такива нещастници като теб. Само ще кажа, че за всеки има място под слънцето, стига малко да отбира от нещата , с които се захваща, защото само с празни приказки не става.

  А и апропо как ще ограничиш вписванията на нови колеги? Нещо да посочиш, което да е законно, не дискриминационно и т. н.? Или просто няма да приемаме, защото сме много и ти си между щастливците дето са вътре.

  Да трябвало е да ограничат приема, но преди ти да се намъкнеш. Много се дразня от такива човешки отпадъци, които са завършили незнаен "ниверситет",вписали са се след 16-тия изпит, но са установили, че скоро няма да станат милионери и се започва едно цирикане да забраним на другите да стават адвокати, защото сме много, да забраним на другите да извършват дейности свързана с тяхната работа, защото това според нас това е адвокатска работа, да вземем да наложим един законов монопол....Това е гнусно и отвращава, настройва и останалите професии и юристи срещу адвокатите, заради такива недоразумения като теб. Ти и себеподобните ти, може и да искате да се върнат и адвокатските колективи от социализма? Да, който ближе гъза на шефа и е на правилната партийна линия ще получава сладките и добре платени делца, а шерпите ще дремят пред РУ-то, да чакат някой крадливец, с когото после ще обикалят цяла България, по дела за 50 лева хонорар.

  Да, ама не. Социализъмът свърши отдавна, времето е на свободната конкуренция.Като не ти харесва стани депутат, то там такива като теб с лопата да ги ринеш, а може би това е заветната ти мечта?

  Смешко си ти,и то голям.За какъв свободен пазар и конкуренция говориш ,след като населението в страната намалява .А това води и до търсенето на всякакъв вид услуги,в т.ч и адвокатските.Не виждаш ли г-н гранде адвокате,че се почна със закриване на прокуратурите.Какво означава това-ненужни са.Няма работа за тях.В един хубав слънчев ден ще се прекрои и съдебната карта.На фона на всичко това се подразбира /ако можеш да мислиш де/,че търсенето на съответните юридически услуги е намаляло драстично.При нотариусите вече се усеща спад! Скоро и при ЧСИ-тата,щото не остана и какво да се продава.И докато другите свободни професии приемат по-бройка /дали са правилните или неправилните хора е друг въпрос/ адвокатурата си е като солунската митница на бай ти Ганя.Е докога така- приказката за джунглата ли ще прилагаме,да почнем сами да се самоизяждаме? Впрочем виж поста на човека с ник "Съдията дред" колко точно го е написал.И пак казвам,ако можеш да мислиш-помисли!

 6. 36
  неАдвокат | нерегистриран
  7
  -1

  Г-жа Негенцова, не сте Председател на ниско квалифициран персонал,а сте Председател на Висшия адвокатски съвет. Шеф сте на 13 860 Адвокати , а не на сезонни работници и не правете 13 860 Адвокати на луди. Как смятате през 2019г. да манипулирате 13 860 Адвокати с похвати от " онова време " преди 1989г. Редовите Адвокати кои то мачкате по безспорен и категоричен начин,няма да търпят повече. Спрете с лъжите и си подайте оставката или смятате че има те 3 326 400 причини да не го правите. Да припомним че 3 326 400 лв. на година е членския внос за ВАдвС,а работата му е нулева. Редовите Адвокати искат Оставката на целият ВАдвС, за да може да се проведе реална реформа в адвокатурата.

 7. 35
  Съдията Дред | нерегистриран
  5
  -2

  Свободен пазар без контрол и без регулация се превръща в своето отрицание. Точно това е пазарът на адвокатските услуги - лесно придобиване на правоспособност и много трудно лишаване от правоспособност , безконтролен дъмпинг , липса на контрол върху качеството на адвокатските услуги , участие на адвокати в криминални схеми , липса на всякакъв морал при упражняване на професията , пълен упадък на престижа на професията . Кой точно проблем ще реши "свободния пазар" и как ??? След 30 години "свободен пазар" адвокатурата е на дъното и както изглежда ще продължи да го дълбае ….

 8. 34
  друг адвокат | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #33 от "Адвокат | нерегистриран":
  Щом мислиш така не си никакъв адвокат.Всички адвокати споделят моето мнение,че станахме много и,че трябва да се ограничи тотално приема.И за твое сведение-не съм гладен! Нито пък жаден.Не чакам и на бюрото-майка,за разлика от теб! И още нещо-пазарът на адвокатските услуги не отсява нищо.Има адвокати,които са в латентно положение с години,не работят,но и не се отписват.

  Дрън, дрън- прав си- не си гладен и не си жаден, ти си мнооооооооооого гладен и още повече жаден. И след като не ме познаваш защо веднага се хващаш за бюрото майка, май ти чакаш на него и за това те боли, защото колкото са повече вписаните, толкова по рядко ти идва реда. Виждам те как висиш пред някое районно с изплезен език, дано някой разследващ ти подхвърли бонбонче. Не знам с кого си говорите, че адвокатите са много, явно с такива нещастници като теб. Само ще кажа, че за всеки има място под слънцето, стига малко да отбира от нещата , с които се захваща, защото само с празни приказки не става.

  А и апропо как ще ограничиш вписванията на нови колеги? Нещо да посочиш, което да е законно, не дискриминационно и т. н.? Или просто няма да приемаме, защото сме много и ти си между щастливците дето са вътре.

  Да трябвало е да ограничат приема, но преди ти да се намъкнеш. Много се дразня от такива човешки отпадъци, които са завършили незнаен "ниверситет",вписали са се след 16-тия изпит, но са установили, че скоро няма да станат милионери и се започва едно цирикане да забраним на другите да стават адвокати, защото сме много, да забраним на другите да извършват дейности свързана с тяхната работа, защото това според нас това е адвокатска работа, да вземем да наложим един законов монопол....Това е гнусно и отвращава, настройва и останалите професии и юристи срещу адвокатите, заради такива недоразумения като теб. Ти и себеподобните ти, може и да искате да се върнат и адвокатските колективи от социализма? Да, който ближе гъза на шефа и е на правилната партийна линия ще получава сладките и добре платени делца, а шерпите ще дремят пред РУ-то, да чакат някой крадливец, с когото после ще обикалят цяла България, по дела за 50 лева хонорар.

  Да, ама не. Социализъмът свърши отдавна, времето е на свободната конкуренция.Като не ти харесва стани депутат, то там такива като теб с лопата да ги ринеш, а може би това е заветната ти мечта?

 9. 33
  Адвокат | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #32 от "друг адвокат | нерегистриран":
  Защо, според теб приемали всякакви??? Ти нещо специален ли си? С какво се различаваш от колегите си- в закона има критерии, на които трябва да отговаря всеки адвокат- след като са спазени тези критерии, по какви причини въпросния "всякакъв" не следва да се приема за адвокат- защото ти- специалния си гладен? Щом си гладен значи не ставаш, това е простата истина и след като не ставаш се стремиш да наложиш рестрикции относно приема на други колеги, защото когато липсва конкуренция, някой ще дойде и при теб.

  Напротив, трябва изцяло да са освободи професията и пазара сам ще отсее, хората които могат и работят, а не дремят по форумите с цел да извлекат политически дивиденти.

  Щом мислиш така не си никакъв адвокат.Всички адвокати споделят моето мнение,че станахме много и,че трябва да се ограничи тотално приема.И за твое сведение-не съм гладен! Нито пък жаден.Не чакам и на бюрото-майка,за разлика от теб! И още нещо-пазарът на адвокатските услуги не отсява нищо.Има адвокати,които са в латентно положение с години,не работят,но и не се отписват.

 10. 32
  друг адвокат | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #24 от "Адвокат | нерегистриран":
  Ей смешко,не ме познаваш,че да говориш дали трябва да си смуням професията!Написал съм една истина,която много от колегите не могат да разберат.Глад в адвокатурата има по много причини.най-важната е,че прибират всякакви.Време е и тук да се наложат някакви ограничения.

  Защо, според теб приемали всякакви??? Ти нещо специален ли си? С какво се различаваш от колегите си- в закона има критерии, на които трябва да отговаря всеки адвокат- след като са спазени тези критерии, по какви причини въпросния "всякакъв" не следва да се приема за адвокат- защото ти- специалния си гладен? Щом си гладен значи не ставаш, това е простата истина и след като не ставаш се стремиш да наложиш рестрикции относно приема на други колеги, защото когато липсва конкуренция, някой ще дойде и при теб.

  Напротив, трябва изцяло да са освободи професията и пазара сам ще отсее, хората които могат и работят, а не дремят по форумите с цел да извлекат политически дивиденти.

 11. 31
  до 27 | нерегистриран
  8
  0

  Разбирам съображенията ви и по-голямата част от тях споделям. Разбира се, че е имало, има ще има опити отвън адвокатурата да бъде разделена, а оттам и подчинена. Проблемът е, че оставам с усещането, че тези опити вече са успели. Действията на ВАдС в настоящия състав правят това мое субективно усещане напълно обосновано с оглед фактите - бездействие по отношение на важни за адвокатите закони, едностранно двустранно увеличение на членския внос на фона на неколкократното увеличение на вноските за пенсия и ежегодното увеличение на МРЗ, което допълнително увеличава сигурните разходи на адвокатите, които поради естеството на дейността си нямат никакви сигурни доходи, и накрая - устни договорки с депутати вместо реални действия като внасяне на искане за противоконституционност на разпоредбите на ЗМИП, които се отнасят до адвокатите. Сега останахме с едни голи обещания, дадени от хора, които доказано не държат на думата си. Като юристи ние трябва да действаме съобразно закона. Никъде в закона няма да видите възможност за промяна на действащ закон чрез тайни разговори между представители на засегната от него гилдия и малка част от народните представители. Друго обаче е предвидено в него - възможността да ВАдвС да ползва правото си да сезира КС. Правилно се отбелязали, че адвокатурата е самоуправляваща се и като такава нейните часове имат неоспоримото право да поискат сметка за бездействието на своите управителни органи, както и да поискат оставката им, в случай, че това би било от полза за съсловието, което представляват. Именно тези възможности са израз на самоуправление и независимост. Оставка искат членове на адвокатурата, а не политици или някакви неправителствени организации извън нея. Страхът, че може да има скрити опити да ни разединят и подчинят, не бива да стават повод за отказ от упражняване на правата ни да упражняваме пряк контрол върху действията на тези, които сме избрали да ни управляват и представляват. Такъв отказ работи само в интерес на тези, които имат интерес от слаба и хаотична адвокатура, която не може да се обедини около собствената си защита.

 12. 30
  26 02 2019 | нерегистриран
  12
  -2

  Г-жа Негенцова кажете в коя партия сте членувала преди 1989г. Явно, може би изпитва те носталгия по " онова време " ,щом говори те за политизиране в адвокатурата. Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте................. Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари ли или може би, сте прокарали в НС нов ЗА. От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС, сега сме 26.02.2019г Проекта на ЗИД на ЗА изготвен ВАдвС, изпратен до САК на 21.02.2019г. е цензуриран и в него няма нищо касаещо редовият Адвокат.За това има масово недоволство на Адвокатите. Спрете с лъжите и с похватите от " онова време " , и си подайте оставката, за да може да се проведе реална реформа в адвокатурата.

 13. 29
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #28 от "неАдвокат | нерегистриран":
  Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте.............................................................

  Нищо, само харчат чужди пари!

 14. 28
  неАдвокат | нерегистриран
  12
  -1

  Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте.............................................................

 15. 27
  до 23 | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #25 от "до 23 | нерегистриран":
  От "21"

  Прочетох Ви с удоволствие и Ви благодаря за това, колега. За доста години стаж в адвокатурата се нагледах на какви ли не колеги и мога смело да кажа, че докато в тази професия все още има интелигентни, чувствителни, мислещи и смели хора, аз няма да я напусна. Много мърша има в стадото ни, вярно е, но това е проблем навсякъде в държавата и въпреки че този факт не е някакво успокоение, все пак обяснява нещата. Това, което винаги ме е вбесявало, че ние не успяваме да защитим собствените си права, което ни прави неубедителни защитници в очите на другите. Накърнени са наши човешки и професионални права, а ние вкупом мълчим и се снишаваме. Някои от нас водят битки с вятърни мелници в съда, но качеството на съдебните актове пада главоломно и ние пак мълчим. Всеки от нас може да изпрати на ВАдС десетки безумни и вбесяващо некомпетентни съдебни решение, ВАдС може да повдигне въпроса пред обществото, да сезира инспектора към ВСС. Може да се направи много, така че адвокатурата да играе активна роля по отношение дисциплинирането на съда. Всички имаме дела, които са изгубени на първа инстанция и колкото и да са безумни решенията, не стигат до въззивната, защото клиентите ни нямат пари за държавната такса или се отчайват и само ругаят през зъби. Случват се безумни неща, а ние нямаме никаква вътрешна организация, така че гласът ни да се чуе - и то не в защита само на нашите права и професионален авторитет, а най-вече в защита на тези, които са ни доверили съдбите си. Защото какво беше казал Кант - "Звездното небе над мен и моралният закон вътре в мен". Моралният закон вътре в мен крещи със страшна сила като виждам в какво се превръща правораздаването в родината ми и как се обезличава достойната ми професия, която все по-често се превръща къде доброволно, къде доброзорно, в слугиня на една власт, която все повече губи ориентир към човещината и нормалността. Всъщност исках само да кажа, че понякога ужасно се уморявам да го играя Дон Кихот. Можеше поне един Санчо Панса да си намеря за другар. За целта си нося фенера и търся ЧОВЕКА.

  Съгласен съм напълно.Това което казвате е изстрадано в съдебната зала - факт. Изглежда,че всички търсим човека с фенера, а може би не точно всички и от това се смущавам.Не приемам, когато се говори непрофесионално,когато се лъже,когато се сипят обиди,неистини,,когато се роят паралелни структури на основата на политически или пристрастия извън професията,когато се сипят обиди към този или онзи адвокат,това не ми харесва. Лесно е да се критикува и да се упреква,но е и лесно да се получават добри заплати а нищо да не се прави или почти нищо.Но нима е лесно да се прави нещо разумно в обща полза ?! В същото време разумът и професионалното отношение трябва да неделее,защото едни адвокати си отиват, други идват,едно ръководство си отива друго идва, но адвокатурата остава и тя трябва да бъде достойна и уважавана.Много е лесно някой да си хвърли оставката, но това ще реши ли проблема ? Много е лесно с лозунги ,но идва конкретиката ! В този смисъл все пак трябва да се внимава какво се говори ,как се говори и думите да се премислят внимателно. А може би някой иска да раздели адвокатурата,да провокира, да всее раздор,омраза, интрига и така става още по лесно да дойде разрухата и доминацията над адвокатурата. Разбира се "държавата е уловка за мнозина"-Нцше в Тъй рече Заратустра,разбира се Всяка власт е покварена -Волтер,разбира се няма власт която да обича адвоката,разбира се адвоката не може да бъде шепотник на властта и т.н. и т.н Но разбира се стремежа на всяка власт е да разбие,да вбие клин в единството на адвокатурата,да всее крамоли ,вражда и пристрастие и да управлява ,да подчини адвоката.Това не бива да се допуска защото не е полезно за здравия разум.Това е възможно най лошия подарък за нашия народ. Защото когато недостойните се въздигат във власт,броят на нечестивците се увеличава.В този ред на мисли ние нямаме друг избор освен да следваме пътя .Във време на буря - следвай пътя. Преди нас този път е извървян от много други наши събратя адвокати и те не са били по глупави ,и те са оставили нещо изградено с цената на много усилия и внимателно трябва да се отсейва плявата от житото,защото иначе в бурята може да отсечем клона на който седим и да се нараним лошо а от там и обществото и да загуби пътя. Адвокатурата има и още една функция,възпитателната,а това става и с личен пример и поведение и т.н.Тази професия освен всичко е и морал ! Не можем да се превърнем сами в психиатрия и безумна говорилня,не дай Боже и криминална. За това тя като организация е по консервативна априори и не от сега, а от векове.Така като знанието не се дава свише а се постига ,така и да си адвокат се постига и се защитава цял живот.И то не се дава всекиму а само на този който може да го съхрани и да го ползва за добро.Така е и с адвокатската професия,тя се постига не се дава на готово,вписването като адвокат още не означава нищо, това звание се постига и се постига в съдебната зала не по телевизора,постига се в резултат на много страдания и съдебни загуби и победи.Това е висше изкуство и видимо и невидимо и трябва много усилие и разум за да го постигнеш и в същото време с няколко думи е възможно да сринеш всичко ,дори и себе си.За жалост живота като всяко тайнство има своите изпитания и изкушения,но лудостта ,злобата и злото а тяхното име е Легион, не бива да надделява над разума и светлината.Адвокатурата трябва да е свободна,независима и самоуправляваща се но в същото време трябва да е единна в различието.Законът и моралът са едни от оръжията на тази професия.Не политиката и празните приказки. Това е основата, другото е извън пътя и води към нищото.Лека нощ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.