Има риск парламентът да се препъне с избора на съдебни кадровици


Изискването за квалифицирано мнозинство при избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота създава риск да не бъде избран някой или някои, коментира депутатът от БСП Крум Зарков в неделя пред БНР. Както е известно, тази седмица се очакваше парламентът да гласува своите 11 членове във ВСС, но вотът бе отложен. Според депутати проблемът е възникнал заради нови пазарлъци, свързани с искането на социалистите да имат не трима, а четирима представители от тяхната "квота".

Законът не предвижда квотно разпределение между партиите, като се предполага, че Народното събрание трябва да избере най-добрите кандидати, независимо от кого са номинирани. Политическите сили обаче се разбраха неофициално още преди лятната ваканция да си поделят местата по формулата 4-3-2-2 (съответно ГЕРБ-БСП-ДПС-"Обединени патриоти" – бел.ред.). ГЕРБ, ДПС и ОП номинираха по толкова кандидати, колкото им се "полагат", само БСП издигна шестима вместо трима.

Представители на управляващата коалиция заявиха през седмицата пред Mediapool, че лидерът на БСП Корнелия Нинова сега се е отметнала от договорката и поставила условие партията й да получи още една бройка във ВСС. Тъй като БСП има 80 депутати, тя става незаобиколим фактор за постигане на квалифицирано мнозинство и сериозно разбърква сметките на останалите играчи. Според някои източници Нинова имала проблеми и със собствените си депутати, част от които казали, че няма да се съобразят с нейните кадрови договорки с лидерите на останалите партии, а ще гласуват според собствената си преценка за кандидатите.

Преди дни се появиха и съмнения, че Нинова се опитва да обвърже искането си за повече кандидати на БСП с решението на президента да подпише или не указа за новоизбрания председател на Върховния административен съд, който се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

В неделя Крум Зарков припомни, че в качеството си на член на правната парламентарната комисия е участвал в изслушването на кандидатите за членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и изрази положително отношение към демонстрирания от тях капацитет. Той обаче подчерта, че решението за избора им с квалифицирано мнозинство, взето с цел да не може една-единствена политическа сила да наложи всички кандидати, "създава риск да не бъде избран някой или някои".

"Помните – главен съдебен инспектор не беше избиран в продължение на 3 години заради това изискване. Надявам се да не се стигне дотам", отбеляза депутатът от левицата.

Антикорупционният законопроект на управляващите няма да проработи не само заради наличие или не наличие на политическа воля, а заради заложените в него процесуални капани, смята още Крум Зарков, който участва активно в разработването на алтернативния законопроект на левицата, който пък е критикуван от ГЕРБ.

"Корупцията се шири навсякъде в България – това, за съжаление, не е новина. Един закон може ли да я пребори "от раз"? Надали. Но ако сме верни на поговорката "Рибата се вмирисва откъм главата", може би трябва да започнем оттам и то да започнем твърдо", коментира Зарков пред БНР.

По думите му едно от най-съществените концептуални различия между антикорупционните законодателни предложения на ГЕРБ и БСП това, че според правителството трябва да се наблегне на превенцията, а според левицата е необходимо да се засили наказателното разследване и преследване: "Защото за превенция можем да говорим за учениците и катаджиите, но какво значи превенция за министър, депутат? Как се "превентира" някой, който вече е на върха на една кариера?"

Според Зарков е важно да се отговори ясно на дилемите дали антикорупционният орган ще може да разследва, както предлага БСП, или не, както предлага ГЕРБ. Другите въпроси са дали този орган ще е превантивен, или ще се стреми към някакво наказание, дали неговият председател ще бъде назначаван от органи извън контрола на изпълнителната власт, или не.

БСП предлага председателят на антикорпуцинния орган да се назначава от президента, а държавният глава Румен Радев заяви неотдавна пред лидера на БСП Корнелия Нинова, че е готов да поеме тази отговорност.

Цветан Цветанов контактувал с вътрешен човек на "Наглите"

Предишна новина

Как синьор Банев се смали от кокаинов крал до мишка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Х | нерегистриран
    1
    0

    СКАНДАЛИТЕ ВЪВ ВСС НЯМА ДА СПРАТ И В БЪДЕЩЕ,ЗАЩОТО КВОТАТА НА НС ГИ ГЕНЕРИРА.ДА СЕ ТВЪРДИ,ЧЕ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ НЕ Е ПОЛИТИЗИРАНА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ 11 ОТ ВСС СЕ ИЗБИРАТ ОТ ПАРТИИТЕ В НС, Е ТЕПИГЬОЗЛЪК И НАГЛОСТ.КАЖЕТЕ КАКВА Е НА БРОЙ ТАЗИ КВОТА В ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ,ДОКОЛКОТО ВЪОБЩЕ Я ИМА.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.