Имаше дела срещу Арабаджиеви и Стайкови за ДДС и преди години

Имаше дела срещу Арабаджиеви и Стайкови за ДДС и преди години
Бойко Найденов, бивш директор на Националното следствие; снимка: бТВ

"Като бивш прокурор мога да ви уверя, че никога не е имало чадър над фамилии Арабаджиеви, Стайкови и останалите, срещу чиито членове бяха проведени акциите напоследък". Това каза пред бТВ бившият директор на националното следствие Бойко Найденов.

Напротив, водени са дела, допълни Найденов, който напусна системата през 2013 г. "И срещу Арабаджиев, и срещу Стайков и техни фирми имаше дела пак за същите неща по наше време - за ДДС и т.н., но нека колегите от прокуратурата кажат, заяви още Найденов. Когато напуснеш системата, не може да проверяваш как са вървели делата. Станах адвокат след напускането на прокуратурата", напомни той.

"Не вярвам на историите как хотел "Маринела" целият бил опасан с кабели и подслушвателни устройства по време на председателството", отсече Найденов. "Запознат съм с методите и начините на прилагане на СРС, техническите възможности в момента и това малко прилича на криминален роман. Няма нужда някой да окабелява, то се прави още при строежа на една сграда по друг начин, а средствата за подслушване в момента са толкова развити и с тях разполагат не само държавни служби, а и частни компании, че спокойно може да бъдат използвани, без някой да опасва с кабели един хотел", каза още Найденов.

Как ще приключат делата е важният момент, не знаем какви доказателства ще бъдат представени на съда, уточни той. Само хората, които се откупват и тези, които вземат парите, могат да кажат по принцип има ли такса "спокойствие", отклони той въпроса плащат ли си богатите фамилии като тези, за да не ги закачат.

Междувременно и Комисията за преотиводействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) започна проверки на семействата на разследваните бизнесмени Ветко Арабаджиев и Миню Стайков по уведомление от прокуратурата. Ако бъде доказано разминаване в доходите и имуществото им по-голямо от 150 хиляди лева, то имуществото ще бъде конфискувано.

Незаконно придобитото имущество, което се конфискува от държавата, се съхранява в складова база между селата Горни и Долни Богров. В повечето случаи това са изключително скъпи автомобил и или техника. Най-големите суми безотчени пари се трупат от наркотрафик и контрабанда, категорични са експертите. Следва прането на пари.

Мрежите са едни и същи, само лицата се сменят, разказва основателят на бюрото за финансово разузнаване Николай Иванов.

"Тези хора са освобождавани от чадъри, просто имат покровителство, да го кажем по-мекичко, в коридорите на властта. Когато чуете, че някой държи пари в брой 10 милиона, това ще говори за една разгърната мрежа, която да генерира пари в брой и тези пари да не се отчитат. Принципът е "Следвай парите": тръгвайки от тях се стига до техния източник", заяви експертът.

България е на едно от първите места в Европа по разкриване на подобни престъпления.

"Съдебната статистика сочи, че са доста повече присъдите у нас от средната европейска практика, ако ги сметнем пропорционално за средния БВП вярно, че става въпрос за 30-ина годишно... Няма нужда да переш пари ако няма мръсни пари", коментира финансистът Емил Хърсев.

 

Още по темата

Как Лозан Панов разби(ра) тълкувателната дейност на ВКС

Предишна новина

ВСС отчете напредъка по препоръките по Механизма за сътрудничество и оценка

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Да го взима, да миряса | нерегистриран
  3
  0

  За конституционен съдия:

  Президентът търси професионалист, с високи морални качества и умение да отстоява позиции

 2. 5
  RR | нерегистриран
  8
  -1

  А защо се дава трибуна на лица, които са водили дела, довели са ги до никъде, а едва днес коментират? Освен, че си е пуснал брада, г-н Найденов, нищо ново не демонстрира - нито познания, нито интелект. За сметка на старите си амбиции да оглави прокуратурата. Кой знае, този сън дали няма да се сбъдне един ден, следвайки не парите, а принципа, че у нас, най-негодното се издига, на най-високите места.

 3. 4
  ,,,, | нерегистриран
  3
  -3

  Не вярвам да е бил изритан. Все пак беше един от тези, които се спрягаха за главен прокурор. Защо да не е следващият?

 4. 3
  От къдя на къдя, ба | нерегистриран
  6
  -1

  Това лице не бе ли позорно изритано от съдебната система. Сега си мисли, че с брада тридно ще го разпознаят, ама греши.

 5. 2
  дс | нерегистриран
  5
  -2

  Представителя на службите отново изплува,този път с нова визия.

 6. 1
  Прокурор | нерегистриран
  6
  -2

  Въпросът е кога ще започне делото срещу теб.....знаеш,че има за какво:)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.