Името на зам.-председателя на НС Веселин Марешки се свързва с криминалните среди, твърди Апелативен съд-Варна

Името на зам.-председателя на НС Веселин Марешки се свързва с криминалните среди, твърди Апелативен съд-Варна
ВВеселин Марешки, зам.-председател на НС

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки за част от хората бил с добро име и авторитет, но сред други бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине. Това става ясно от публикуваните мотиви на Варненския апелативен съд към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева.  

Варненският Апелативен съд изготви и депозира в законоустановения срок мотивите към присъдата по дело за изнудване с подсъдими Веселин Марешки и Красимира Колева, съобщават от пресслужбата на съда. С оглед обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност, с настоящото прессъобщение институцията резюмира част от аргументите си. Осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември. Постановеното наказание за лидера на партия "Воля" беше лишаване от свобода“ за срок от 4 години и глоба в размер на 8000 лв. Красимира Колева пък бе осъдена да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и да заплати глоба от 6000 лв.

Двамата бяха признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд - Варна в останалата й част – без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

В мотивите на Апелативния съд са отразени фактите, установени с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на свидетели и писмени документи. Съдът приема обясненията на заместник председателят на парламента като негова защитна позиция, тъй като той свежда участието си единствено до отправяне на бизнес предложение към Асен Миланов за заплащане на наем за ползване на собствената му тераса. Според съда обаче тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал. От приложените СРС-та се установява водещата роля на подсъдимия Веселин М. в престъпната дейност. Той не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му. Веселин Марешки не просто е присъствал на място при демонтажа на тентата, при спиране на ел.захранването и при осуетяване опитите да бъде възстановено, а е играел основна движеща роля при тези действия – осигурил е техника и работници за разрушаването, охранителна фирма, която да обезпечи необезпокояваното изпълнение, бил е постоянно информиран за действията и е заплатил на двете дружества извършената работа.

Марешки искал от Колева решенията по събаряне на зимната градина да се вземат от него, давал е нареждания какво, кога и как да се разрушава, договарял е лично всички условия за реализирането му, а тя е подписвала нужните договори. Съдебният състав се спира на повдигнатото обвинение - изнудване. То засяга „отношения, които осигуряват нормалното и свободно формиране на воля у личността, както и отношенията, гарантиращи нормалното упражняване на правото на собственост. Характеристика на изнудването е, че първият предмет на посегателство е физическо лице, по отношение на което деецът упражнява сила или заплашване, а вторият предмет е имущество, с което физическото лице се мотивира да се разпореди под въздействие на принудата“, е обяснено в мотивите по делото.

Събраните доказателства обосновават категоричен и еднозначен извод за това, че двамата са изнудвали управителя на дружеството-наемател на заведението.Тъй като принудата не е приключила само с отправянето на заплахата, а подсъдимите са пристъпили към реализирането й, деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на дружеството, представлявано от Асен Миланов. След като вербалната заплаха не постигнала желания ефект, двамата подсъдими решили да засилят интензитета на заплахата като преминат към физическата й реализация: с демонтиране на тентата, спиране на тока, събаряне на тентата и остъкленията, и разрушаване на подовите плочки.

Спирането на електрозахранването на заведението може да се характеризира като създаване на пречки за функционирането му, което е изпълнение на заканата, че ако наемите не бъдат плащани, подсъдимият ще направи всичко възможно пицарията да не работи. Установено е активното участие на двамата подсъдими в планирането, организацията и реализирането на разрушаването. По време на събарянето Колева е била на място и е давала напътствия, информирала Марешки и предавала на работниците неговите нареждания. Макар да не е присъствал на разрушаването на зимната градина, варненският аптечен бос бил постоянно държан в течение, а в рамките на около час провел 15 телефонни разговора, свързани със събарянето, сочат данните от СРС.

Съдът не споделя тезата на защитата, че това поведение е законосъобразно, тъй като се събаряла незаконна постройка. Първо, не е имало влязъл в сила административен акт, подлежащ на изпълнение; второ - няма законосъобразно издадена заповед за премахване/събаряне на незаконен строеж; трето - никой от подсъдимите не е бил упълномощен от собственика, нито е получавал правомощия от компетентни органи да извършва принудителното събаряне.

Твърдението, че Веселин Марешки е собственик на земята, върху която е изградена зимната градина, е лишено от доказателства. Той никога не е бил такъв нито като физическо лице, нито с някое от търговските дружества, в които е имал дялово участие. Терасата се е намирала върху общинска земя в имот, съседен на притежавания от дружество, в което подсъдимият е имал дялово участие.

Асен Миланов е бил мотивиран да поеме против волята си имуществено задължение, но само спрямо Веселин. Затова съдът оправдава Красимира Колева по обвинението за поемане спрямо нея на задължението.

Апелативната инстанция аргументира и размера на присъдените наказания. Смекчаващо отговорността на всеки от двамата подсъдими обстоятелство е чистото им съдебно минало. Отегчаваща е високата степен на обществена опасност на деянието, механизма на извършването му и проявената упоритост при осъществяването му. При определяне размера на наказанията е съобразена водещата роля на подсъдимия. Мотивите по въззивно дело №74 по описа на Апелативен съд – Варна са публични. 

Още по темата

КЗК глоби "Хиполенд" заради нелоялна рекламна практика

Предишна новина

Арест за разследващ полицай, обвинен в подкуп

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  ЙОРИСТА | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  Вие съдиите пък сте едни грамотни... с... да ви сочи човек. Аре нема нужда да се правим на велики по форумите, където анонимността ни дава сили. Първо знаем ви и вас какви сте умници и йористи, знаем и какви сте мишки, когато не сте анонимни. Колко съдийски актове мога да цитирам, които са срам за правото. Мишок.

  Господин грамотен , "Йористи" от магаренцето Йори ли идва :D

 2. 17
  До 16 | нерегистриран
  5
  0

  Ти, да не си от Разград? Че в Разград не е ли от много години недостига на медицински специалисти, както и от години да не би да е имало денонощна аптека? Ами местните специалисти бягат от Разград и областта, кой във Варна, кой в Русе, кой в София и т.н.Че защо не се сърдите на вашите земляци? Ами то, ако е толкова хубаво, вашите съграждани няма да бягат от родното си място , нали? Е, тогава каква е тази ярост към държавата?! Те, вашите земляци бягат, че кой да пратят насила в областта ви!? Вие, най-добре, първо станете по-добри хора/защото не сте известни в страната с добрина и човещина/, пък тогава може някой да дойде при вас! Научете се да бъдете човеци, а не все някой друг да ви е виновен! И се научете на съчувствие поне един към друг, та когато сами си помогнете, тогава и Господ Бог ще ви помогне! И бъдете поне малко по-смирени, за да намалее лошотията сред вас в цялата област!

 3. 16
  Борис Петков | нерегистриран
  3
  -4

  Гербаджии, България не е ”Дейба майка им глупава”! Направете нужното...

  Протестиращи полицаи опънаха палатка пред Министерски съвет. Асоциацията на лекарски асистенти, сестри и фелдшери поиска оставката на Борисов заради хаоса с епидемиологичните мерки. 132 дни протестиращи скандират премиерът да се омита и да вземе със себе си Иван Гешев, правителството и парламента. В свищовската болница икономист, кинезитерапевт и медсестра се грижат за covid болните.
  Ситуацията в шуменската болница е трагична. Същото е в Разград и други градове. Недостигат лекарства. Имаме остра нужда от над 30 хиляди медсестри. Независими финансови експерти и икономисти определиха проекто-бюджет 2021 като позорен.
  Членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички вие прекрасно знаете, че снимките с милионите и златните кюлчета в чекмеджето на Борисов, както и записите с негови псувни, обиди и цинизми са напълно автентични. Последното изпълнение: „Дейба майка им глупава. Давай да бегаме оттука!“ – също е истинско – наясно сте.
  Много от вас са почтени хора, които са вярвали преди време, че подкрепят нормална партия. За 11 години управление на Борисов не помръднахме от дъното на ЕС поне по 1-2 пункта от черните статистики. Продължаваме да сме най-бедни, боледуващи и умиращи. Борисов се хвали с магистрали, но да се строят пътища е задължение на всяко правителство. В други страни се прави същото от десетилетия и дори столетия и се прави качествено и в срок. Сигурно и там се краде от средствата, но има някаква граница, има нормална прокуратура, разследвания и съд. И там има корупция, но тя не е обхванала цялата държава. И там има неморални управници, но не и тотална деградирали. И мафия има навсякъде, но тук мафията е в държавното управление. Области и градове в страната са са феодални владения. Рекетът и изнудването са модел на управление. Прокуратурата е Министерство на наказанията, а не крепост на закона. Преследват се и се мачкат неудобните.
  Всичко това го виждаме, виждате го и вие, хората от ГЕРБ. Знаете по какъв начин активисти и партийни величия забогатяват, прокарват лобистки закони, участват в задкулисни договорки и схеми. Знаете също, че Борисов и Пеевски са тандем, който работи на пълни обороти в интерес на олигархо-мафиотски кръг.
  Напоследък изявите на лидера на партията ви и министър-председател на страната са откровено смущаващи. Те будят тревожни въпроси, най-важният от които е: Защо цял един народ е заложник на самозабравил се и вероятно болен управник? Наистина ли вярвате във всекидневните хвалби на този човек, че процъфтяваме? Не виждате ли какво се случва около вас, с ваши близки и познати? От добро ли над два милиона българи са в чужбина? Да не би да мразят родината си? Наистина ли мислите, че само Борисов и кръгът му са патриоти?

  Мълчанието не ви прави невинни, а съучастници.
  Българите никога не сме се славили с бунтарски дух и съдбата на поборниците ни през вековете доказва това. Но човек поне веднъж в живота трябва да направи правилния избор, а не удобния. Ако толкова държите на Борисов, помогнете му като го убедите да си тръгне. Няма ли сред всички вас поне един, който да кресне „Стига!“?! Да заяви на вожда, че е прекрачил всички граници и трябва да се маха. Това така или иначе ще се случи, но можете да прекратите агонията. Заложена е съдбата на милиони хора. Кажете му истината за измислената от него България и тази, в която живеем. Представа нямате колко не му пука за вас. Направете го, за да можете да гледате децата си в очите, а и за да успокоите поне малко съвестта си.

 4. 15
  Дезедорант | нерегистриран
  3
  -1

  Да попитам Има ли измислен дезинфенктант за опезпаразитяване на местата на който е седял този разбойник и бардака му за да не се разнася заразата Макар че цялото Народно събрание да е за дезинфекция

 5. 14
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #13 от "Дали ще ни чуят? | нерегистриран":
  Имейли с видеото как евродепутатът Ангел Джамбазки, спасен наскоро от ББ и Гешев да влезе в затвора заради каране в дрогирано-пияно състояние, хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращите пред централата на ВМРО тази вечер бяха пратени от български граждани до всички 705 негови колеги в Европейският парламент.Те бяха уведомени, че този античовек за жалост понякога работи с тях и че е част от управляващите в България: Пълният текст на писмото е следният:
  "Уважаеми евродепутати, в приложеното видео можете да видите как вашият колега Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти хвърля бомбички по протестиращите под прозореца на партията в София, която представлява, както и ги залива с вода от маркуч. Случката е от 16.11.2020. Този човек понякога работи с Вас. Той е част от управляващите в България! Извинявайте, няма да повторим грешката."
  Всъщност какво точно се случи снощи? Джамбазки поливаше с огромен маркуч и замерваше произволно хора с пиратки от прозорец на централата на тези псевдопатриоти. А тази нещастна карикатура се води евродепутат. На този пълен олигофрен и антиевропеец, европейските данъкоплатци му плащат огромна месечна заплата в размер на около 30 хиляди евро!
  Но от случилото се произлиза и една добра новина – наркоманът със съмнителни наклонности Джамбазки отвори сезона на пиратките. Което всъщност означава, че ако на този катил прокуратурата не му повдигне обвинение, то всеки гражданин на Република България може да се чувства напълно опълномощен да хвърля пиратки по лумпените от ВМРО, НФСБ и ГЕРБ и да остане безнаказан. Зъб за зъб, пиратка за пириратка, нали така?

  Както в крайна сметка е признато в писмото ние ги избираме тия тиквеници. Въпросът е кои ще бъдат следващите Барековци, Джамбазовци, Марешки и т.н.

 6. 13
  Дали ще ни чуят? | нерегистриран
  9
  -5

  Имейли с видеото как евродепутатът Ангел Джамбазки, спасен наскоро от ББ и Гешев да влезе в затвора заради каране в дрогирано-пияно състояние, хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращите пред централата на ВМРО тази вечер бяха пратени от български граждани до всички 705 негови колеги в Европейският парламент.Те бяха уведомени, че този античовек за жалост понякога работи с тях и че е част от управляващите в България: Пълният текст на писмото е следният:
  "Уважаеми евродепутати, в приложеното видео можете да видите как вашият колега Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти хвърля бомбички по протестиращите под прозореца на партията в София, която представлява, както и ги залива с вода от маркуч. Случката е от 16.11.2020. Този човек понякога работи с Вас. Той е част от управляващите в България! Извинявайте, няма да повторим грешката."
  Всъщност какво точно се случи снощи? Джамбазки поливаше с огромен маркуч и замерваше произволно хора с пиратки от прозорец на централата на тези псевдопатриоти. А тази нещастна карикатура се води евродепутат. На този пълен олигофрен и антиевропеец, европейските данъкоплатци му плащат огромна месечна заплата в размер на около 30 хиляди евро!
  Но от случилото се произлиза и една добра новина – наркоманът със съмнителни наклонности Джамбазки отвори сезона на пиратките. Което всъщност означава, че ако на този катил прокуратурата не му повдигне обвинение, то всеки гражданин на Република България може да се чувства напълно опълномощен да хвърля пиратки по лумпените от ВМРО, НФСБ и ГЕРБ и да остане безнаказан. Зъб за зъб, пиратка за пириратка, нали така?

 7. 12
  БЕЛ ким | нерегистриран
  4
  -9

  Бел ким един пълен член те задоволи Щом само членове те задоволяват а не смисъла От мене един само Можеш да продължиш да търсиш още членове Един ама от сърце

 8. 11
  | нерегистриран
  2
  -13
  До коментар #7 от "Това е препис от поредния неграмотен полицай или прокурор | нерегистриран":
  Няма анализ на мотивите, нито на субективната страна. Преди време за заместник-председатели на парламента са назначавали академици или хора с безупречен авторитет пред обществото.

  Вие съдиите пък сте едни грамотни... с... да ви сочи човек. Аре нема нужда да се правим на велики по форумите, където анонимността ни дава сили. Първо знаем ви и вас какви сте умници и йористи, знаем и какви сте мишки, когато не сте анонимни. Колко съдийски актове мога да цитирам, които са срам за правото. Мишок.

 9. 10
  До 7 | нерегистриран
  4
  -5

  Да не мислиш, че това е важно за съдиите от състава, включително за докладчика, едва ли!? Важното е, че имат достатъчно самочувствие! Съчувствам на магистратите от предходните инстанции в апелативния район, които кой знае, как са мачкани и унижавани! Е, все пак по-мъдрата инстанция винаги е по-горната , казват някои! Затова върху магистратите от предходните инстанции в този апелативен район, сигурно винаги ще стои клеймото на некомпетентни и ще им се пречи на тяхното кариерно развитие? Дано да не съм прав..?

 10. 9
  | нерегистриран
  3
  -11

  За да се разбере обективната истина, дали няма да е добре да се направи една ретроспекция на актовете на командированата/ дали към момента е все още, е без значение/и най-вече в този състав? Само осъдителни ли са или има и оправдателни, ако да, в кои случаи и кои са били например адвокатите на страните? Е, ще кажете..., ама това е въпрос на вътрешно убеждение...?! Е.., да, де, ама въобще не е трудно/стига да има желание/да се разберат как стоят нещата! Не упреквам никого, просто ми е интересно.

 11. 8
  Оставка! | нерегистриран
  13
  -1

  Незабавна оставка на Магарешки и излежаване на присъдата...

 12. 7
  Това е препис от поредния неграмотен полицай или прокурор | нерегистриран
  4
  -4

  Няма анализ на мотивите, нито на субективната страна. Преди време за заместник-председатели на парламента са назначавали академици или хора с безупречен авторитет пред обществото.

 13. 6
  Ни чул, ни видял | нерегистриран
  7
  -7

  ВКС ще оправи нещата. Делото с Цв. Цв. е светъл пример и основополагаща практика.

 14. 5
  До 3 | нерегистриран
  5
  -6

  Тези някои особи, да не са от категорията, използващи унизителни изрази, включително и в актовете си, към съдии от предходните инстанции? И такова поведение как да го считаме , като проява на голямото добро утро и отмъщение за нещо си или грубо нарушение на Етичния кодекс на магистратите?Всичко е въпрос на първите седем години!

 15. 4
  БЕЛ | нерегистриран
  8
  -12
  До коментар #1 от "Магарешки историй | нерегистриран":
  А туй всичкото можеше да стане само преди 30 години и на другаря Магарешки никога да не му виждахме бандитската мутра в залата на Светая светих Народното ни събрание А сега когато тази мутра и мутресите около него са подкрепяли и гласували закони с тяхното разбойническо мислене Тези закони укази разпоредби ще бъдат ли ревизирани отменени променени А какво ще кажат ония който го ползваха за патерица барабар с бардака му Сега и мръсното бельо от бърдака му ли за който всички знаем трябва да мине през съдебна фаза за да кажем.Царя е гол.Бардака му барабар с него вън от Съединението прави силата

  Ти на училище ходил/а ли си? Правопис учил/а ли си? Кога се пише десетата буква в азбуката казвали ли са ти? Пълен плен кога се пише знаеш ли???
  Влашки правопис!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.