Имущество ще се отнема и при прекратено производство, и при оправдателна присъда

Имущество ще се отнема и при прекратено производство, и при оправдателна присъда

С 95 "за", 64 "против" и 8 "въздържали се" Народното събрание прие окончателно на второ четене внесените преди седмица от председателя на Правната комисия Данаил Кирилов промени в антикорупционното законодателство. Спешните изменения в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) се наложиха, след обявяването на спорното Тълкувателно решение №4/2016 на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ОСГК ВКС), което на практика блокира дела на Комисията за противодействие за корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за над 22 млн. лв., понеже обвърза "гражданската конфискация" с прекратяването на наказателното производство.

С приетите в четвъртък промени Антикорупционната комисия ще може да води дела за отнемане на имущество и при прекратено производство, включително и при оправдателна присъда. Депутатите приеха също така неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от КПКОНПИ по досегашния ред.

На второ четене се прие още проверките за незаконно придобито имущество, ако има подаден сигнал от друга държава, да продължават до 18 месеца. Във всички останали случаи те да текат в период до 1 година.

Единствено народните представители от левицата се обявиха "против" промените в антикорупционния закон. Според Красимир Янков и Валери Жаблянов от БСП измененията са "псевдозаконодателен произвол" и "атака срещу правовата държава". Очаква се от левицата да атакуват приетите промени пред Конституционния съд.

Още по темата

Светът е заплашен от нова терористична вълна

Предишна новина

Президентът подписа указа за назначаване на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Внуците на Бай Ганьо са достойни наследници на своя прародител и целуват мошеника Пачаманов още по-друго място | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #6 от " | нерегистриран":


  Само така! И не само да бъде конфискувано имуществото им, ами в закона да бъде записано, че подлежат на разстрел, ако с някое свое волно или неволно действие са подразнили някоя от двете свине, виновни за повечето свинщини в България (оная с очилата и оная без очилата, но и двете доволно противни дори и само на снимка).  А на безмозъчните тролове и лакеи (чиято безмозъчност е особено видна в правен форум като този) на Цацаров и останалите изнасилвачи на правото, да бъдат давани поощрения, като за най-настървено критикуващите противниците на Делян Пеевски се полага юридическа диплома без да са учили право, с право да станат председатели на някой съд след 1 година практика.

  "Европейци сме ний, ама все не сме дотам." Това са думи на Алеко Константинов, написани в прочутото му литературно произведение "Бай Ганьо". Фразата дава ясна картина на случващото се в България още в края на XIX век и за опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Съветът на ЕС на 06/11/2018 г. прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация с широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Но вие, безмозъчните тролове и лакеи, не искате да има основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Вие, внуците и правнуците на Бай Ганьо сте достойни наследници на своя прародител и продължавате и XXI век да целувате клептоманите и олигарсите на още по-друго място и да заклеймявате по форумите опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Вие, безмозъчните тролове и лакеи, внуците на Бай Ганьо, надминахте дядо си.

 2. 6
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #5 от "смело напред | нерегистриран":
  Кога ще започне конфискация и на незаконно придобито имущество от съдии??? В нашата страна те са много и трябва да си получат заслуженото ,а не да се спасяват с псевдо Тълкувателни решения !!  Само така! И не само да бъде конфискувано имуществото им, ами в закона да бъде записано, че подлежат на разстрел, ако с някое свое волно или неволно действие са подразнили някоя от двете свине, виновни за повечето свинщини в България (оная с очилата и оная без очилата, но и двете доволно противни дори и само на снимка).  А на безмозъчните тролове и лакеи (чиято безмозъчност е особено видна в правен форум като този) на Цацаров и останалите изнасилвачи на правото, да бъдат давани поощрения, като за най-настървено критикуващите противниците на Делян Пеевски се полага юридическа диплома без да са учили право, с право да станат председатели на някой съд след 1 година практика.

 3. 5
  смело напред | нерегистриран
  9
  -4

  Кога ще започне конфискация и на незаконно придобито имущество от съдии??? В нашата страна те са много и трябва да си получат заслуженото ,а не да се спасяват с псевдо Тълкувателни решения !!

 4. 4
  конфискация, основаваща се на стойността и несвързана с присъда | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #3 от "potresen | нерегистриран":
  HA HA AHA AAAAAA HAAAA ! AY che shte plashtame obezshtetenia v Strasburg ..!!! Ama nie ke platim ne ono liglio malkia ot parlamentarnata komisia !

  Neka vi , hak vi e , koito si trae !!! To biva to moje ,ama takava prostotia ne moje !

  06/11/2018 Съобщение за печата. Съветът прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация. Широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като напр. основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Обхватът на типовете конфискация ще бъде широк, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда ...

  https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2018/11/06/more-effective-mutual-recognition-of-freezing-and-confiscation-orders/

 5. 3
  potresen | нерегистриран
  3
  -8

  HA HA AHA AAAAAA HAAAA ! AY che shte plashtame obezshtetenia v Strasburg ..!!! Ama nie ke platim ne ono liglio malkia ot parlamentarnata komisia !

  Neka vi , hak vi e , koito si trae !!! To biva to moje ,ama takava prostotia ne moje !

 6. 2
  аууууууууу! | нерегистриран
  11
  -7

  .....тия направо се уср..а!Срам!Срам и позор!Явно си казаха,че не зачитат съда в държавата!

 7. 1
  незаконно събрани суми от АДВ -НАП | нерегистриран
  1
  -10

  Видно от постановление вх.№8702/2007г. от 19.10.07г.на ВКП/стр.2/ ,първоначално по делата е работила Валентина Бушнякова,която не ни е уведомила със съобщение за добровдолно изпълнение и по късно е преместена на работа в АДВ-ЦУ София.След което публичния изпълнител Лъчезар Любенов при АДВ-ИРМ-НАП Враца,е установил че ,до 2006г. не сме били уведомени за образувани изпълнителни . дела №№21938/2002г. и 26436/02г., и веднага през 2006г. ни изпратил съобщение за доброволно изпълнение.,.,КОЕТО Е първото действие зап образуване на ИД,и е правнообвързващ факт доказващ липса на образувани ИД №№21938/2002г. и 26436/02г.,сега арх. №23-98-А/2007г.

  Видно от Р Е Ш Е Н И Е № 15 / 30.01.2009 г. НА ,Старозагорският административен съд, V състав, по аналогичен казус административно дело № 718 / 2008 г.,съда се произнася,че изпълнителното дело се счита образувано с извършване на първото действие по него.. Според същият съд изпращането на покана /сди,пди /представлява и действие по образуване на самото изпълнително дело .

  Което се доказва и от Разпоредбата на чл.221 от ДОПК "Започване на производството" като първото действие на ПИ е изпращане на СДИ ,, които е следва да извърши 2002г.,а не през 2006г..Издадено е постановление . за принуда м.март 2007г.,Поради което изплатихме ,чрез принуда на АДВ-НАП Враца, сумата 13.800лв.

  Неправомерно с писмо изх.№18350/10.8.2011г. ,ТД на НАП В.Търново,и.д.председател ,се произнася,че НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ВРЪЩАНЕ ДОБРОВОЛНО ПЛАТЕНИ ПУБЛИЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,ИЗПЪЛНЕНИ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА ДАВНОСТНИЯ СРОК..Възниква въпроса,кога е изтекла давността по образувани изпълнителни дела от 2002г.със СДИ от 2006г, .,платени 2006,2007г.,,,при положение ,че до 2006г. не сме били уведомени за образувани изпълнителни дела от 2002г.,поради което не може да е налице изтекла давност за този период.Още повече плащането е станало през 2007г.,след постановление за принуда от м.март 2007г. , ,поради което плащането не е станало доброволно но незаконосъобразно е счетено за такова ,за де не ни върнат парите,.Касае се за задължения,чиито материален носител не е приходната администрация,а други институции -окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана за 4%ДТ по ГПК ,в полза и сметка на съда. ,по които приходната администрация не е титуляр и няма правомощия да се разпореди с тях,тъй като не е компетентна да ги установи по основание и размер.Поради което сумата от 13.800лв. подлежи на връщане,като платени принудително с постановление за принуда от м.март 2007г.,без да е било налице изтекла давността., видно от гореизложеното.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.