In memoriam: Почина първият главен прокурор в демократична България Евтим Стоименов

In memoriam: Почина първият главен прокурор в демократична България Евтим Стоименов

На 23 май 2020г., след кратко боледуване, почина Евтим Стоименов – главен прокурор на Република България в периода 14.12.1989 г.- 06.11.1990 г., съобщиха от държавното обвинение.

Евтим Стоименов е главният прокурор, който издава постановлението за задържането под арест на Тодор Живков на 18 януари 1990 г., а ден по-късно утвърждава т.нар. „План на разследването”, отпечатан в един екземпляр и съгласуван с началника на Главно следствено управление при МВР генерал Леонид Кацамунски и началника на Националната служба за защита на Конституцията при МВР генерал Красимир Саманджиев.

В началното на ноември 1990 г., след като е бил по-малко от година на поста, Стоименов подава оставка като главен прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев e изказaл дълбоките си и най-искрени съболезнования на близките на починалия.

Още по темата

Нови над 320 кг кокаин са открити в „Студентски град"

Предишна новина

Дания отвори границите, но само за влюбени

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  магистрат | нерегистриран
  3
  0

  Да бъде светъл пътя на душата му.
  Беше чудесен юрист, ерудиран и широко скроен човек.

 2. 1
  Пенсионер | нерегистриран
  3
  0

  Бог да прости Човека Евтим Стоименов! Професионалист, честен до себеотрицание , отдаващ се за правото, разбирано като изкуство за доброто и справедливото в човешкия живот. Преди да бъде избран за главен прокурор, бе първи заместник - министър на правосъдието /Светла Даскалова - министър, Евтим Стоименов - първи заместник министър, Иван Мавров - заместник министър, Ангел Джамбазки - главен секретар/ и на този пост с делата си показа, че радее за правосъдие и справедливост.
  Вечна му памет!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.