По стъпките на съдиите в Полша: Прокурори, следователи и служители излязоха на протест в цялата страна срещу потъпкването на независимостта им от НС

По стъпките на съдиите в Полша: Прокурори, следователи и служители излязоха на протест в цялата страна срещу потъпкването на независимостта им от НС
Прокурори се събраха на протест в София

Прокурори, следователи и служители излязоха на мащабни протести в цялата страна във връзка с одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

По примера на колегите си съдии от Полша, които в началото на 2020 г. организираха във Варшава Марш за защита на справедливостта заради приети от полския парламент стъпки за „съдебна реформа“, с която на практика се целеше погазването на независимостта на съдебната система, сега и българските магистрати излязоха на улицата, за да се защитят. Тогава в протеста на магистратите се включиха техни колеги от цяла Европа, в знак на съпричастност. А междувременно Европейската комисия стартира и процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона заради действията на парламента.

Сега в 11:00 ч. пред Съдебната палата в София и българските магистрати се събраха на протест в опит да опазят своята независимост. На събитието присъства и главният прокурор Иван Гешев. Там бяха и заместникът му Борислав Сарафов, ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, както и членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор Иван Гешев на протеста на обвинителите, снимка:в-к "24 часа"

Зад тези казуси стои труда на десетки хора”, заяви пред журналисти прокурор Маджарова.

В същия час пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен също се провеждат мълчаливи бдения. „С него прокурорите, магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, всички Окръжни и Районни прокуратури в района ще изразят своето несъгласие с прибързаните и необмислени опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс“, пишат от обвинението.

Протестът във Варна

И допълват: "Ние, прокурорите, следователи и съдебните служители от Апелативен район – Варна изразяваме своето категорично несъгласие с прибързаните, неоснователни и безотговорни опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Считаме, че се извършва груба намеса в дейността на съдебната система, нарушава се нейната независимост и самостоятелност в частност на дейността на Прокуратурата на Република България. Така се цели нарушаване на правовия ред в държавата, на върховенството на закона, и разделението на властите. Считаме, че с опитите за такъв тип промени в законите се уронват устоите на държавността в страната. В заключение ще припомним един от древноримските постулати: „Без правосъдие няма свобода“.

Във Велико Търново и Ловеч също има планувани протести. Магистрати изразяват недоволството си и в пловдивския съдебен район и в Плевен.

Магистрати протестираха в Плевен

"Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост", пишат прокурори и следователи и от апелативния район на София.

"Днес, 29.04.2021 г. от 11.00 часа прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово, следователите от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово и служителите при тях ще проведат мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата в града. С това магистратите и служителите ще изразят позицията си  на недоволство от прибързаното и без широко обсъждане приемане на важни промени в ЗСВ и НПК. С този си акт ще отправят и апел към законотворците в държавата   за запазване на независимостта на Прокуратурата като орган на съдебната власт и осигуряване на реална възможност за работа на прокурорите и следователите без каквото и да било вмешателство от страна на която и да е политическа партия. Магистратите ще изразят и желанието си за приемането на промени в нормативните актове, насочени не само към воденето, но и към ефективното приключване на разследването по дела за тежки и с фактическа и правна сложност престъпления", пишат и от Окръжна прокуратура-Габрово.

Прокурори, следватели и служители протестират в Габрово

Протестът във Велико Търново

Магистрати и служители в Бургас също протестираха

Още по темата

Спецмагистратите за опитите да ги закрият: Ние изобщо правова държава ли сме?

Предишна новина

Няма такава делба: Дело за имоти между съпрузи продължило над 24 години

Следваща новина

Коментари

70 Коментара

 1. 70
  г-н Фред | нерегистриран
  0
  0

  Имате ли нужда от спешен заем, за да разрешите финансовите си нужди,
  ние предоставяме заем в размер от 2000 до 200,000.00, ние
  са надеждни, ефективни, бързи и динамични със 100% гаранция
  и ние също даваме заем (лири, евро, долари, песо и дирхам.)
  лихвеният процент, приложим за всички заеми, е (2%) свържете се с нас днес и ще се радваме, че правите бизнес с нас. Можете да се свържете с нас по имейл на urgentloanonlineservice@gmail.com

 2. 69
  HOW I GOT MY LOAN | нерегистриран
  0
  0

  Толкова съм щастлив, след като толкова много опити за получаване на заем се провалиха, компания за заеми ми дойде на помощ. Имах голяма нужда от заем, докато един ден брат ми ми разказа за честна компания за заем, която помогна на жена си с кредит, той говори толкова много за заемната компания и реших да се свържа с тях, той ми каза как заемът работа и следвах инструкциите му, наистина получих заема. За тези, които се нуждаят от заем, моля, свържете се с компанията чрез този имейл (urgentloanonlineservice@gmail.com)

 3. 68
  john smith | нерегистриран
  0
  0

  За тези, които искат спешен заем, предлагаме достъпен лихвен процент от 3%. Много банки отхвърлиха ли ви? Нуждаете ли се веднага от средства за консолидация на дълга? Или имате нужда от финансиране за вашия бизнес всяка песен. Ето защо ние сме най-доброто решение за вашите нужди. Предлагаме заеми на заинтересовани клиенти без неустойка. Ако си заинтересован. Можете да се свържете с нас по имейл на urgentloanonlineservice@gmail.com

 4. 67
  Жалки са | нерегистриран
  3
  -3

  Много голяма грешка беше "пришиването" на прокуратурата към Съдебната власт. Независим трябва да е само Съдът. Всички други структури трябва да са в изпълнителната власт и заедно да се борят за доказване на извършените престъпни деяния. Този, който не може да аргументира и отстоява правотата на вътрешното си убеждение, изобщо няма място в тези системи. Страх ги е единствено, че ще им намалят възнагражденията, нищо друго.

 5. 66
  Илиян Василев | нерегистриран
  2
  -1

  Новините, че прокуратурата е започнала проверка, са тривиалния начин пиарите на прокуратурата да регистрират нещо като дейност, и да покажат, че не са напълно безполезен орган. Какъвто реално са.
  Илюзията продължава до момента в който някой разследващ сайт, съд или засегнат не информират, че същата тази прокуратура не е намерила нищо, или че съдът е отхвърлил обвинителния акт на прокуратурата или някой пострадал не каже, че е бил оправдан и започва дело срещу държавата в Страсбург.
  Но и тук е причината за този пост - тези прокурурори трябва да се спасяват по единично и групово. И ВСС и специализираната прокуратурата са под натиск. Къщичката ми се разпада. Защото промяната иде. Хватката на ГЕРБ отслабва, Зад кадър Пеевски се опита да ги държи с компромати и пари /които обаче ще стават все по-малко/. Според мен Гешев ще се обърне срещу най-слабия от господарите си. Трябва да си купи индулгенция и трябва да арестува някого, при това голяма "риба".
  Това е битката между Пеевски и Борисов, кой ще изправари. Борисов не е силният в това уравнение. Той държи Гешев с компромати, но се съмняам дали това е плюс или минус за него.

 6. 64
  | нерегистриран
  5
  -2

  Така и не разбрах кое е общото между този "протест" и другия - на "съдиите в Полша", освен, че става въпрос замагистрати.
  Причините нямат нищо общо. Нито подкрепата.

 7. 63
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  13
  0
  До коментар #57 от "Бимбалов | нерегистриран":
  МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО

  Днес родните прокурори правят мълчалив протест. Не е новина. Те винаги са мълчали.

  Мълчат пред шкафчета. Мълчат пред Мата Хари. Мълчат пред осем джуждета. Мълчат пред разграбена КТБ. Мълчат пред всичко, за което ние не спираме да говорим.

  Мълчанието на правдата е зараза. Потърпевши и свидетели замлъкват в потен страх. До кръв отворени медийни усти не вадят и стон, а чакат да ги хранят. Правдата мълчи толкова оглушително, че ушите пищят от болка.

  Мълчанието на правдата превръща хората в агнета, които се колят послушно и безмълвно. Сами.

  Народният израз „Вържи попа да е мирно селото“ е съвет да се справите с главния виновник за неприятностите. Днес това означава да „вържем“ Борисов, Михаил Константинов, МВР и Иван Гешев, за да е мирно селото по време на предсрочните избори. Защо точно това каре?
  Борисов упорито манипулира общественото мнение, като на превърнатите в оръжие извънредни брифинги, го обстрелва с откровени лъжи. Проф. Михаил Константинов от години предизвиква спорове и съмнения за безпристрасността си като шеф на „Информационно обслужване“. Фирмата брои гласовете от изборите, а Константинов рекламира ГЕРБ и Борисов. МВР е инструмент в ръчичките на Борисов за печелене на избори, чрез внушаване на страх, оказване натиск и използване на престъпни структури да осигуряват гласове. За 12 години няма нито един случай на разкрит купувач в полза на управляващите. Сегашният и предишният вътрешен министър са депутати от ГЕРБ. Ебати контрола, дето ще го упражняват…Четвъртият „поп“ в карето е главният прокурор. На много места именно прокурори гарантират контолиран вот за управляващите чрез натиск върху бизнеса. В същото време опъва „чадър“ над купувачите на гласове в полза на властта. Нито едно производство срещу хора на ГЕРБ.
  Все повече хора разбират, че те са ОПГ, която е готова на всичко, за да запази властта си, т.е. власт няма - има ОПГ във властта. Затова пискат срещу президента Радев и служебното правителство. Защото ще им се наруши схемата. Мафиотската.

 8. 62
  | нерегистриран
  13
  0

  Между мотивите на съдиите в Полша и тези, на нашите прокурори просто няма нищо общо.
  Толкова блудкаво сравнение и евтин опит за манипулация лъха от некадърното заглавие, че с конкурс по-слабо нямаше как да се съчини.

 9. 61
  Малума | нерегистриран
  16
  0

  Ами специализирания съд и специализираната прокура дая обясни аджеба какво толкова са решили срещу бол пара, политик ли осъдиха, бобока ли, или някой мушмурок. То присйди по една година условно и в рс дават. Няма народна пара веч. Скоро ще станеме 5 мил.от такива умници.
  Амин, и сбогом

 10. 60
  RRR | нерегистриран
  4
  -7

  Еха, бг мами напълнили хоризонта......

 11. 57
  Бимбалов | нерегистриран
  27
  -5

  МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО

  Днес родните прокурори правят мълчалив протест. Не е новина. Те винаги са мълчали.

  Мълчат пред шкафчета. Мълчат пред Мата Хари. Мълчат пред осем джуждета. Мълчат пред разграбена КТБ. Мълчат пред всичко, за което ние не спираме да говорим.

  Мълчанието на правдата е зараза. Потърпевши и свидетели замлъкват в потен страх. До кръв отворени медийни усти не вадят и стон, а чакат да ги хранят. Правдата мълчи толкова оглушително, че ушите пищят от болка.

  Мълчанието на правдата превръща хората в агнета, които се колят послушно и безмълвно. Сами.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.