Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода*

Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода*
Анелия Щерева

Съдия Анелия Щерева, която на 2 април стана неочаквано популярна с пускането на свобода на издирван от САЩ, демонстрира добро чувство за хумор в разпускаща неделна дискусия с колеги.

Очевидно провокирана от думи на премиера в оставка Бойко Борисов, който на брифинг се оплака от високо кръвно, магистратът от Софийския градски съд тутакси изразява съчувствие. Анелия Щерева повдига темата в публичния разговор във фейсбук между трима съдии и трима адвокати: „…аз, както е известно, такива много ги жаля”.

Дамата иронизира собственото си решение от 2 април, когато пусна от ареста заради високо кръвно издирвания от американското правосъдие сръбски наркотрафикант Жарко Момчилович. До този момент съдийката публично и официално не е коментирала решението, което предизвика медийна реакция и разследване за документно престъпление заради съдебномедицинската експертиза на Жарко, направена само по документи.

Колегите ѝ от по-горната инстанция приеха това нейно решение за погрешно и го отмениха. Софийският апелативен съд заключи, че сърбинът е можело да бъде пуснат под домашен арест, но е трябвало да му бъде поставена електронна гривна за проследяване. Нещо, което Щерева е пропуснала да направи. Излизането от ареста на Момчилович му даде възможност да се укрие и така избегна екстрадирането в САЩ, където го очаква вероятно доживотна присъда за наркотрафик.

Свежата неделна шега на Анелия Щерева се поема във фейсбук от колегата ѝ от Софийския градски съд Красимир Мазгалов.

“...кат ти дойде за мярка, земи го пусни” Вероятно намекът на магистрата, който е и член на Управителния съвет на Съюза на съдиите, е отправен към бъдещ клиент, какъвто той вижда в лицето на Бойко Борисов.

Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода

Съдия Щерева жали и кръвното на Бойко, не само на издирвания от САЩ Жарко, когото пусна на свобода

В дискусията се включва и съдията от гражданското отделение на Софийския районен съд - Филип Савов, който припомня, че задължително “пускането” трябва да е с “гривна”.

Филип Савов

Филип Савов

Може само пак да предполагаме, че екстрата за “гривната” се отнася за министър-председателя в оставка. По-жесток обаче към съдбата на “обвиняемия” Борисов е бившият председател на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки, който вижда като подходяща “най-тежката” мярка, при това без да подлежи на обжалване.

Стеван Левашки

Стефан Левашки

Анелия Щерева очевидно изразява съжаление, че не работи в специализираните съдилища: “аз не работя в Спеца, все още гледам делата по НПК”.

Неделната дискусия предхожда внесените предложения от депутати от “Демократична България”, които предвиждат закриването на органите на специализираното правосъдие.

Затова и най-откровен е адвокат Левашки, който е и политик - неуспешно се кандидатира за общински съветник през 2019 г. в Пловдив от “Демократична България”: “Хайде дано да няма спец скоро, от една страна, аз го бойкотирам, като не се явявам пред него, от друга обаче, ни удари по клиентелата. Прокурорите по места забравиха какво е ОПГ (организирана престъпна група)”.

Съдия Щерева си пожелава това да се случи, а колегата ѝ от Съюза на съдиите Красимир Мазгалов дава съвет, че с преходна разпоредба, вероятно в Закона за съдебната власт, всички съдии от спецсъдилищата, които гледат делата за корупция, организирана престъпност и тероризъм, трябва да се явяват на конкурси, ако искат да останат на работа в “нормален съд”.

В дискусията се включват други двама адвокати - Кристина Лялева и Петър Антонов, които подкрепят силно закриването на спецсъдилищата.

Кристина Лялева

Кристина Лялева

Никой не бива да забранява на магистратите да коментират помежду си и в социалните мрежи структурата в съдебната власт, политици, колеги или дори да иронизират собствените си решения. Те са свободни граждани. Но от всички разменени реплики се усеща неприязън към колегите им от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд.

Красимир Мазгалов

И ако Левашки има финансови проблеми, тъй като спецправосъдието “ударило клиентелата” на адвокатите, събеседниците му съдии нарушават собствените си правила. Кодексът за етично поведение на българските магистрати ги съветва да са с добри обноски и поведение, да бъдат учтиви и любезни. А когато става дума за колегиални отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, “трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт”.

Видимо в съдебната власт влиза нова вълна от реформатори. Във вторник други пресни депутати - от формацията “Изправи се! Мутри вън!”, предложиха промяна в Закона за съдебната власт, която ще позволи на магистратите да се кандидатират на избори като непартийна или гражданска квота, без да напускат съдебната система. Според вносителите Мария Капон, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Виктория Филаделфевс досегашните бариери са дискриминационни. Така изкушените от политиката иначе независими съдии и следователи без проблеми ще демонстрират и работят за политически сили.

*В-к "24 часа"

Още по темата

Първо заседание на новата Правна комисия: Мина само проектът на ИТН за промени в Изборния кодекс

Предишна новина

17-годишен, прободен с джобно ножче, потърсил помощ в полицията в Монтана

Следваща новина

Коментари

46 Коментара

 1. 46
  г-н Фред | нерегистриран
  0
  0

  Имате ли нужда от спешен заем, за да разрешите финансовите си нужди,
  ние предоставяме заем в размер от $ 2000 до $ 200,000.00, ние
  са надеждни, ефективни, бързи и динамични със 100% гаранция
  и ние също даваме заем (лири, евро, долари, песо и дирхам.)
  лихвеният процент, приложим за всички заеми, е (2%) свържете се с нас днес и ще се радваме, че правите бизнес с нас. Можете да се свържете с нас по имейл на urgentloanonlineservice@gmail.com

 2. 45
  КЗЛД | нерегистриран
  4
  -3

  Като гледаме колко лични данни се изнасят тук ,пригответе си всички по едни 20 000 000 евро глоба /на калпак/ ! Ще ви я наложим като "корективно правомощие",за да се поправите и превъзпитате гадни и мръсни магистрати ! И да знаете ,че ние сме най-независимите в тази република.Баце даже каза ,че сме зависими , само докато бъдем избрани.Това е абсолютната истина ,тъй като той е наш патрон и неговата дума е закон по-силен дори от Регламента за личните данни.

 3. 44
  | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #43 от " | нерегистриран":
  Каквото и да си чатим и четем тук, възмущетието отминава, статуквото остава, а някой, не само прокуратурата няма да ги разследва, но и ще си харчат със здраве парите от подкупи, ще плюят срещу колегите си, защото ще се почувстват още по- безнаказани и, защото природата доста ги е ощетила във всяко едно отношение, което ги е озлобило, но парите и поръчките засега компенсират справедливостта на Вселената.

  По принцип си прав, но и да знаят всички, че си корумпиран едва ли е много приятно. Защото едно име има човек, независимо колко са парите в банковата му сметка.

 4. 43
  | нерегистриран
  7
  -3

  Каквото и да си чатим и четем тук, възмущетието отминава, статуквото остава, а някой, не само прокуратурата няма да ги разследва, но и ще си харчат със здраве парите от подкупи, ще плюят срещу колегите си, защото ще се почувстват още по- безнаказани и, защото природата доста ги е ощетила във всяко едно отношение, което ги е озлобило, но парите и поръчките засега компенсират справедливостта на Вселената.

 5. 42
  Наблюдател | нерегистриран
  17
  -3

  Олеква съдията с такива мнения в публичен чат. Малко вътрешно усещане трябва да има, но това не го пише в законите.

 6. 41
  | нерегистриран
  8
  -12
  До коментар #40 от " | нерегистриран":
  Клюкари! За "Правен свят" говоря.

  Обичат да нюхат чужди чаршафи. И да настройват колеги един срещу друг. Повръща ми се.

 7. 40
  | нерегистриран
  11
  -10

  Клюкари! За "Правен свят" говоря.

 8. 39
  123 | нерегистриран
  27
  -12

  Предлагам на Щерева, да излезе официално и да се аргументира, защо смята, че е по качествен съдия от съдиите в Специализирания наказателен съд.
  Да посочи, какви нормативни актове прилагат съдиите от Специализирания наказателен съд, за разлика от нея. Евентуално да заяви дали съдиите от САС са нивото на съдиите от Спнс с оглед отмяна добилият й в последно време публичност съдебен акт.
  В случай разбира се, че претендира да е съдия с чест.

 9. 38
  До 36 | нерегистриран
  12
  -8

  Аз също предположих, че това влизане в профилите на дискутиращите не е случайно, а добре обмислена стратегия, МагистратА е осветлен и предаден на общественото мнение без да е нужно държавният секретар да оповестява името му. Все пак Фейсбук е на американците.

 10. 37
  Мутри вън! | нерегистриран
  22
  -10

  Като гледам мутрите на въпросните “съдии” си мисля, че няма да им е излишно за малко да бъдат прибрани по арестите от недолюбвания от тях спецсъд, на който те самите направиха страхотна реклама със скандалните си решения, вонящи на корупция.

 11. 36
  | нерегистриран
  20
  -6

  Впечатлена съм от подхода на американските партньори да оповестят името на Щерева!

 12. 35
  | нерегистриран
  29
  -8

  И какво сега!? Развалиха на Щерева кефа да си пише злостни коментари докато седи вкъщи на дебелия г..з

 13. 34
  | нерегистриран
  16
  -18
  До коментар #33 от "Един въпрос: | нерегистриран":
  Магистратите не трябва ли да са деполитизирани?

  Баси смеха. Тука сте смешни и жалки. Кво значи деполитизирани. Чатят си помежду си и имат правото да си говорят каквото си искат. Все едно вечер като си говоря за политика с жена си да ми казвате, че съм политизиран. Осъзнайте се бе тролове на КОЙ

 14. 33
  Един въпрос: | нерегистриран
  22
  -8

  Магистратите не трябва ли да са деполитизирани?

 15. 32
  | нерегистриран
  31
  -8

  Дебеланка! Ама всъщност въшка!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.