Индийското правителство поиска Twitter да блокира акаунтите на протестиращи фермери

Индийското правителство поиска Twitter да блокира акаунтите на протестиращи фермери
снимка: Pixabay

Преди дни висш индийски служител от правителството на Нарендра Моди е провел виртуална среща с ръководителите на социалната мрежа Twitter. На технологичния гигант е казано, че е „добре дошъл да прави бизнес в Индия“, но трябва да следва законите на страната „независимо от правилата и условията на Twitter“, пише BBC.

Срещата с Twitter се проведе на фона на нарастващото напрежение между правителството на политика от народната партия в страната Моди и продължаващите протести на фермерите срещу поредица от закони за земеделска реформа, именно заради туитове и акаунти на лица, подстрекаващи и влияещи на настроенията на протестиращите.

Оказва се, че до голяма степен мирната агитация, беше разтърсена от насилие с участието на група протестиращи на 26 януари, при което един човек загина, а стотици полицаи бяха ранени. Правителството беше помолило Twitter да премахне туитове, които имат подстрекаващи хаштагове, и акаунти, за които се твърди, че са ползвани от сикхистките сепаратистки групи и „подкрепени от Пакистан“.

Twitter първо е блокирал около 250 акаунта в отговор на правно известие от правителството на Моди, позовавайки се на информация, че чрез тези тиутове на акаунтите се повлиява общественият ред. В сигналите за нередностни на Twitter от страна на индийското правителство са били предоставени още новини от списания, както и дрехи на активистите на протестите, продължаващи месеци наред в Делхи, с цел да се покаже на управата на социалната мрежа, че спирането на профилите има обосновка. Само шест часа след като са спрени, акаунтите са възстановени. Причината - Twitter пуска отново акаунтите, като се позова на „недостатъчна обосновка“ за продължаване на блокирането.

В резултат правителството на Моди не е доволно. В кратко изказване то нареди на Twitter да блокира акаунтите отново и заплаши хората, работещи за компанията в Индия, със съдебни действия – до 7 г. затвор - ако откажат да го направят. "Мотивирана кампания за злоупотреба, разпалване и създаване на напрежение в обществото на необосновани основания", казва правителството относно туитовете на акаунти на протестиращите хора.

От своя страна управата на Twitter заявява, че е спряла повече от 500 акаунта - някои за постоянно, които профили са били ангажирани с „манипулиране на платформи и нежелана поща“. Също, че е предприела действия срещу „стотици акаунти“, които са нарушили правилата на социалната мрежа, като практикували подбуждане и насилие. В съответствие с  правила на  Twitter, някои акаунти са блокирани само в Индия.

Според експертни мнения, не е ясно дали правителството се опитва да подкрепи Twitter, за да заглуши протестиращите, или се насочва към премахването му от Индия.

В основата на това е част от индийския Закон за информационните технологии, която позволява на правителството да блокира онлайн съдържание, което „застрашава сигурността на държавата“ или отговаря на други условия.

Но раздел 69А също има правила, указващи, че създателят на съдържанието трябва да бъде изслушан. "Тази гаранция не е доказана на практика. Дори няма нито един случай за такова изслушване", казва Апар Гупта, изпълнителен директор на Фондацията за свобода в интернет.

Правният анализатор г-н Пахва се чуди дали заповедите за Twitter, издадени от правителството, всъщност са правно издържани и дали не са в разрез със закона.

"Правителството не трябва да разкрива заповеди, издадени съгласно закона, но не позволява и платформата да го разкрива. Този закон е напълно непрозрачен и е полезен за оспорване’’, коментира още Пахва, и продължава: ‘’Различното беше, казва той, когато през юни 2020 г. и Индия забрани TikTok и десетки китайски приложения и публикува подробни изявления, обясняващи причините’’.

‘’Нашият официален акаунт в Twitter е стопиран. Защо индийското правителство потиска гласа на фермерите? Страхува ли се то от действията на фермерите?’’, пише в  Тwitter Kisan Ekta Morcha, който част от профилите, информиращи и споделящи протестните действия на фермерите в Делхи.

Всъщност Twitter има спорни и бурни отношения с Индия. Миналата година страната беше сред петте държави, които представляват 96% от глобалните правни искания за премахване на съдържание - Япония, Русия, Южна Корея и Турция бяха останалите. Сайтът също така е получил 5900 искания от индийското правителство за информация, свързана със сметки, според неговия Доклад за прозрачност.

Наскоро в страната се появи приложение за микроблогиране в Индия, наречено Koo, за да замести по някакъв начин Twitter. Редица привърженици на BJP, министри и длъжностни лица са си направили акаунти в този клониран вариант, който предлага съобщения на 8 индийски езика.

Twitter, който има около 15 милиона потребители в Индия, не се отказва от борбата.

''Ще продължим да се застъпваме за правото на свободно изразяване от името на хората, на които служим. Проучваме варианти съгласно индийското законодателство - както за Twitter, така и за акаунтите, които са били засегнати “, казват в становището си от  Тwitter.

Още по темата

„Демокрацията е фасадна“ писал Божков в учредителната декларация на партията си

Предишна новина

Здравният министър даде зелена светлина за ваксинирането на магистрати и служители

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.