Информация в сайт на съда предупредила разследвани

Гаф със съдебно определение, качено погрешка в интернет страницата на Окръжния съд във Велико Търново, може да провали разследване за пране на пари.

В петък в сайта бе публикувано решение, с което съдът дава достъп на прокуратурата до личните имейли на разследвани лица, за да установи дали превод на 350 000 евро от 2010 г. е част от престъпна схема за данъчни измами в Румъния. Искането на прокуратурата е по разследване, което се води от властите в северната ни съседка. По него под отговорност е привлечен Петър Ненов от Свищов, който бе дарител на полицията в крайдунавския град. Според румънските власти той укрил над 2 млн. евро от данъци между 2003 и 2004 г.

Българските обвинители засекли превода на крупната сума по сметка на компания, близка до фирмата на Ненов. За 14 дни парите били изтеглени от управителя . Друг от пълномощниците на компанията пък вече бил уличен в контрол върху кореспонденцията и счетоводните документи на дружества, сред които и това на Ненов. Този пълномощник ползвал две електронни пощи, за които се смята, че имат връзка със свищовлията Ненов. За тях е било искано и дадено разрешението за достъп на прокуратурата.

След като по определението на съда се появиха медийни публикации, то бе незабавно изтрито. "Огласяването на решението е вид предупреждение на разследваните лица какви действия са предприети срещу тях. Това е недопустимо", категорични са магистрати.

Нарушението с огласяването на решението на съда било на системния администратор, който ще отнесе наказание.

Съдийка се пребори с търновски "паяци"

Предишна новина

Прокуратурата "укротява" Борисов и Бареков с проверка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.