Инспекторатът на ВСС проверява Лозан Панов за уронване на престижа на съдебната власт заради гангстерското видео в Съдебната палата

Инспекторатът на ВСС проверява Лозан Панов за уронване на престижа на съдебната власт заради гангстерското видео в Съдебната палата

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС ) проверява председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за уронване на престижа на съдебната власт заради допускането на заснемането на видеоклипа с голите момичета и гангстерските сцени в Съдебната палата. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов по време на Пленума на кадровия орган, където темата се обсъждаше.

По информация на "Правен свят" ИВСС се е самосезирал в сряда и е стартирал проверка по собствена инициатива. "Обстоятелствата ще се изясняват в хода на проверката и резултатите ще предопределят и предприемането на последващи действия от ИВСС. Това го казвам, за да насоча обсъждането, защото материалите, които ще се обсъждат, ще са предмет на проверка и на ИВСС", заяви от своя страна главният съдебен инспектор Теодора Точкова по време на заседанието на Пленума.

Във връзка с този факт, Данаил Кирилов предложи поне до времето на завършване на проверката стопанисването на Съдебната палата да бъде отнето от правомощията на Лозан Панов.

Трябва да се извърши проверка кои закони са нарушени с допускането на заснемането на клипа и дали упълномощаването на служител на ВКС да склучва такива договори е станало по законов ред. "Позволявам си да предложа да назначите друг пълномощник, който да извършва управлението на тази сграда, поне във времето, в което тече проверка. Не бих си позволил да говоря за дисциплинарна отговорност, но за мен няма съмнение, че престижа на съдебната власт е уронен. Смятам, че ВСС е длъжен своевременно да реагира на това неочаквано предизвикателство, което засяга съществени принципи на правосъдната ни система", каза Кирилов.

Боян Магдалинчев от своя страна отбеляза още един особено важен детайл – договорът, сключен от ВКС с продуцента на клипа, не отговаря на примерния образец, приет с решение на кадровия орган през 2018 г., тъй като дава пълен контрол на наемателя над сградата, без да е възможно наемодателят да следи и влияе на действията му.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков го подкрепи."След като изгледах клипа, аз съм убеден, че Съдебната палата не се стопанисва от добър стопанин и трябва да помислим, дали това ще продължи. Освен това ние не сме дали правомощие на председателя на ВКС за преупълномощаване, тази заповед е в нарушение на гражданското законодателство – чл. 43 ЗЗД, това може да става само ако има изрично овластяване за това. Такова решение нямаме. Тази заповед е незаконосъобразна и договорът противоречи на законодателството", каза и Георги Чолаков, като предложи ВСС да възложи стопанисването на сградата на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, за което тя е изразила готовност.

Атанаска Дишева от своя страна се впусна в нелепа защита на "художествените достойнства на клипа"."Ние имаме ли компетентност да обсъждаме съдържанието на клипа и неговите художествени стойности? Изпълнителите казаха, че са визирали банка. Аз не възприех това послание от клипа, което се твърди в публичното пространство", посочи Дишева.

"Храмът на Темида е бил използван за въвличане на малолетни в порнография и за подбуждане на малолетни и непълнолетни към употреба на наркотици. Аз успях да си преведа и съдържанието на текста на клипа. "Yerba" значи билка. Но не за стимулиране на имунитета по време на COVID-19, а марихуана. Марихуана, която е в центъра на изображението, около което се вихрят едни дами. Това е въплащение на порнографията. Съдържанието на тази продукция е скандална и е плод на чалгизацията на българското общество", обясни на Дишева съдържанието на клипа Вероника Имова.

"Това, което видях в Съдебната палата, е едно допълнително унижение и един допълнителен удар върху и без това крехкия аторитет на системата. Не виждам какво проверява г-н Панов, без значение на кого и какво е делегирал, отговорността за съдебните сгради е на административните ръководители. Унижението върху системата е факт. Подкрепям предложението на г-н Чолаков, тъй като от това, което видях – г-н Панов явно не може да управлява Съдебната палата", коментира и Боряна Димитрова.

Севдалин Мавров се намеси и призова за очакваното:"Ако председателят на ВКС има малко достойнство и ако бях на негово място бих си подал оставката". Думите на Мавров предизвикаха дълга защитна пледоария от страна на Атанаска Дишева по адрес на Лозан Панов, която заговори за "преврат", "отнемане на правомощия" и "линч" и отново посочи, че не е разбрала какъв е предметът на обсъждането."Извинявайте, колега Дишева, но, ако досега не сте разбрала какъв е предметът на обсъждането, няма да го разбере и до утре", отоговори й Магдалинчев.

"Пленумът на ВСС е дал правомощия на председателя на ВКС да управлява сградата на Съдебната палата и по същата логика може да му ги отнеме. Изрази като "преврат" и "линч" са несъстоятелни. Аз като гледах този клип изпитах срам. Не е нужно някой да ми обяснява аз как го разбирам. И питам г-н Панов – вие как оценявате този клип, питам Ви чисто човешки – ако имахте възможност щяхте ли да допуснете това отново? Освен това ние не сме упълномощавали г-н Панов да преупълномощава друг да сключва договори", посочи Георги Кузманов. Огнян Дамянов пък призова Етичната комисия към ВСС също да извърши проверка.

"Ако председателят на ВКС беше положил усилия да спази задълженията си, днес нямаше да сме свидетели на този скандал. Освен това, и в момента той няма никакво становище. За два дни той трябваше да има отговори. Каква проверка толкова се извършва? Какви ангажименти е имал г-н Панов толкова много, че не са му позволили да изпълни задълженията си? Колегите казват, че много рядко виждат г-н Панов на работното си място, както и че основните дейности в съда се извършват от заместниците му. Сега е моментът да изясни в какво се състои работата му и да разсее тези съмнения. Този клип е един пошъл символ, емблема на цялата дейност на председателя на ВКС-много бутафория и малко същинска работа", заяви и Даниела Марчева.

Панов обаче не отговори конкретно на поставените въпроси, а влезе в конспиративните теории, че става дума за "предварително режисиран сценарий", насочен срещу него. Председателят на ВКС реално се скри зад служителите в съда, който са положили подпис под договора за заснемането на клипа и категорично отказа да поеме каквато и да било отговорност за случилото се.

В крайна сметка, след мащабния скандал, който Панов предизвика за пореден път в съдебната система, мнозинството във ВСС се обедини, че той вече не може да стопанисва Съдебната палата. Окончателното решение за това обаче трябва да мине и през Комисията "Управление на собствеността" към кадровия орган, като въпросът ще бъде гласуван в крайния му вид другата седмица, когато се очаква новият стопанин на сградата да бъде председателят на САС Даниела Дончева.

Още по темата

Лозан Панов абдикира от поста си на председател на ВКС заради скандалния клип в Съдебната палата

Предишна новина

Задържаха нападателите на журналиста Слави Ангелов

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 23
  | нерегистриран
  0
  -1

  народът срещу лари флинт

 2. 22
  Езоп | нерегистриран
  5
  -9

  Съдебната власт отдавна няма престиж. Тя има само самозаблуждение, че е престижна в пропадналостта си, която дори няма капацитет да осъэнае. Горе главата, господин Панов и поздравления! Ще спечелите и тази битка!

 3. 21
  Щото Магдалинчев | нерегистриран
  9
  -2

  Е силно морален

 4. 20
  Учуден | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #18 от "Резил | нерегистриран":
  Какво има да се обяснява, какво има още да се казва?! Пълен резил, срам и позор. Във всички цивилизовани държави, както и всеки достоен човек в такава ситуация би си подал сам оставката, без да чака да разследват за очеизвадни неща. По добре един да си подаде оставката, за да запази достойството- човешко и професионално на всички онези, които са работили и ще работят в тази сграда.  То някои хора ни излагат пред света години наред , пък не искат и да чуят за оставка.Достойнството хич го няма напоследък.Едно време е било различно.Само някой да се усъмни в теб и хората ,веднага са се засягали и са си подавали оставката.Честта е била нещо ,на което се е държало.Но сега е различно.

 5. 19
  | нерегистриран
  9
  -6

  Какво ще проверява Инспекторатът, Точкова вече обяви становище по БНТ. Жалко представление в трудни времена!

 6. 18
  Резил | нерегистриран
  10
  -14

  Какво има да се обяснява, какво има още да се казва?! Пълен резил, срам и позор. Във всички цивилизовани държави, както и всеки достоен човек в такава ситуация би си подал сам оставката, без да чака да разследват за очеизвадни неща. По добре един да си подаде оставката, за да запази достойството- човешко и професионално на всички онези, които са работили и ще работят в тази сграда.

 7. 17
  | нерегистриран
  12
  -7

  Лозане, дръж се човек народа е с теб! Ни крачка назад , покажи гнилото в бг системата....

 8. 16
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #8 от "читател | нерегистриран":
  Не за първи път в Съдебната палата се снима филм, клип или нещо подобно. Преди години палатата бе използвана за снимане на чуждестранен филм за мафията, но тогава не се реагира. Защо? За такъв филм бе използвано и пространството около аулата на СУ. Но никой не реагира. Защо? Във всички случаи използването на такива знакови сгради за подобни филми и клипове е морално неприемливо. Но защо се реагира само за сегашния случай?

  ВКС пикчърс

 9. 15
  пострадал | нерегистриран
  9
  -6

  Не Лозан Панов уронва престижа на съдебната власт,а такива като съдия Белазелков ,който променя противно на ГПК основание на подадена молба за отмяна по чл.303 ал.1 т.1 ГПК,замяняйки я в акта си неоснователно с чл.303.ал.1 т.4 ГПК,видно от гр.д.2090/2016г.на ВКС и съдия Гергана Никова ,която също противоправно на ГПК тълкува решение на ВКС със СПН по гр.д.5463/2015г.на ВКС,като приема в постановения акт за основно решение на СРС без СПН ,което е отречено в диспозитива на решение на СГС .С действията си тези съдии уронват много повече престижа на висшата инстанция ВКС!!!Кой ги атестира и допусна да правораздават ??? Това е големия проблем в съдебната система!!!

 10. 14
  пострадал | нерегистриран
  7
  -6

  Не Лозан Панов уронва престижа на съдебната власт,а такива като съдия Белазелков ,който променя противно на ГПК основание на подадена молба за отмяна по чл.303 ал.1 т.1 ГПК,замяняйки я в акта си неоснователно с чл.303.ал.1 т.4 ГПК,видно от гр.д.2090/2016г.на ВКП и съдия Гергана Никова ,която също ротивоправно на ГПК тълкува решение на ВКС със СПН по гр.д.5463/2015г.на ВКС,като приема в постановения акт за основно решение на СРС без СПН ,което е отречено в диспозитива на решение на СГС ,С действията си тези съдии уронват много повече престижа на висшата инстанция ВКС!!!Кой ги атестира и допусна да правораздават ??? Това е големия проблем в съдебната система!!!

 11. 8
  читател | нерегистриран
  28
  -10

  Не за първи път в Съдебната палата се снима филм, клип или нещо подобно. Преди години палатата бе използвана за снимане на чуждестранен филм за мафията, но тогава не се реагира. Защо? За такъв филм бе използвано и пространството около аулата на СУ. Но никой не реагира. Защо? Във всички случаи използването на такива знакови сгради за подобни филми и клипове е морално неприемливо. Но защо се реагира само за сегашния случай?

 12. 7
  Правен свят | нерегистриран
  26
  -2

  Като сте толкова загрижени за авторитета на Съдебната палата, защо използвате системно тази снимка, с която и сега сте илюстрирали статията си?

 13. 6
  До 1 | нерегистриран
  30
  -6

  Защо не се възмущавате, че вместо да реши как по-бързо да почнат да се гледат делата на хората, три часа ВСС се занимава с някакъв клип, че са изхарчени стотици милиони, а няма електронно правосъдие, че именно този ВСС и ИВСС оставиха безнаказано изземването на дело от председател на съд и още много безобразия

 14. 5
  Адмирации за Правен Свят | нерегистриран
  18
  -27

  Барво на Правен Свят. Адмирации. Само така. Това е сайта в който се казва истината, без фалшивите новини, който създава ССБ начело с Калпакчиев, Дишева, Панов и естествено овчара Христо Иванов от ТКЗС Каспичан.

 15. 4
  Юрист | нерегистриран
  19
  -26

  Долу Панов, Керелска и останалите, които представляват магистратите от съдебната система! Да живеят Барни Ръбъл и останалите академици-юристи, обслужващи интересите на Пеевски, които са въплъщение на морала и правото!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.