Институциите да си вършат по-добре работата, а не да променяме закона

Институциите да си вършат по-добре работата, а не да променяме закона

Всички институции в правораздавателната и правоохранителната система трябва да се огледат и да си свършат по-добре работата там, където има пропуски, отколкото да се прибягва до промяна в законодателството. Това е мнението на правосъдния министър Зинаида Златанова по повод изчезването на осъдения за двойно убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той бе оправдан на първа инстанция, но на въззивна бе осъден на доживотен затвор и му бе наложена забрана да напуска страната. Осъдителната присъда бе потвърдена от ВКС.

Тодоров трябваше да влезе в затвора за изтърпяване на наказанието в сряда, но не бе открит на нито един от известните му адреси. Той е обявен за национално издирване.

След неговото изчезване отново бе повдигнат въпросът дали не трябва да се промени законът и след осъдителна присъда да се налага най-тежката мярка за неотклонение.

Министър Златанова, обаче, не е съгласна с тази теза. "Знаете, че една законодателна промяна, както си го представят някои хора, означава да задържаме всички подсъдими за тежки престъпления, докато имаме присъда, независимо дали тя е оправдателна или осъдителна. Представете си, ако някой процес тече две, три, шест години и в това време подсъдимият стои в ареста какво би се случило, ако след това съдът го оправдае. Работим с човешки права, с по-специална материя", каза министър Златанова.

Според нея най-добрият вариант е всички институции да си вършат работата както трябва, за да не се стига до промяна в закона за неща, "които по-скоро искат практически мерки". Все пак тя ще консултира темата с върховни съдии и прокурори. "Но личното ми мнение е по-добре да изчерпаме другите начини и средства, преди да пристъпим в промяна в закона", смята правосъдният министър.

Тя категорично отказа да посочи кой, според нея, е виновен в случая с Илиян Тодоров. "Не ми се иска аз да съм човекът, който ще обвинява и ще сочи с пръст. Не случайно я наричаме система – правосъдна и правоохранителна, това е система от органи и институции. Редно е всеки да огледа и да види къде би могъл да я свърши по-добре и следващият път действително да я свърши по-добре. Това е градивното", каза още Златанова.

Тя заключи, че не са приятни подобни инциденти, още повече, че не се случва за първи път.

Само преди два дни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че министерството няма вина за изчезването на Илиян Тодоров. Юристи сочат обаче, че мярката забрана за напускане на страната се изпълнява от МВР. Нищо не пречи на полицията да постави под наблюдение Тодоров след осъдителната присъда на втора инстанция. Един от очевидните примери в тази насока е Алексей Петров, който, макар още да няма присъда дори на първа инстанция, още преди време бе поставен под наблюдение, когато съдът му промени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.

Още по темата

Чакъра е бил взривен, а след това и запален

Предишна новина

Прокуратурата прати на съд бившия главен секретар на МС за аферата "Костинброд"

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Из бездните на магистратското лицемерие | нерегистриран
  0
  0

  От 100% престъпления, хващат 30-40%. От тези 30-40% повдигат обвинения на 25-30% А от тези повдигнати обвинения я 10-20% стигнат до влязла в сила осъдителна присъда! И накрая остатъка от тези 10-20% осъдени само 77% влизат в затворите! Ега ти рахатлъка! Бандит да си в тази държава! Ако не беше срамно ставаше за изтъкване на уникалността на нашата държава! Може дори да се използва като реклама в туризма! Бандити, посещавайте БГ, тук рахатлъка ви е гарантиран! А кой ще плаща за нахалост изхарчените народни милиони? Кой ще плати на жертвите на неразкритете престъпления? А на жертвите на неосъдените престъпници? А на жертвите на невлезлите в затворите престъпници?

 2. 4
  | нерегистриран
  2
  0

  Това фрапантно изказване, освен липса на професионална компетентност сочи и на стремеж да се избяга от кардиналното решаване на проблемите! България се нуждае от кардинална законодателна промяна, в т.ч. на КРБ, но това е тежко занимание изискващо високи професионални знания и усилия, каквито това правителство безспорно няма.

 3. 2
  Попова, Ковачева, Златанова - лицемерки ли са или нещо друго? | нерегистриран
  1
  0

  Не случайно на "Правен свят" беше нужно година и половина да получи информацията, която поиска по реда на ЗДОИ на 2 март 2011 г. - дали министър Диана Ковачева е подписвала заповеди за раздаване на бонуси на служителите в министерството през декември 2011 г., каква е общата раздадена сума, за какъв период, на какво основание и колко хора са получили такива суми и т. н. Отговорът, който първоначално получихме от министерството, беше само с три позиции за... средномесечния размер на бонусите през цялата 2011 г. по категории служители. От тази справка стана ясно, че за цялата 2011 г. членовете на политическия кабинет са получавали във вид на ДМС по 586, 67 лв. средномесечно, държавните служители във ведомството – по 124, 99 лв., а служителите на трудов договор – по 80,32 лв. средно. Само по себе си – интересна информация, доколкото показва например, че е през 2011 г. всеки зам.-министър на Маргарита Попова е получил минимум по 586 лв. месечно допълнително към заплатата или общо 7032 лв. годишно.

 4. 1
  М... да ! | нерегистриран
  0
  -2

  Не вярвам да има здравомислещ, който да не поставя под съмнение, това изказване!Защо в "белите" държави, подобни "изцепки" са невъзможни? Заподозрян за тежко престъпление е, оневинен на първа инстанция и осъден - до живот, на следващите-две? Изводите са, че или "някой" не си е свършил добре работата, или - "друг" е направил това, по-добре от първия !?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.