Институтът за пътна безопасност: Несериозно е МВР да се опитва да пълни хазната, като събира моментално неплатени глоби

Институтът за пътна безопасност: Несериозно е МВР да се опитва да пълни хазната, като събира моментално неплатени глоби
снимка:БГНЕС

Институтът за пътна безопасност също се противопостави на новия метод, възприет от Министерството на вътрешните работи, за събиране на неплатени глоби през спиране на пътуващите на границата.

Във връзка с проверките на ГКПП за неплатени пътни глоби и събирането им не само от шофьорите, но и от пътниците в автомобили и в автобуси при излизане от границите на България, позицията на Института за пътна безопасност е, че мероприятието не постига „превенция“, каквато е декларираната му от „Пътна полиция“ цел.

„С мероприятието се създава допълнителен хаoс към съществуващия такъв по отношение контрола, налагането на наказания и събиране на глобите за нарушения на ЗДвП. Подходът е не по-различен от подхода, възприет с предложените изменения и допълнения на ЗДвП. Въпреки заявеното преди месец от министъра на транспорта, че се работи по изцяло нов закон, от страна на МВР и ДАБДП бяха публикувани за обществено обсъждане изменения и допълнения в сега действащия ЗДвП, които търпят редица критики. Подходът е не по-различен и от подхода след катастрофата край гр. Своге през есента на 2018 г. Почти две години по-късно новосъздадената ДАБДП не успява да изпълнява вменените й задачи - координиране на действията на множеството институции с правомощия в областта на осигуряване безопасността по пътищата, приемане и изпълнение на план за действие, включващ мерки за превенция и добри европейски практики и упражняване на ефективен контрол“, пише в позиция на организацията.

От Института посочват, че в последните дни са получени множество сигнали от граждани, преминаващи границата, за случаи на платени от тях санкции, които по различни причини не са отразени в системата на КАТ, за разминавания в системите на КАТ и на НАП относно плащането на санкциите, както и за предявяване на санкции, погасени по давност и часове прекарани на границата.

„ИПБ счита, че без промяна на сега действащата процедура за установяване на нарушители, връчването на наказателни постановления, както и събирането на глобите е невъзможно да се постигне ефекта всеки, който е нарушил правилата за движение, да понесе отговорност. Да се твърди от страна на МВР, че връчването на фишове и наказателни постановления и заплащането им в рамките на 2 часа при излизане от страната е превенция, че ще превъзпита водачите и че ще има ефект върху намаляване броя тежките пътни произшествия е крайно несериозно и разкрива пълно непознаване на философията и инструментите за предотвратяване на тежки ПТП. Споделяме и изразеното от редица юристи становище, че мярката нарушава конституционни права и е неадекватна“, пише в позицията на Института.

„Настояваме МВР да предприеме реални мерки за превенция на ПТП, а не в момент на безпрецедентна социална и икономическа криза, причинена от COVID-19, да поставя българските граждани в допълнително неблагоприятно положение с изпълняваното мероприятие, чийто единствен резултат би бил осигуряване на бързи постъпления в държавния бюджет“, допълват от организацията.

Още по темата

МВР и НАП душат 32 хил. банкови сейфа

Предишна новина

Народното събрание не подкрепи Валери Симеонов за ограничаването на хазарта

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  RRR | нерегистриран
  0
  -1

  Криза, ли.Снобарчетата тръгнали да си плакнат сланините в Гръцко, тези недоразвитите пенкилери за криза ми говорят.

 2. 3
  +- | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #2 от "ххх | нерегистриран":
  Как ще се процедира в случай на изтекла давност ? При направено възражение пред служителите те компетентни ли са да преценят ситуацията или ще се оправдават с това, което се вижда в системата. Всички неща трябва внимателно да се обмислят, така че самостоятелнотом мислене на държ. служители да се сведе до абсолютния минимум

  Само за давност мислите.
  Затова нещата са толкова зле. Няма го съзнанието, а само един тарикатлък.
  Държавата и да иска, трудно ще се справи с Андрешковците.
  Пък и тя много много не иска.

 3. 2
  ххх | нерегистриран
  1
  -1

  Как ще се процедира в случай на изтекла давност ? При направено възражение пред служителите те компетентни ли са да преценят ситуацията или ще се оправдават с това, което се вижда в системата. Всички неща трябва внимателно да се обмислят, така че самостоятелнотом мислене на държ. служители да се сведе до абсолютния минимум

 4. 1
  | нерегистриран
  8
  -2

  Аз се интересувам например дали ако мина граница ще излезе че дължа нещо. Не си спомням да се ми писали акт или фиш и в онлайн системата за моето ЕГН и номер на свидетелство пише че нямам задължения. Но в сайта на НАП ми излиза изпълнително дело за фиш на стойност 20 лева от 2010 година. Чудна работа. Това с граничния полицай ли ще го дискутираме. Нещо май не му е мястото там.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.