Интерпол свали червената бюлетина за Желяз Андреев

Интерпол свали червената бюлетина за Желяз Андреев
Желяз Андреев благодари на премиера Бойко Борисов

Свалена е червената бюлетина на Интерпол за Желяз Андреев. Това стана ясно по време на негов брифинг в Министерския съвет, където е получил официално документа, с който става напълно свободен.

"Вече съм свободен! За пореден път искам да благодаря на приятелката ми, на семейството си, на приятелите и на г-н Цацаров, на г-н Борисов, на всички министри и институции, които застанаха зад мен и показаха, че държавата може да защитава своите граждани. Оставих зад гърба си може би най-големия проблем в живота си", каза Андреев и добави: "Искам да благодаря и на обществото, без което нямаше да се чувствам така силен и уверен за изхода от тази ситуация".

Миналата година САЩ поиска екстрадацията на Желяз Андреев заради разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!"

В отговор правителството започна да преговаря със САЩ. Така през октомври 2018 г. американското правителство оттегли искането за екстрадиция на Андреев, но едва сега бе свалена червената бюлетина срещу него.

Желяз бе обвинен от американските власти в това, че като служител на компанията AW Tronics, на позицията "Продавач Интернет Търговия" – най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби", е осъществил продажба на самолетни части на Сирийските авиолинии.

На позицията, която Андреев е заемал задълженията му са били да се свързва директно с клиенти по имейл и по телефон с цел презентиране на продуктите и услугите на компанията и продажбата им. Както на Желяз, така и на всички останали служители на неговата позиция, компанията предоставя портфолиа от клиенти и техните контакти.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Сирийските Авиолинии, Желяз бе е обвинен в престъпление - участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз е напуснал работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време Желяз вече е служител на Луфтханза Техник София. На 16 март 2018 г. е освободен от работа в Луфтханза поради присъствие на името му в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.

 

Мълчалив протест пред парламента с искане да няма намалени присъди за убийци и изнасилвачи

Предишна новина

Съкратеното следствие събра близки на жертви на тежки престъпления на протест пред парламента

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.