Искам да събудя КПКОНПИ от състоянието, в което се намира

Искам да събудя КПКОНПИ от състоянието, в което се намира
Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:Булфото/архив

"Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) има потенциал и мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда законът". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание, където той се яви на среща с групата на "Обединени патриоти", за да разговарят за номинацията му за председател на Антикорупционната комисия, съобщи "Фокус". Относно промяната в работата на Комисията, настоящият главен прокурор посочи, че ще заложи акцентите в концепцията си като кандидат за председател.
 
"При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това, КПКОНПИ да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Може би ще ме попитате за предложения за изменения в Закона, ще кажа така - не е моя работа да предлагам изменения в закона", каза още Цацаров. Настоящият главен прокурор заяви още, че както и досега няма да има чадър над депутатите, които биха го избрали за председател на Антикорупционната комисия, нито над когото и да било друг.
 
"Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният", допълни Сотир Цацаров в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано отново анонсира вече отхвърлената идея президентът да назначава председател на Антикорупционната комисия. "Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в дай Боже изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието", заяви още Цацаров.
 
Главният прокурор коментира и заявката на БСП, че отново ще внесат своя проект на Антикорупционен закон. Той посочи, че то не е ново. "То бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двете тези или двата законопроекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, на който се обсъждаха антикорупционните модели. Какво е мнението ми по този въпрос сигурно ще ми бъде зададен в хода на изслушването. Ако и БСП и другата опозиция се абстрахира и изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения. Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият. Това не е защото кандидатствам за тази длъжност", каза още Цацаров.
 
След срещата между главния прокурор и групата на "Обединени патриоти" пък стана ясно, че те ще подкрепят Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Според депутатите, Цацаров е успял да ги убеди с виждането си за дейността като бъдещ председател на Антикорупционната комисия, ако бъде избран на поста, с визията за реформи и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания.
 
"Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ. И войниците на военна служба на Българската армия и те трябва да бъдат проверявани. Ако смятате, че това е нормално? Трябва да се направи така, че тази комисия да дава резултати, да не бъде репресивен орган. Също така чухме и виждането и разбиране на Цацаров по отношение на преките спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов след среща със Сотир Цацаров. Той посочи още, че споделя виждането на Цацаров, че съставът на Комисията е "прекалено раздут".
 
Симеонов обърна внимание, че с Цацаров са на едно мнение и за това, че трябва да се "разчисти Антикорупционният закон с прекалените полицейски правомощия, СРС-та и прочее". "Тази дейност не е нормално те да я извършват. По отношение на обхвата на проверяваните лица, тъй като в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират Комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни", каза още Симеонов. Той посочи, че с Цацаров са коментирали и прекалено усложнените декларации.
 
"Много често попълващият декларацията става нарушител и е обвинен в недобросъвестно попълване", каза още Симеонов.
 
До срещата между Цацаров и "Обединени патриоти" се стигна след като на 19 ноември, ден преди крайния срок, управляващата коалиция издигна кандидатурата му за председател на Антикорупционната комисия. Преди това Цацаров проведе среща с групата на ГЕРБ. В последния ден от срока за издигане на номинации обаче Валери Симеонов и неговата група обявиха, че не са участвали в обсъждането на кандидатурата на настоящия главен прокурор. 
 

Още по темата

Безпрецедентен международен юридически форум ще се проведе в София

Предишна новина

Без бонуси за магистрати, подали оставка при висяща дисциплинарка с предложение за уволнение

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  sleeping beauty | нерегистриран
  8
  0

  Ми той пацо я приспа, сега да видим събуждането!

 2. 4
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  Петльо кукуригу | нерегистриран
  24
  -2

  Ти си събуди заспалите прокурори. Направи един анализ колко пъти е намален броя на делата за съд - из Русе примерно.

 4. 2
  Стига демагогия | нерегистриран
  24
  -2

  При правомощия като Главен прокурор и толкова корупция в окръжния съдебен район, където е бил съдия, с която няма как да не е запознат, господин Цацаров не предприе никакви действия за нейното пресичане. При това се налага единствения извод, че целта на такова назначение не е тази, която се прокламира публично.

 5. 1
  Будилник или будител | нерегистриран
  26
  -2

  Чудно защо досега не я е събуждал, упражнявайки правомощията си да ѝ възлага всякакви проверки

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.