Испания легализира асистираното самоубийство

Испания легализира асистираното самоубийство
Снимка: Pixabay

Парламентът на Испания официално узакони евтаназията. Така Испания се превърна в една от малкото държави, даващи шанс човек да се самоубие асистирано.

202 депутати срещу 141 законодатели в 350-местния парламент дадоха положителен вот за приемането на проектозакона за легализиране на евтаназията. Депутатите от лявата управляваща коалиция на Испания и други по-малки партии подкрепиха решението, докато консервативните и крайнодесни народни представители гласуваха против закона, обещавайки да го отменят в бъдеще.

"Днес сме по-човешка, по-справедлива и по-свободна държава", каза по този повод премиерът Педро Санчес. "Благодаря на всички, които неуморно се бориха за признаването на правото да умрат достойно в Испания.", обясни още той.

Приемането на законопроекта бележи кулминацията на дълго законодателно пътуване, започнало преди 3 години и претърпяло няколко кръга на ревизия в парламентарните комисии и в Сената на Иберийския полуостров. Очаква се законът да влезе в сила в средата на юни 2021г.

Вкарването на закона за евтаназията, става след няколко емблематични случая в страната, които оказаха дълбоко влияние над общественото мнение.

Един от тях беше този на Рамон Сампедро, човек с квадриплегия, изигран от Хавиер Бардем във филма по истински случай и спечелил Оскар - "Mar adentro", пише Euronews.bg.

Това е победа "за хората, които ще могат да се възползват от правото си да сложат край на мъките си", а също и "за Рамон", каза Рамона Манейро, приятелката на Сампедро, която му е помогнала да умре през 1998 г.

''Убийство''

Испанската католическа църква яростно осъди реформата, сравнявайки евтаназията с "форма на убийство".  Крайнодясната партия Vox заяви, че ще подаде жалба до Конституционния съд. Около сто души протестираха в четвърък срещу новия закон пред парламента, като някои от тях бяха маскирани като Смъртта.

Строги условия

Условията на испанската система за обществено здравеопазване да предоставя помощ до края на живота, ще бъдат строги и съгласно новото законодателство. Лицето - испански гражданин или пребиваващ в страната, пожелало евтаназия, трябва да бъде „способно и съзнателно“, когато отправя искането, което трябва да бъде формулирано ''без външен натиск'' и подновено петнадесет дни по-късно.

Лекарите могат да отхвърлят искането, ако преценят, че критериите не са изпълнени. Те могат също да използват мотив ''възражение по съвест'', за да откажат да извършат действието. Освен това решението трябва да бъде одобрено от друг лекар и да получи зелена светлина от комисия за оценка.

По света и у нас

Оказва се, че към момента Испания е 4-ата европейска държава, която декриминализира асистираното самоубийство наред с Нидерландия, Белгия и Люксембург. Евтаназията е легална и в Швейцария, Канада и Колумбия.

Хронологията сочи, че първа е Белгия, която узаконява асистираното самоубийство през 2002 година. През същата година то е разрешено и в Холандия, където според закона евтаназията е право на всеки неизлечимо болен човек, който изпитва непоносими мъки, наясно е с фаталната си диагноза и е решен да сложи край на живота си. Правото на това, какво да прави с живота си, има всеки холандец, започвайки от 12-годишна възраст, което става факт през 2020 г.  При случай на желание тийнейджър да сложи край на живота си, първо е необходимо съгласие от родителите.

През 2006 г. пък евтаназията е легализирана в Швейцария, като преди това тя е фигурирала извън закона - нито е била преследвана, нито е била разрешена.

В Америка евтаназията е легализирана в няколко щата, сред първите са Орегон (1994 г.) и Тексас (1999 г.).

В Япония, въпреки широко скроените им натури, асистираното самоубийство е забранено и е нелегално, тоест подлежи на наказание спрямо японския Наказателен кодекс (чл. 202).

В България не се наказва опитът са самоубийство, но може да е причина над лицето, опитало да сложи край на живота си, да бъде упражнен контрол.

Член 127, ал. 1 от Наказателния кодекс гласи: „Който по какъвто и да е начин подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова или само опит, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години“.

Лишаване от свобода от 3 до 10 г. пък чакат съучастника, ако е участвал в самоубийство на лице, което е непълнолетно, или индивид, за който помощникът знае, че е нестабилен и не може да взема сам решения за действията си.

Ненаказването за самоубийство е допускането от законодателството, че това е личен акт. Това право, което е неотчуждимо и непрехвърлимо и се извършва единствено и само от лицето, за което са и последствията. Също както и правото на живот е общочовешко, неотменимо и неотчуждимо право.

Правото на живот като всяко право е възможност. То може да бъде упражнено, включително по начин, който го прекратява – когато ще е налице разпореждане с правото на живот. Преценката зависи от всеки и не може да бъде ограничена от законодателя.

Още по темата

Здравният министър издаде заповедта за новия локдаун

Предишна новина

Декларациите за имущество и интереси се подават до 15 май

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ! | нерегистриран
    1
    0

    И при нас се направи опит преди няколко години,но на народните ни избранници не им достигна прозорливост,ум и смелост да приемат евтаназията и в България ! А може би защото нашата медицина е най напреднала в света ??! Много българи,които имат финансови възможности ще платят и ще умрат достойно в някоя държава като Испания! Ако има бог - да пази България и българите !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.