България ли е единствената държава членка на Европейския съюз (ЕС), чиято съдебна система страда от определени недостатъци, или пък, в която различни политически фигури водят ожесточени дуели един път помежду си, а друг път с въображаемите си врагове, само и само да успеят да наложат контрол на решенията на съда, слагайки междувременно и намордник на прокуратурата? Отговорът е – категорично не, въпреки опитите на част от споменатите фигури да покажат в публичното пространство и на европейската сцена точно обратното, вменявайки, че у нас се рее най-тежката корупция, нашите прокурори са най-зависими, а съдът – поставен под натиска да решава на чия страна да застане във вечната политическа битка на леви и десни.

Да погледнем например към Испания, която в момента се намира в аналогична на България по деликатност ситуацията както по отношение на политиката, така и във връзка с върховенството на правото. В просторен коментар европейската секция на авторитетното издание “Политико” описва детайлно проблемите на испанската съдебна система, твърдейки, че тя на практика е поставена от политическите играчи директно на “подсъдимата скамейка”.

За какво става дума – в Испания, подобно на българската политическата сцена, от години зреят изявни конфликти, при които “ябълката на раздора” се явява именно съдебната система. Войната в Испания между управляващата Социалистическа работническа партия (PSOE) и основната опозиционна Народна партия (PP) заради нови назначения в управителния орган на съдебната власт напоследък ескалира значително. Генералният съвет на съдебната власт (CGPJ) назначава магистрати в Конституционния съд, Върховния съд и регионалните висши съдилища, наред с други широки правомощия. Нейните 20 членове се избират от двете камари на парламента на Испания - Конгреса и Сената - като назначенията изискват мнозинство от три пети. Но не е постигнат консенсус относно новите назначения от 2018 г., когато членовете му трябваше да бъдат заменени. В статията си “Политико” припомня, че в опит да преодолее безизходицата, лявото коалиционно правителство на Педро Санчес представи план за реформиране на начина на назначаване в CGPJ. Съгласно предложението ще бъде необходимо само абсолютно мнозинство в парламента, за да се изберат 12-те магистрати на управляващия орган.

Инициативата е широко критикувана от съдии и юристи, които твърдят, че би поставила твърде много власт в ръцете на правителството. Асоциацията на магистратите от Франсиско де Витория (AJFV) предупреди, че реформата „директно атакува независимостта на съдебната власт и ни поставя извън европейските ценности и стандарти, що се отнася до разделението на властите“. „Парламентарният подбор на всички членове на CGPJ с течение на времето се превърна в грубо разпределение на назначенията в съответствие със съответната тежест на двете основни партии“, заяви Хоакин Гименес Гарсия, бивш съдия на Върховния съд, цитиран от “Политико”.

И още: “В Испания има политически проблеми, които не са разрешени правилно и са попаднали в съдебната система, което не е най-доброто място за решаването им“, заяви Хоаким Бош, говорител на "Съдии за демокрацията" (JJpD), асоциация, която е широко разглеждана като прогресивна и която обвинява PP за противопоставянето пред CGPJ.

За разлика от българския аналог на испанската магистратска съсловна организация, в лицето на т.нар. “Съюз на съдиите в България”, испанските им колеги реагират доста достойно и без излишен драматизъм и истерия на иначе разпалената политическа война, която реално се води за собственото им бъдеще на съдии. Точно обратното – испанските магистрати реално нямат полезен ход, но за разлика от България, върху Испания няма и никога не е действал механизъм за наблюдение от страна на Европейската комисия, като Механизма за сътрудничество и проверка, който повече от десетилетие беше активен за страната ни. Отделно от това – да се твърди, че в Испания няма прояви на корупция е не просто несериозно, а дори наивно по детски. Редица разследвания извадиха наяве корупция при високопоставени личности, като доскорошният испански крал Хоан Карлос дори в момента се намира в изгнание заради обвинения в подобни престъпления.

Каква обаче е разликата между испанските и българските власти, като изключим формата на държавно управление? Разликата е съществена, най-вече заради силната и независима Специализирана прокуратурата, която действа в югозападната европейска държава. Там, за разлика от България, политиците стоят твърдо зад убеждението, че единственият механизъм за справяне с корупционните прояви и за прочистване на системата отвътре са именно силните и незаивисими разследващи органи, като въпреки вътрешните си битки, те не допускат намеса в “личната си сфера”. Докато у нас се налага националните ни специализирани органи да се борят ежеминутно с властовите амбиции на срасналите се политика и бизнес в опит да докажат истината и да прочистят държавата от "бурените". А в замяна - получават атаки, хули и обиди, като към смъртни врагове. 

Междувременно, проучване на Евробарометър от миналата година установи, че малко под половината испанци са оценили независимостта на своята правосъдна система като „доста лоша“ или „много лоша“ - поставяйки страната доста зад средната стойност за страните членки на ЕС. Последното възбужда основателния въпрос защо председателят на комисията LIBE - испанецът Хуан Фернандо Лопес Агилар, реши да стане докладчик на резолюция относно сътоянието на върховенството на правото в България, вместо да се съсредоточи върху проблемите на правосъдието и съдебната система на собствената си родина.

В своя коментар за състоянието на испанската съдебна система “Политико” подчертава и, че Съветът на Европа (за разлика от Агилар, бел. ред.) все пак не остава безчувствен към испанските проблеми, като органът за наблюдение на Съвета на Европа GRECO е предупредил испанското правителство в писмо, че реформата в съдебната им система „може да доведе до нарушаване на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа“. Европейската комисия също е изразила загриженост.

“Ако двете страни в политическата битка в Испания в крайна сметка се споразумеят за новите назначения и правителството не прибегне до противоречивото си законодателство, може да мине известно време преди доверието на испанците в тяхната съдебна система да бъде възстановено”, подчертава европейската секция на изданието.

Към този коментар може да се добави само това, че разколебани или не в съдебната си система, с или без критиките на Брюксел, испанците не допускат външна намеса в собствените си работи, а се опитват да решават вътрешните си конфликти със средствата на националната си система. Така, макар и в обувките на България по отношение на политическите амбиции за овладяване на съдебните системи на двете държави, Испания може би ще се справи по-бързо с кризата на доверието, по простата причина, че не очаква и не моли някой да я “оправя” отвън. 

В България практикуват забележителни адвокати, които не стоят по-назад от колегите си в ЕС

Предишна новина

Нови мерки в нова заповед: Гимназисти и студенти ще се обучават само онлайн

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  2
  -9
  До коментар #6 от "бъзз | нерегистриран":
  Нещо по същество ще има ли?

  Първо се учи правопис и граматика, а после право.

 2. 6
  бъзз | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #5 от "Отново | нерегистриран":
  Авторката, май имаш нужда от коректор за всяка грешка поотделно, защото иначе при повторно прочитане щеше да си намериш сама грешките, ако са неволни. Да не те изправи Шиши на “досъдимата скамейка”.

  Нещо по същество ще има ли?

 3. 4
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 3
  До авторката | нерегистриран
  6
  -10

  Янкова, научи се къде се слагат запетаите. Както и правилата за главна буква.

 5. 2
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 1
  | нерегистриран
  6
  -27

  Да идват испанските съдии, че нашите ще затрият българите! Гнила работа в БГ- то ..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.