Истанбулската конвенция цели равнопоставеност между мъжете и жените – нищо повече

Истанбулската конвенция цели равнопоставеност между мъжете и жените – нищо повече

Европейската комисия (ЕК) отчете една година от подписването на Истанбулската конвенция. Това стана повод на последната пленарна сесия зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс да изнесе защитно слово в подкрепа на постулатите на документа, уверявайки, че неговата крайна цел е единствено и само защита на жените от насилие.

"При сексуалното насилие над жени става дума за демонстрация на сила, а не просто за секс, сексуалното насилие е инструмент за подчиняване на жените. Този демонстрация на сила, с цел подчинение на жените, е напълно недопустима в  европейското общество, базирано на равноправие между мъжете и жените. Истанбулската конвенция е начин за да се противостои на това насилие", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и допълни, че визията на съвременното общество за това, че Конвенцията би могла да наложи нови обществени норми и да застраши традиционните ценности и традиционното семейство е изначално погрешна.

"В крайна сметка Истанбулската конвенция цели равнопоставеност между мъжете и жените- нищо повече и нищо по-малко. Не става дума за налагането на нови обществени норми, а за забрана на насилието. Подвеждащите аргументи в обществените обсъждания на конвенцията трябва да бъдат оспорени", категоричен бе Тимерманс и допълни, че Истанбулската конвенция сама по себе си не застрашава обичайното семейство и вярата и не въвежда задължение за разрешаване на еднополовите бракове, каквито опасения съществуват в 9-те страни членки на Европейския съюз (ЕС), който към момента не са ратифицирали документа.

От името на българското председателство на Съвета на ЕС зам.-министър Моника Панайотова посочи, че България се противопоставя твърдо на всяка всяка форма на насилие срещу жените. "Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците", добави зам.-министърът.

"Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа", заяви Панайотова и допълни, че към момента у нас се чака решение от страна на Конституционния съд на Република България, което да отговори на въпроса дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон у нас.

По-късно Панайотова цитира и данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие." Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство. Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост", посочи Панайотова.

В последвалите становища на политическите групи в ЕП Европейската народна партия (ЕНП) определи приемането на Конвенцията като историческа стъпка. ЕНП отбеляза, че България е сред държавите, които не са ратифицирали документа досега. "Няма традиционна култура, която да оправдава насилието над жени от мъже. Става дума за изграждане на култура на уважение към жените. България, Унгария, Словакия и Украйна трябва да водят разговор по този въпрос, основан на фактите. Конвенцията не е насочена срещу семейството, това са подвеждащи интерпретации", смятат от ЕНП.

Според социалистите и демократите след година преговори няма истински напредък по приемането и прилагането на Конвенцията.

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че вярата не може да бъде противопоставяна на защитата на жените. Те попитаха как може обичайните ценности да бъдат застрашени със защитата на жените от насилие.

Групата на АЛДЕ отбеляза, че насилието над жени е най-яркият израз на неравенствата в европейското общество. Следващото председателство на Съвета на ЕС трябва да постигне политическо решение с "проблемните държави", които блокират ратификацията, посочиха либералите и призоваха да се прекрати разпространяването на дезинформация за Конвенцията.

Групата на Зелените пък коментира, че политици разпространяват лъжи за документа. Според тях политиците се интересуват  единствено от това дали насилникът е чужденец, мюсюлманин, когото могат да използват с политически цели.

Европейската обединена левица посочи, че мъжете са източникът на насилие, затова трябват мъже феминисти. "Борбата не е приключила, докато всеки не участва в защитата на правата на жените", добавиха от политическата сила.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" коментира, че "с един подпис нещата няма да се променят", затова е необходимо да продължи натискът над правителствата да приложат всички сили и средства в борбата с насилието срещу жените.

Групата "Европа на народите и свободата" подкрепи аргументите на България и Унгария, които използват суверенитета си, като не ратифицират Конвенцията.

"Воля" дава Каракачанов на прокуратурата заради загиналите пилоти

Предишна новина

25 години затвор за трима, крали тръби от ВиК - Добрич

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Слънчо | нерегистриран
  2
  -2

  Слънцето изгрява от запад, защото се съобразява с евроатлатическите ценности. В тази връзка вчера беседвах с Истанбулската конвенция /бяхме на кафе в Брюксел/ и ми тя ми каза че намереният й са изцяло чисти и цели само равенство на половете и нищо повече. Викам й, а защитата на жените от домашно насилие не целиш ли. Да вика и това ама не е основното. Мисля че може да й се вярва, изглеждаше много честна и почтена конвенция, не като някой други конвеции...

 2. 6
  | нерегистриран
  11
  0

  Ай сиктир бе, заврете си я най-после тая конвенция там, където ви става кеф...

 3. 5
  ха ха ха | нерегистриран
  12
  0

  Тия па са тръгнали със трици, маймуни да ловят :))) ай по пързалката... гнилоч вмирисана!

 4. 4
  | нерегистриран
  14
  -2

  Проклети джендъри - как е възможно да има толкова малоумни и агресивни престъпници. Всеки мъж, представете си, трябвало да стане феминист???!!! Пълно безумие - та нали бесният феминизъм е в основата на пълната деградация в отношенията мъж-жена, а оттам и на семейството. Всеки да каже от колко време не е виждал на улицата бременна жена, защо отказват да раждат?! Знаем защо - защото са вече в главите си не жени, асоциален пол, който не иска да се мине с майчинство и съпружество. Вижте ги само как изглеждат и как се държат - нищо женско, направо ти се повдига само като ги гледаш.

 5. 3
  Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans | нерегистриран
  13
  0

  Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс от военното разузнаване на Кралство Нидерландия в качеството му на преводач от руски език пое ангажимент да намали леката дрога. Лек наркотик от кофи шоповете, наречени coffeeshops в Амстердам, който обаче доведе до употреба на твърди ...Затова, когато решите да употребявате наркотици, поемате риска да мислите, че Истанбулската конвенция цели равнопоставеност между мъжете и жените – нищо повече...

 6. 2
  жена | нерегистриран
  20
  0

  Ами доста лъжи говори Тимерманс, а тона и жестовете на омраза към инакомислещите "проблемни държави" са направо непоносими. Само, че ние сме чели и ИК, и обяснителните записки и всички простотии и пак ще кажем - Не, на джендър идеологията, която се прокарва всъщност под полата на ИК. Не ви /ни/трябват мъже феминисти, а истински мъже, че сте само мухльовци и джендъри! Истинският мъж не насилва жена си, а я обича и се грижи за нея, разбира се обратното също е в сила. Ако в Европа са забравили какво е това мъжът да е мъж, жалко за тях.

 7. 1
  Да бе , да ! | нерегистриран
  19
  0

  Равенството на половете е гарантирано от Конституцията и международноправните актове по правата на човека.Не е нужна допълнителна нормативна база.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.