Истински лъжи*

Истински лъжи*
Ивайла Бакалова

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация. Истината е, че далеч не ми бе трудно да открия такава, поради простата причина, че почти всичко, публикувано в родните медии през последните години, има тежък манипулативен привкус. Ето, нека вземем, например, последните „разкрития“ на Антикорупционния фонд с главни действащи лица Ивайла Бакалова и Веселин Денков.

В свое авторско разследване Бакалова предоставила информация на Антикорупционния фонд, как била рекетирана от адвокати, с което иска да онагледи корупцията в българската съдебна система. За целта Ивайла Бакалова, както сама – лично тя, призна в ефир, била записвана напълно незаконно и без тяхно знание различни юристи, докато търсила решение как да освободи от следствения арест своя любим Веселин Денков. На въпрос „Защо е правила всичко това без знанието на другата страна“, Бакалова наивно обясни, че е записвала юристите, за да може след това на спокойствие да анализира думите им. Тук ще оставя настрана, колко евтино и несериозно звучи това обяснение на Ивайла Бакалова, за да се посветя на по-значимото, което възможно най-ясно ще обоснове тезата ми – „Какво представлява медийна манипулация?“

Абсолютно е ясно, че чрез това свое „разследване“ Бакалова е гонила съвсем други цели от тези, които официално съобщава. Нещо повече, докато се опитва да обозначи една широка група от хора като корумпирани всъщност самата Бакалова уличава себе си в престъпление. Приемаме този факт за естествен, тъй като културните и професионални знания на Бакалова в тази сфера не са високи и се средоточаваме върху това – къде точно е манипулацията. Във видеата и записите, които бившата красавица показа в предаването „ЕвроДикоФ“, а в последствие представила на „Антикорупционния фонд“ няма нито имена, нито лица на конкретно уличени юристи. Нещо повече.

В цялата структура на предаването и на записите съвсем ясно се вижда тенденциозността на отправените послания, които имат формата на отрковена клевета срещу едната страна и ясно обслужва единствено интересите на другата. И как няма да е така, след като информацията видимо е представена на широката публика след монтаж, в следствие на което драгият зрител не разбира почти нищо от същността на така нареченото „разследване“, а единствено научава за удобно хвърлени в ефир фрази и числа.

„Адвокати ми поискаха 100 хил. евро, за да освободят Веселин Денков от ареста“, твърди Бакалова в „скандалните си разкрития“. Какво трябва да означава това? Според някого това може да е хонорарът на един добър адвокат, според друг може да бъде такса за извършени професионални услуги, но според Бакалова това било демонстрация за корупция в съдебната система. Ма, защо така реши бе, Бакалова? Кое те наведе на тази мисъл? Порочното ти мислене или няколко конкретни доказателства? Явно е първото, тъй като във „великото разкритие“ на бившата варненска миска всъщност реални доказателства напълно липсват. Нещо повече, не само че липсват, но и в цялата и теза подобни категорично отсъстват.

Видимо е, че Ивайла Бакалова се опитва да съобщи на публиката, че едва ли не е била рекетирана. Да де, Бакалова, ама щом си била рекетирана и щом си позволяваш да записваш хората без тяхно знание, то ще трябва и да кажеш – кой точно те рекетира, защото в записите не се чува нищо подобно. Да, чува се някакъв мъжки глас, който съобщава, че цената би могла да достигне и до 100 хил. евро, но защо това трябва да бъде възприемано като рекет?! Ако се свърже с адвокатска кантора от САЩ и говори с тях по телефона, а те й кажат, че цената за техните услуги ще бъде 1 млн. долара, то според внушенията на Бакалова ще излезе, че и американската кантора я рекетира. Още по-лошо, Бакалова заради неграмотност или заради тенденциозност във въпросното свое „разследване“ сама провокира отсрещната страна към корупция и престъпление. В своите „шокиращи записи“ Бакалова многократно задава на неизвестният си събеседник въпроса: „А тези 100 хил. евро за съдията ли ще бъдат?“, глупав и безумен върпос, който всячески излиза от контекста на водения разговор, но пък очевидно има практическа стойност в прокарването на манипулативната теза на авторката. Искам да кажа, че това последно „разследване“, добронамерено разпространено от структурите на Антикорупционния фонд всъщност е класически пример за медийна манипулация. То е пример за ниското ниво на това, което наричаме журналистика в България.

Взимам аз един телефон и започвам да обикалям хората, задавайки им манипулативни въпроси, а в последствие манипулативно монтирам техните невинни отговори. Някъде в записа се чува, че някой е гей, а впоследствие на това аз съобщавам, че всички мъже в България са гейове. С две думи – тъжна и евтина история. По-лошото е друго. По-лошото е, че сериозни организации като Антикорупциянния фонд неусетно и за самите себе си принизяват своя досегашен труд и скандално свалят цената си. Разбира се, всеки може да бъде подведен. Особено когато не знае, че е жертва на скрита провокация и особено когато не знае, че дадено действие по природа е измислено не, за да търси истината, а за да обслужи конкретни цели и интереси, защото да ви задам само един въпрос: Кой е по-невинен във вашите очи? Задържаният с обвинения за някакво престъпление или анонимен юрист, който е потърсен от засегната страна, за да му предостави своите услуги?

Накратко. Медийните манипулации са стар прийом. Лошото е, когато те започнат да доминират ефира и в техни жертви се превърнат сериозни организации като Антикорупционния фонд, например. Що се касае до Ивайла Бакалова, трябва да признаем, че тя може да е блестяла в миналото с красота, но в никакъв случай не блести в настоящето с интелект. И още нещо, но не последно. Любовта е алиби само докато не се води от користни и скрити подбуди.

Ако тя премине тази граница, квалификацията за това, което извърши Ивайла Бакалова в защита на своя любим Веселин Денков, вече излиза извън рамките на моралните категории и влиза в полето на наказателното право. Или най-малкото – влиза в полето на класическите евтини медийни манипулации. И съвсем накрая – ако Ивайла Бакалова действително се беше борила срещу корупцията и действително се бе сблъскала с опити за такава, защо в такъв случай тя не сигнализира съответните органи.

Защо не се обърна към МВР със сигнал, че е жертва на такава? Защо няма лица и конкретни виновни? Защо няма задържани?

Отговорът на всичко това е ясен и елементарен – защото Ивайла Бакалова никога не се е сблъсквала с корупция, а от самото начало с ясно съзнание и план, е изградила схема, чрез която да реализира една публична медиина манипулация. Манипулация, която взима много повече жертви извън лицето Веселин Денков, манипулация, чийто жертви паднаха освен публиката, така и журналистът Сашо Диков и хората от Антикорупционния фонд. И съвсем последно. Случаен ли е фактът, че „разкритията“ в предаването „ЕвроДикоФ“ излезнаха само ден след освобождаването на Веселин Денков? И логично още един въпрос.

Значи ли това, че съдебният състав, освободил Веселин Денков е взел пари? Защото по разследването на Бакалова, илиза, че отговорът е – ДА. И ако е така – имаме ли престъпление?

*Герорги Янев, novinite7.bg

Още по темата

Маринела Арабаджиева се кандидатира за депутат като Миньо Стайков

Предишна новина

Излезе класирането за свободните 29 места за младши прокурори

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Прокурор | нерегистриран
  0
  0

  Е като хипотетично предполагате че има корупция, защо просто журналистите не проверят пуснат ли е Денков, от кого и срещу какво.

 2. 6
  | нерегистриран
  3
  0

  Аааа, ясно, в тази държава дори хипотетично не можем да допуснем, че има рекет и корупция! Това е една добра новина!

 3. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  Олее, какво толкова Ви изплаши! Вече и заплахи от наказателно преследване се отправят! Кои сте Вие, от чие име говорите?

 4. 4
  | нерегистриран
  3
  0

  Поредната поръчкова статия! Е, как не допуснахте дори хипотетично, че може да е вярно! Кого защитавате всъщност посредством тези евтини нападки!

 5. 3
  | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Не става въпрос за никакъв рекет, а за стара като света адвокатска измама и повечето адвокати, занимаващи се с нак.дела са наясно, че парите изобщо не са предназначени за магистрати.

  Така е- някои даже от псевдо уреждачите са разпознаваеми по гласовете.

 6. 2
  | нерегистриран
  11
  0

  Не става въпрос за никакъв рекет, а за стара като света адвокатска измама и повечето адвокати, занимаващи се с нак.дела са наясно, че парите изобщо не са предназначени за магистрати.

 7. 1
  NB! | нерегистриран
  0
  -8

  Арестът на 4 боса и 300 техни помощници ще изстреля България нагоре
  Те са в очакване...
  Образование, смелост, поемане на риск и отговорност – четири кита на успеха. Те могат да превърнат всяка държава в добро място за живеене и бизнес, а хората в нея – радостни и с осмислен живот. Отнася се и за България.
  За да постигнем това, трябва да се случат няколко неща.
  1. Бойко Рашков да изчисти „калинките“ на ГЕРБ и ДПС в МВР и службите поне до средно ниво и те да заработят за обществото, а не срещу него;
  2. Да се осигурят и проведат честни и прозрачни избори на 11 юли;
  3. Още първият ден от работата на новото Народно събрание да се започне процедура за разпускане на сегашния ВСС и образуване на нов, който да освободи/уволни главния прокурор Иван Гешев. Прозрачен избор на нов;
  4. Арест и повдигане на обвинения за корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, неплатени данъци и укрити доходи на:
  5. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Едновременно да бъдат задържани още около 300 техни consigliere (доверено лице) и caporegime (ръководители на групи и по места). С Доган да се разговаря и ако не разграничи ДПС от мафията, да се приложи законът.
  6. Разследване на обществените поръчки и договори, по които са платени десетки милиарди и има съмнение за корупция;
  7. Изолация на ГЕРБ като партия, която докара България до дъното по стандарт на живот и на първо по корупция, смъртност, заболеваемост, неграмотност и пр.;
  8. Установяване на върховенство на правото;
  9. Развитие на икономиката и бизнеса по правилата, установени в цивилизования свят, създаване на благоприятни условия за инвестиции;
  10. Приемане на закон, забраняващ на ръководни длъжности в държавата да бъдат избирани и назначавани хора със съмнителна репутация и свързани с организираната престъпност.
  Сигурно има още важни неща, които трябва да се свършат, но тези са задължителни и спешни.
  Над 11 милиарда са загубите за България от кражби и корупция. Ако този грабеж бъде намален с около 30-40%, пенсиите и заплатите ще се увеличат между 2 и 3 пъти. Това е съвсем реално, ако се постигне възстановяване на справедливостта, съд за виновните за националната катастрофа и модернизация на икономиката. Други го направиха. Да го направим и ние.
  Д-р Димитър Попкутуев

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.