Истинските възложители на хакерската атака в НАП*

Истинските възложители на хакерската атака в НАП*

Няколко дни след пробива в системата на НАП, вече се очерта ясно кръгът на извършителите. Хакерът Кристиян Бойков, който въпреки своите двадесет години вече има стаж в незаконите прониквания в чужди информационни системи, беше първият задържан по случая. Бойков е служител на фирма "ТАД Груп", която въпреки мантрата "клон на американска фирма", всъщност сe оказа еднолична собственост на българина Иван Тодоров и явно се е специализирала в провеждането на хакерски атаки. Впоследствие беше арестуван и мениджърът Георги Янков, а за издирване беше обявен и собственикът, изведнъж заминал за участие в семинар в Канада.
 
От кога, кой ги е поръчвал и с каква цел, и колко са жертвите на тези атаки, тепърва прокуратурата ще установява. Тепърва ще се анализира и информацията от иззетите компютри и какво съдържа тя, включително има ли сред пострадалите дружества банки, или пък фирми с голяма клиентска мрежа и защитена информация – и на тези въпроси ще се търсят съответните отговори в хода на разследването. Индикация за мащабите на хакерската дейност, освен разбира се изтеклите данни от НАП, е и публично обявеното от прокуратурата, че е пробит сървър на популярна българска пощенска кутия, откъдето са източени над 500 000 имейл акаунта, със съответните пароли.
 
Едно обаче е сигурно – ако се поразрови дейността на никому неизвестната до днес фирма "ТАД Груп", то със сигурност ще излязат наяве още куп чудовищни факти. Във всяка европейска държава, въобще във всяка държава с що годе развита демокрация, пробивът в системата на данъчните й органи се третира като престъпление срещу националната сигурност. Сиреч – престъпление срещу държавата. И изпълнителите не са "вълшебници", а нагли престъпници, които трябва да понесат отговорност с цялата строгост на закона. В случая разбира се е добре, че и българското държавното обвинение се ориентира правилно в ситуацията, стартирайки с обвиненията за кибертероризъм.
 
Следващият важен за обществото ни въпрос е дали хакерът Бойков и неговите ментори, които и да са те, щяха да получат такава медийна подкрепа във Франция или в Германия, ако бяха хакнали френската или немската данъчни системи и бяха извадили на показ личните данни на милиони французи или германци? Едва ли. Щяха отдавна да търкат наровете в арестите, защото когато става въпрос на национална сигурност, компромиси не може да има. Това е нормалното, в нормалните държави.
 
В България обаче "нормалното" е друго. В България има медии, за които хакерът Бойков е добро момче, което не е извършило атаката, а лошата прокуратура, начело с тази "бухалка в човешки образ" Гешев (както същите медии наричат зам. главния прокурор) манипулирала доказателствата и го е нарочила за "жертва". Та чак стигат до небивалицата, че прокуратурата сама е "инсталирала" в компютъра на Бойков изтеклата база данни на НАП. Да, трябва да си много заинтересован или много уплашен от случващото се, за да разпространяваш такава елементарна дезинформация.
 
Тук логично възниква и въпросът, защо медиите на Прокопиев – "Капитал" и "Дневник", сайтът "Фрог" (финансиран от подсъдимия банкер Цветан Василев), както и известните рекетьори от сайта "Биволъ", които се индетифицират с познатата у нас протестърско – соросоидната общност от псевдо политици и общественици, и грантово зависими НПО-та, се хвърлиха като един в яростна защита на извършителите на хакерския пробив. Отговорът може да е само един – защото са заинтересовани и ги е страх. А ги е страх, защото са замесени. И защото планът им въобще не е предвиждал изпълнителите да бъдат установени и задържани от органите на реда.
 
Какво всъщност са целели? 
 
Естествено, да предизвикат огромен скандал с изтичането на личните данни на четири милиона български граждани, с което да дестабилизират държавата. Да се покаже слабостта на управлението и да последват оставки на министри. Апропо, оставките бяха поискани веднага от протежето на Прокопиев и председател на "Да, България" Христо Иванов. С една дума – поредният план за натиск върху държавното управление, точно по методите на соросоидите, на които сме свидетели не само у нас, но и в други държави от Източна Европа. Инспирира се публичен скандал (колкото по-голям, толкова по-добре), поставя се правителството в ъгъла на ринга и след това му се извиват ръцете. А и изпълнителите са добре подбрани, очевидни специалисти в хакерските атаки. Планът е предвиждал да се вкара и "руската" връзка за вмешателство във вътрешните работи на страната ни, чрез анонимния "руски хакер", който уж бил пуснал пробитите данни в интернет. Несъмнено добре подготвен план, чиято реализация е предвиждала постепенна ескалация на скандала и месеци наред компромати в интернет за този или онзи неудобен на Прокопиевото задкулисие политик или бизнесмен. Но планът им се обърка. Хакерът "специалист" бе хванат и конспирацията разплетена от прокуратурата. И лъсна истината, за кого всъщност "доброто момче" Кристиян Бойков, е събирал информация. 
 
Папката "За Биволъ" ясно показва и междинното звено в хакерската атака, а колкото повече този факт се отрича публично от псевдожурналистите от сайта "Биволъ", толкова същите затъват. Да, търсенето в бази данни по името на главния прокурор, премиера и депутата Пеевски, не е "запазена марка" само за Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Но когато става дума за умишлено източени файлове от държавна институция, очевидно съдържащи информация за точно определени лица, обекти на множество фалшификати и инсинуации на страниците на сайта "Биволь", събирането им в нарочна папка с наименованието "За Биволъ", и то от никому непознат доскоро хакер на 20 години, не може да има друго логично обяснение, освен че тази информация е била предназначена именно за дуета Чобанов-Йорданов. Защо това съвпада с пробива в системата на НАП – можем сами да си отговорим. Защото хакерът си има поръчители. По делата им ще ги познаете.
 
*В-к "Труд". Подзаглавието е на "Правен свят".
 

Още по темата

Регламентират използването на тротинетки

Предишна новина

Крайно време е главният прокурор на България да бъде излъчен от прокурори

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Български гражданин | нерегистриран
    3
    -1

    Забавно четиво, подправено с огромно количество прилагателни, които въпреки това не могат да повишат нищожната му стойност...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.