Истинско, а не инсценирано ожесточение в дебата по казуса "Мишо Бирата"

Истинско, а не инсценирано ожесточение в дебата по казуса "Мишо Бирата"

Парламентът гласува за създаването на Временна анкетна комисия "за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт".

Решението за създаването на комисията бе внесено във вторник от Сергей Станишев и група народни представители и в него се съдържаше и предложение да бъдат проверени и "обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като "Мишо Бирата", но по предложение на депутати  от ГЕРБ  тази част от проверката отпадна – поне официално, от предмета на работа на комисията.

Временната комисия се създава за срок от два месеца. Тя се състои от 12 народни представители на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група. Председател на комисията е Йордан Цонев (ДПС), а останалите двама членове от ДПС са Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ. Освен тях членове на комисията станаха – Галина Милева, Владислав Горанов и Димитър Лазаров от ГЕРБ, Валери Жаблянов, Красимир Мурджев и Иван Иванов от "Коалиция за България", Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров от "Атака".

Една голяма част от дебата, продължил близо два часа и половина, бе посветен на спорове кой има право да учи другите в пленарната зала на морал. Повече от половината от изказалите се по един или друг начин правеха персонална или групова забележка на опонентите си, че нямат право да говорят за морал. Кулминацията на този спор даде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който заяви на Йордан Цонев (ДПС), че не приема човек с псевдоним "Ментата" да му дава морална оценка.

Тон на силно водевилния дебат даде обаче именно Йордан Цонев, който, като съвносител, откри дебата с представяне на проекта за решение с предварително написана реч, включваща и целия текст на стенограмата от разговорите на Бойко Борисов и Ваньо Танов, които Цонев изчете с впечатляващ актьорски патос.

"Тази стенограма е черната кутия на управлението на ГЕРБ", заяви Цонев, с което вдигна завесата към авторството на речта си - същото определение  на казуса "Мишо Бирата" сутринта даде Лютви Местан в интервю пред бТВ: "Казусът "Мишо Бирата" е черната кутия, която трябва да се отвори, за да видим как са се продуцирали олигархичните кръгове".

В дебата, в който се намесиха скандалът "Хохегер", скандалът "Бисеров", унищожените съдби на лекарите от Горна Оряховица, и още много други теми, се прояви истинско ожесточение и загуба на контрол пред микрофона.

Но както често се случва, никой не можа да засенчи по красноречие Цветан Цветанов, който направи интересна характеристика на най-дълбочинните причини за реанимирането на казуса "Мишо Бирата", останал неглижиран близо три години от същите депутати от БСП и ДПС, които сега го внасят за проучване: "Темата е важна за вносителя на това искане, защото той има какво да си върне на Георги Първанов. Искат Георги Първанов да бъде унижен, да бъде привикан, изслушван..." Обръщайки се към Сергей Станишев Цветанов продължи: "Като достоен човек, а аз се смятам за достоен човек, никога не бих вървял срещу човек, който ми е дал много възможности, много права. Георги Първанов ви направи министър-председател. Това е решение за унижение на Георги Първанов. Представете си в каква институционална криза влиза българския парламент".

Интересна равносметка направи Валери Жаблянов (КБ): "Комисията ще се опита частично да реабилитира авторитета на българския парламент, който тогава мълчеше. Не може парламентът да мълчи по отношение на изпълнителната власт. Въпросите тогава трябваше да са от групата на управляващото мнозинство. Комисията трябва да покаже, че трудностите не произтичат от несъвършената Конституция, от тайните сили, а от явното погазване на закона". Той обаче не намери за необходимо да каже защо парламентът тогава е мълчал със съучастието на сегашните управляващи.

В разменените реплики имаше истински откровения: 

Антон Кутев (КБ): Ако Борисов беше почтен човек, щеше да направи като Бисеров.  

 "Христо Бисеров имаше достойнството да си подаде оставката. Ако Бойко Борисов го беше направил след скандала с Мишо – Бирата, нямаше да има нужда да си я подава през февруари тази година. Ако бившият министър председател беше почтен човек, щеше да направи като Христо Бисеров".

Цвета Караянчева(ГЕРБ): "След случая "Хохегер" и Сергей Станишев трябваше да си подаде оставката като партиен лидер".

"Изземвате функции на прокуратурата. Държавата е на автопилот, а парламентът решава криминални уравнения."

Емил Радев (ГЕРБ): "Създаването на временна комисия ще реабилитира незаконосъобразното използване на СРС".

Снежана Дукова (ГЕРБ): "Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол". (Нейното емоционално, макар и озадачаващо изказване Сергей Стнишев нарече "словесна салата".)

 

Още по темата

Цветан Цветанов към Йордан Цонев по време на парламентарния дебат за създаване на временна комисия по случая "Мишо Бирата"

Предишна новина

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е призован за утре в столичното следствие, където се очаква да му бъде повдигнато обвинение за третото дело срещу него. Цветанов трябва да се яви в следствието в 08,30 ч. Ексвътрешният министър е разследван за длъ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ***************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  Цвъки - защитника на Гоце! | нерегистриран
  9
  0

  Цветанов вместо да защитава Гоце, трябва да обясни защо в качеството си на министър на МВР не направи нищо за разкриване на масовите разстрели на съветниците на Гоце? Става въпрос не за разстрели на Архари, а на съветници на Държавния глава - Кюлев, Велев и пр.!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.