Юристите на президента: Не сме сгафили с ветото върху Закона за отбраната


Прессекретариатът на държавния глава е упълномощен да разпространи следното съобщение: 

В медийни публикации некоректно се твърди, че юридическият екип на президентската институция е допуснал грешка, тъй като президентът е наложил частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г., а с издадения указ се връща за ново обсъждане целият закон, а не само оспорените текстове, както е посочено в мотивите към указа. 

Не само юристите в президентстката институция, но и Конституционния съд и цялата практика по упражняване на вето, следват стриктно разпоредбите на Конституцията на Република България - чл. 101: " …. Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане…". При упражняване на конституционното право на вето президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст. 

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 г. урежда процедурата, която се развива при упражнено вето на президента. Сега действащият ПОДНС в чл. 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете възможни хипотези на върнатия закон – оспорен в цялост или частично. 

Напомняме, че в пленарна зала се гласува целият закон, а не само оспорените от президента разпоредби. Ключови промени в законодателството следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Епицентър.бг припомня, че в четвъртък Комисията по отбрана прие повторно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили с 12 гласа "за", 7 "против". Така беше отхвърлено ветото, което президентът Румен Радев наложи върху промените в закона. "Против" гласуваха само депутатите от БСП.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов заяви, че мотивите на президента за връщането на закона не са основателни и достатъчно правно регламентирани. Той изрази надежда, че мотивите не са политически мотивирани.

Два дни преди това Румен Радев използва отново правото си на вето върху закони и този път върна за ново обсъждане промените в Закона за отбрана и въоръжените сили. Те бяха приети от депутатите окончателно на 27 септември. Поправките бяха внесени от депутати от ГЕРБ. Според новите текстове за постоянен секретар на отбраната се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг. Друго изискване е да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Постоянният секретар се назначава от министъра на отбраната, съгласувано с министър- председателя, за срок от 4 години, пише още в приетите от парламента текстове. Подборът на кандидатите се извършва от комисия от най-малко трима членове с председател зам.-министъра на отбраната.

Депутатите от ГЕРБ предложиха и приеха още, че след издаването на указ на президента за удостояване на офицери с висши офицерски звания, въпросните офицери биват представяни в комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или негов заместник. Първоначалният вариант на ГЕРБ бе дори за предварително изслушване в парламента, преди Министерският съвет да предложи на държавния глава военни за нови звания, но това не се прие.

Валери Симеонов ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва Елена Йончева

Предишна новина

България ще оглави Съвета на ЕС с мониторинг на шията

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  "Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов заяви, че мотивите на президента за връщането на закона не са основателни и достатъчно правно регламентирани"!!!!!!!!!!!!  Кой е юристът- дайте му името. Такъв подход не ни харесва- при позитиви- има име, при негативи- името е зад сбор от юристи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.