Ива Митева е председателят на 45-тото Народно събрание

Ива Митева е председателят на 45-тото Народно събрание
Ива Митева, председател на 45-тото Народно събрание; снимка: БГНЕС

Ива Митева е председателят на 45-тото Народно събрание. Това стана след процедура по избор на председател и заместник-председатели в пленарната зала по време на първото заседание с подкрепата на 163-ма народни представители. Резултатът от гласуването показа, че 75 бяха против, нямаше въздържали се. 

„Осъзнавам отговорността и очакванията на всички да намерим най-вярната посока. Поздравявам всеки от вас с избора му за депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се да прибавим младостта и енергията на избраните нови колеги. Повече от половината български избиратели изпълниха дълга си и дадоха своя глас. Към нас са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми, плод на здраво мислене и всестранно разглеждане", бяха първите думи на Ива Митева от парламентарната трибуна. 

В началото на процедурата от ГЕРБ направиха предложение за промяна в начина на гласуване по чл. 66 ал. 2 т. 3 от правилника за работа на Народното събрание, като гласуването да се извърши със ставането от място, вместо с вдигане на ръка. Основният мотив за промяната е така гласуването да се случи максимално явно, предвид липсата на система за гласуване в старата сграда на парламента. Веднага след това от „Изправи се! Мутри вън“ направиха обратното процедурно предложение и се стигна до спор дали променената процедура ще удължи работното време на парламента в първия ден или ще доведе до прозрачност. Предложението беше подложено на гласуване в пленарната зала и беше отхвърлено и процедурата премина в първоначалния предложен вид.

След спора в началото дойде ред на номинациите. Депутатите можеха да избират между две кандидатури: Цвета Караянчева от ГЕРБ – номинирана от ГЕРБ-СДС и Ива Митева от „Има такъв народ“ - номинирана от същата група

Резултатът след гласуването за кандидатурата на Цвета Караянчева е следият: 75 гласа "за", 162 - "против", без "въздържали се". 

След процедурата по избор на председател последва изборът на заместник-председатели на парламента. При номинациите се оказа, че Цвета Караянчева беше предложена и за заместник-председател от групата на ГЕРБ-СДС. „Има такъв народ“ предложиха Виктория Василева. БСП предложиха Кристиян Вигенин, ДПС – Мукаддес Налбант. „Демократична България“ номинира Атанас Атанасов, а „Изправи се! Мутри вън“ предложиха Татяна Дончева. 

Кандидатурите бяха гласувани в цялост и приети с подкрепата на 234 народни представи, без "против" и "въздържали се". 

След края на първия плернарен ден се проведе и председателски съвет в кабинета на Ива Митева. На него е обсъдено създаването на първите парламентарни комисии, като сред тях ще бъде Комисията по правни въпроси, Комисията по бюджет и финанси и здравната комисия. 

"Решихме да няма Великденска ваканция. Обсъдихме създаването на първите комисии. Днес имаме намерение да внесем законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Те касаят секциите в чужбина, Изборния кодекс, гласуването на българите в чужбина", заяви новоизбраният председател на Народното събрание Ива Митева в първия си брифинг пред медиите. 

"Изискала съм да ми се подпише писмо за пълна публичност и прозрачност в работата ми", допълни още Митева.

Още по темата

„Заклех се“: Старт на 45-тото Народно събрание

Предишна новина

България е първа в ЕС по бързина на административното правораздаване

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 4
  Мирча Кришан | нерегистриран
  7
  -7
  До коментар #2 от "Браво | нерегистриран":
  "Кандидатурите бяха гласувани в цялост и приети с подкрепата на 234 народни представи, без "против" и "въздържали се". "

  Ударихме 100-те %! А по Живково време единомислието бе само 99.9% ! Сега спокойно може да се върнат в Партийния дом!

  С Ива се изчерпва дЪъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъългата скаймейка с кадри ... е ... има такъв народ. ГЕРБ на релси или 98% ГЕРБ. Има промяна.

 2. 2
  Браво | нерегистриран
  13
  -9

  "Кандидатурите бяха гласувани в цялост и приети с подкрепата на 234 народни представи, без "против" и "въздържали се". "

  Ударихме 100-те %! А по Живково време единомислието бе само 99.9% ! Сега спокойно може да се върнат в Партийния дом!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.