Иван Гешев: Българската прокуратура ще подкрепи Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура

Иван Гешев: Българската прокуратура ще подкрепи Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура
Иван Гешев, главен прокурор, снимка: БГНЕС (архив)

Специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност започна тази сутрин в района на Ябланица. В хода на дейностите се извършва проверка на автомобили и криминално проявени лица.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са на мястото на събитията.

"Целта ни е в края на годината нивата на битовата престъпност да са чувствително по-ниски спрямо предходната. Това е постижимо. Хората, които цял живот са работили и са си внасяли данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и да живеят в страх", заяви пред журналисти в Ябланица главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор беше категоричен, че в кабинета му не е постъпвал сигнал от австралиеца Джок Полфрийман, осъден и освободен над 6 години предсрочно от затвора заради убийството на студента Андрей Монов. В сряда, в социалните мрежи Полфрийман се похвали, че е поискал с писмо до Гешев делото по случая да бъде възобновете, за да можел да докаже своята невинност. "Не е постъпил такъв сигнал до прокуратурата от Полфрийман. Вчера постъпи писмо от защитата на убиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор. Работата на прокуратурата не е да решава дали да възобновява или не дадено дело", обясни Гешев.

„Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата. Главният прокурор не следи отделни досъдебни производства. Освен във Фейсбук е постъпил сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главния прокурор. Постъпил е и сигнал от едно издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени до съответния прокурор, който да прецени какви действия може да се извършат. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно", каза още Иван Гешев.

 "Не е нормалния начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков", отсече главният прокурор.

"Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 6 години на един убиец", заяви още главният прокурор.

"Българската прокуратура ще подкрепи г-жа Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура", уточни още Гешев на въпрос относно новосъздаденото звено към ВКП за взаимодействие с Европейската прокуратура.

Главният прокурор бе попитан и относно инфромацията от началото на седмицата, че Сърбия за пореден път отложи делото за екстрадицията на подсъдимия за фалита на четвъртата по големина българска банка – Корпоративна търговска банка – Цветан Василев. "Да ви приличам на сръбския президент? Причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. Решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата. Сега решението е на Сърбия. Решението за екстрадицията е политическо", отсече той.

"Интересът на обвиняемите е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват", добави Гешев.

Още по темата

Северна Македония въведе ограничителни мерки за движение на гражданите

Предишна новина

Варненският свободен университет обяви прием в „Право“ само с матура

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  ВЪТЮ | нерегистриран
  2
  -1

  Гл.прокурор е точно такъв,какъвто трябва да бъде всеки гл.прокурор!!!!! Да е жив и здрав!!! Напред и само напред!!!! В рамките на закона,разбира се...Последното е абсолютно задължително!!!

 2. 5
  Не е добре | нерегистриран
  10
  -2

  Не е добре, че главният прокурор живее в измисления свят на медийните бухалки. От клипа се вижда, че той наистина е повярвал на паралелната реалност, в която всеки нормално и критично възприемащ действителността е враг. Гешев, ако 30 години безнаказано е крадено, защо не започнеш от тези, които са на власт през последните 10, вместо да се нареждаш в авангарда на яростните им бранители, наред с пеефските медийни парцали?

 3. 4
  ГРАД КОЗЛОДУЙ | нерегистриран
  4
  -1

  днешните мутри са бизнесмени банкери ходят с костюми карат майбах сторите кучта грохнаха нкой умряха някой са в затвора други в лудница а къде е малкото ЖУЛЕ на ВЕНЦИ син му йоско галеви идруги те имат гръб

 4. 3
  ГРАД КОЗЛОДУЙ | нерегистриран
  3
  0

  крайно време престъпниците в затвора

 5. 1
  „Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата. Главният прокурор не следи отделни досъдебни производства..." | нерегистриран
  12
  -3

  Цитат. И какво прави тогава в Ябланица - град с размерите на квартал Бусманци? Там по-приоритетно ли изглеждат нещата в национален мащаб?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.