Иван Гешев е достоен човек с твърд характер

Иван Гешев е достоен човек с твърд характер
Проф. Валери Димитров, ръководител катедра “Публичноправни науки“ в УНСС

Проф. Валери Димитров, ръководител катедра "Публичноправни науки" в УНСС, коментира пред БНР избора на нов главен прокурор. Проф. Димитров е сред подкрепилите кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно. 

Контекстът, в който се разви изборът вчера, превръща ли го в избор на почти политическа фигура?

"Не бих казал, че е избор на политическа фигура. Но главният прокурор е особена фигура и по никакъв начин не може да е като чеховия персонаж – дама приятна на всички във всяко отношение. Очевидно е, че той поради естеството на неговите правомощия, събира много негативизъм в обществото. Аз лично съм удовлетворен от избора. За мен това е един достоен човек с много твърд характер", заяви юристът.

Според него Иван Гешев има значителна заслуга за разкриването на аферата КТБ.

"Иван Гешев имаше смелостта да се подготви с едно безпрецедентно предизвикателство, да подготви обвинителен акт за тази уникална и безпрецедентна измама, организирана от човека, който в момента е в Белград. И мисля, че това е категорична негова заслуга. За мен това е доказателство, че той има корав гръбнак", допълни проф. Димитров.

Само заради КТБ ли Гешев е подходящият главен прокурор?

"Това, което виждам, въпреки че не съм специалист по наказателно право, но за мен неговата концепция за прокуратурата е много професионално подготвена. Аз виждам в него воля за борба с престъпността. В края на краищата прокуратурата е инструмент за борба с престъпността", каза още той.

Борисов назначи Явор Колев от ГДБОП за национален координатор по киберсигурност

Предишна новина

Главният прокурор бе избран по закон, приет по времето на Христо Иванов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.