Иван Гешев е верният избор

Иван Гешев е верният избор
Гланият прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор и кандидат за нов обвинител №1 Иван Гешев, снимка: архив

Правосъдният министър Данаил Кирилов: Към момента няма да издигам номинация за главен прокурор

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов за момента не възнамерява да издига кандидатура за главен прокурор, съобщи bTV. В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда новатор”, заяви Кирилов.

 

Според него предложението на Иван Гешев за бъдещ главен прокурор е „много знаково и положително“.

 

„Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор“, подчерта  правосъдният министър.

"Застанах зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото си мисля, че това е верният избор, защото аз обикновено като правя нещо съм убеден в това, което правя". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти в парламента номинацията на настоящия му заместник Иван Гешев за следващ обвинител №1.

"За мен това е правилното решение. За мен правилното решение е продължаването на действията на прокуратурата, които се виждат в последните години. Казано по друг начин – правилното решение в случая е тази кандидатура. Аз съм работил с него, работя с него всеки ден, имам необходимата преценка", допълни Цацаров.

На въпрос защо неговият подпис е последен в списъка на членовете на Прокурорската колегия, подкрепили номинацията на Гешев, Цацаров отговори, че това се дължи на факта, че се е включил едва във финалния етап на обсъждането на кандидатурата на заместника му. "Не мисля, че това дали подписът ми е първи, десети или единадесети, има някакво значение. След като съм положил подписа си, значи заставам зад тази кандидатура", поясни главният прокурор.

По повод възможността да не се стигне до издаването на указ на президента, дори и кандидатурата на Иван Гешев да събере необходимите 17 гласа, както това вече се е случвало с избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, Цацаров даде да се разбере, че е готов да гласува два пъти в подкрепа на своя заместник. "Ако тази кандидатура, набере съответния брой гласове и, ако президентът я върне, аз съм устроен така – след като веднъж съм подписал тази кандидатура, аз ще гласувам "за" нея, независимо дали тя е била върната или не. Всеки си има своите съображения", коментира още Цацаров.

Главният прокурор и вътрешният министър Младен Маринов бяха в Народното събрание за среща с депутати от НФСБ, с които обсъдиха борбата с купуването на гласове и мерките на правоохранителните органи по спазване на ограниченията, въведени по Закона за защита от шума в околната среда.

 

Цацаров: Има поръчител на действията на Кристиян Бойков
 
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви още, че има основания да се смята, че Кристиян Бойков не е сам в действията си - има поръчител и изпълнител, макар че първоначално е останало впечатление, че той работи еднолично. "Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам - има поръчител, има и изпълнител. Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент - Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам", каза главният прокурор.
 
Той поясни в отговор на журналистически въпрос, че Кристиян няма да бъде арестуван, макар че спецпрокурорите отново влязоха във фирмата, където работи младежът. В момента се извършва претърсване в офиса, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров. "То е с разрешение от съдия", уточни той. Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите, каза още главният прокурор.
 
"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.
 
По думите му, атаката срещу НАП може да се тълкува по всякакъв начин. "Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях", поясни той.
 
Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени до медиите. Той също твърди, че, освен данните на НАП, има и друга база данни. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица", заяви той.
 
Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, категоричен бе главният прокурор. "Всичко това, руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров. Според него целта на атаката ще стане ясна.
 
Във връзка с това, че ЕГН-то му е било търсено в базата данни, изтекла след хакерската атака срещу НАП, Цацаров отговори: "След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и фактът, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери". По думите му най-много да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ. "Това, че някой събрал моето ЕГН в търсене за "Бивол" не е проблемът в момента", посочи още Цацаров. Според него някои от данните, като тези от НАП, са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически. "Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Още по темата

Адвокатската колегия в Сливен се обясни как офис на Миню Стайков станал кантора, но със задна дата

Предишна новина

Съдът: Магистратът по делото на Емануела не е роднина на бащата на детето й

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 22
  ЦК на БКП | нерегистриран
  8
  0

  Верният избор значи: Партията така каза.Точка. Без дискусия.

 2. 21
  Защо | нерегистриран
  9
  0

  Питам се, защо сегашният Главен прокурор толкова държи да си осигури верен заместник и защо се опитва да му начертае линията на работа през следващите 7 - години? Плурализмът и демокрацията изключват такова поведение! То е типично за червения режим. Надявам се на разумност от страна на членовете на ВСС от съдийската колегия и на адекватни действия от страна на Президента на Републиката!

 3. 20
  До 18 | нерегистриран
  11
  -1

  И тогава с какви очи такава персона ще чака подкрепа от съдии!Абе, интересно ми е, защо, и дали е истинска изявата, последно време на един от член от ВСС да обяснява, колко се радва на сегашната подкрепа за единствения предложен кандидат за ГЛАВЕН!Защо сега, а не преди!Разбирам да е един от 4-мата прокурори, които са издигнали кандидатурата на уважавания от мен магистрат Гешев, след което цялата Прок.колегия я подкрепя, обаче не е сред тях!Не е и сред този член на колегията, който има функции на говорител, и което е неговото/нейна работа, да изразява мнение от името на всички!Това ласкателство, изразено сега, дали е сърдечно и искрено??Който познава добре ласкателят, най-добро ще знае, доколко сегашните изявления са искрени или са опит за прикрепяне към силния кандидат с др.цел, не зная, чудя се..!

 4. 19
  | нерегистриран
  10
  0

  Що за глупост “бил връх като правист” завършил право в Симеоново...все едно да специализираш хлебопекар в Кремиковци.

 5. 18
  | нерегистриран
  9
  -2

  Верният избор е, разбира !Чувал съм, не помня от кого,конкретно, че преди години, в един много хубав провинциален град, на отчетни събрания на ПРОКУРАТУРАТА били канени съдиите, да ходят там!Даже някакъв бивш шеф на съд, едва ли не, ги задължавал да ходят на тези събрания, май, че го било страх от шефът на регионалната прокуратура, че имал голям гръб, уж!И се чудя на акъла на съдиите защо са търпели известно време, положение, при което на тези отчетни прокурорски събрания идва ли не, въпросният шеф на регионалната прокуратура, им се поскарвал/сигурно е бил приятелски и колегигиално настроен към тях?!/, че им били връщали дела!Ами като са били за връщане...!Аз обаче се питам, ако това е вярно, не противоречи ли на правила от Етичния кодекс на магистратите?!И ако е вярно, има ли морално право, такъв прокурор да иска да става ГЛАВЕН!То, евентуално вече е късно за такъв прокурор, тъй като вече ИМА ПРЕДЛОЖЕН друг, сегашният единствен кандидат, който според мен е правилния избор!

 6. 17
  | нерегистриран
  7
  -3

  Главният прокурор у нас е много повече политик, отколкото прокурор, това май не е новина.Стилистиката на изразяване никак не гали ухото, но и личната нападка, че даже и за външен вид, също хич не е достойна за уважение.По публични изяви за всякакви медии не може да се направи обоснована преценка за качества, особено в условия на кризисен пиар/ с уговорката, че всеки представител на прокуратура трябва да говори в конституционна рамка,даже с жълти медии/ .Иначе от значение са делата, не думите май.За административните качества вероятно могат да споделят опит само непосредствено подопечните.Кой на кой е човек не знам дали се води на строг отчет, у нас файловете са разджуркани, понякога обърнати.Ами няма опашка от кандидати да застанат на амбразурата, нито опашка от предложители.А и кавалерите ги избиха по време на войните, какво да се прави:)Как да го направи човек верния избор?

 7. 16
  | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #14 от "Geschäft | нерегистриран":
  Със сигурност е "верният избор", въпросът е за кого?

  Може би за този, с който се е разбрал "да не го закача"!

 8. 15
  dani kirkata | нерегистриран
  4
  -6

  А към кой момент ще издига номинация за ГП, може би след като президента откаже да издаде указ?

 9. 14
  Geschäft | нерегистриран
  15
  -2

  Със сигурност е "верният избор", въпросът е за кого?

 10. 13
  бау бау | нерегистриран
  12
  -5

  Предстои ПРБ да излезе от съдебната система. Главният прокурор ще се избира от НС и ще носи политическа отговорност, т. е. когато прокуратурата не успява да се справя с престъпността незабавно ще бъде отстраняван. Така че този мушморок няма да си изкара мандатчето, даже и да го изберат.

 11. 12
  Милко Балев | нерегистриран
  17
  -1

  Това е речник на партиен деятел, не на юрист. Така говореха "крупните мислители" Милко Балев, Пеко Таков Мако Даков,Т. Живков

 12. 11
  | нерегистриран
  18
  -2

  Направо от цацаратурата към гешефттурата

 13. 10
  В. Д. | нерегистриран
  23
  -4

  Настъпва еволюционен преход от Цацаратура към Гештапо...

 14. 9
  | нерегистриран
  14
  -18

  И според мен това е верният избор!Не познавам кандидатът лично!От това, което зная от колеги от родния ми град, който е много далеч от града, в който работя зоа този кандидат, това ми стига, за да имам реална преценка! Та, замислям се, дали и доколко е законно и/или морално, ако е вярно, разбира се/не го твърдя със сигурност/да разбереш, че е вероятно, по устна молба на местни важни личности, включително и местни магистрати, да бъдеш подслушван, ей така, защото си от друго населено място, различно от това, в което работиш и защото объркваш нечии сметки, дали лични или основаващи на други местни феодални интереси или пък за разнообразие на местната флора и фауна, кой знае!? иИ дали, някой от София ще се сети да провери това, и за минал период също!? Някои хора дали си чувстват недосегаеми, само защото са далече от София, или разчитат на страх и подчинение, или пък на лицемерните си и фалшиви феодална способности да омайват членове на ВСС, които не знаят истинското им лице/което обаче много лесно може да се установи/!Или заради това, че не знаят истината, която се шири във феодалното царство, господарство за реалността, която е там...! Разбирам,че в някои медии на т.н.олигарси, включително и тези, свързани с далечните от София феодални имения, за енти на брой пъти публикуват статии против единствения кандидат за Главен прокурор!Защото ги е страх от него, защото той доказа, че работи ефективно!

 15. 6
  обобщение | нерегистриран
  23
  -4

  Уважаеми сънародници, със сделката за F 16, с предрешения избор за нов главен прокурор в лицето на Иван Гешев, с предрешения резултат от предстоящите местни избори, със законодателните промени, които нямат нищо общо нито с Конституцията, нито с правото, с пробива на НАП и оголването на личните ни данни, се оказва, че на нас се пада "честта" да хвърлим последната шепа пръст върху гроба на държавата България. Една хилядолетна държава вече остана в историята - разграбена, унижена, съсипана, презряна... Спасявайте се кой както може. Децата ни вече го направиха или го правят в момента. Да оставим лешоядите да се изядат сами и да носим в сърцата си спомена, че някога българите имаха Държава.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.