Иван Гешев и председателят на УС на АИКБ подписаха Меморандум за сътрудничество

Иван Гешев и председателят на УС на АИКБ подписаха Меморандум за сътрудничество
Главният прокурор и председателят на УС на АИКБ, снимки:ПРБ

В понеделник, в Съдебната палата в София, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество, съобщиха от обвинението.

Документът предвижда взаимодействие между Прокуратурата на Република България (ПРБ) и АИКБ при разработването и изпълнението на комплексни мерки за предотвратяване, своевременно установяване и санкциониране на нарушенията на нормативните правила във всички области на стопанството. 

АИКБ ще сигнализира ПРБ при констатирани нередности, пораждащи съмнение за извършването на противозаконна дейност като корупция, безстопанственост в публични предприятия, които са държавна или общинска собственост, пазарни манипулации при търговията с електроенергия, кражби на предприятия, източване на обществените фондове чрез злоупотреби с инвалидни пенсии, получаване на наследяващи се обезщетения за безработица и болнични, издаване на решения на органите на медицинската експертиза при установяване на работоспособността, вида и степента на увреждане на лица в нарушение на нормативната уредба и др.

При необходимост Асоциацията ще подпомага експертно разработването на методически и организационни мерки за разкриването и разследването на престъпления в области, изискващи специфични знания- капиталови и/или енергийни пазари, киберпрестъпления, изпиране на пари, данъчни и имотни измами, неправомерно управление на отпадъци и др.   

В меморандума е записано още, че ще се проучват и прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията, изпирането на пари и данъчните престъпления.

През 2020 година ПРБ сключи Меморандум за сътрудничество и разбирателство с КНСБ, КТ „Подкрепа“ и КРИБ.

Още по темата

Нов кабинет – реалност или илюзия?

Предишна новина

ЕК предлага освобождаване от ДДС на жизненоважни стоки и услуги в кризата

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Защо? | нерегистриран
    10
    -5

    Защо няма поздрав от Иван Гешев за Деня на авиацията и космонавтиката? Все пак е важен гласа на първия човек, достигнал до Луната с дизелов двигател!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.