Иван Гешев изрази недоволство от бездействието на ВСС по разрешаване на проблемите на Специализирания наказателен съд

Иван Гешев изрази недоволство от бездействието на ВСС по разрешаване на проблемите на Специализирания наказателен съд
Зам.-главният прокурор Иван Гешев, снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор Иван Гешев, който доскоро ръководеше Специализираната прокуратура, алармира, че определени действия или бездействия по отношение на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд се извършват, за да може те да не си вършат работата. В тази връзка Гешев обяви, че ако не се решат социално-битовите и кадровите проблеми в структурите на специализираното правосъдие, то може да спре да функционира нормално до края на годината. "Смятам, че е разбираем отпорът, който се среща във всякакви среди срещу съществуването на специализираните структури. Той е обясним. Факт е, че тези структури започват да вършат работата, за която са създадени и работа, която отдавна е трябвало да се свърши. Тази съпротива ще нараства. Ще се направи всички възможно тези структури да престанат да съществуват или да се затрудни максимално работата им, включително и с кадровото им незапълване и с непредприемане на своевременни действия за решаване на социално-битовите условия на съда. Ако не се решат тези условия, Специализираният съд ще блокира до края на годината", обяви Гешев. 
 
Близо година продължават опитите на административните ръководители на специализираните съдебни органи да заострят вниманието на настоящия Висш съдебен съвет върху проблемите, които съдии и прокурори срещат при изпълнението на задълженията си по делата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Докато Прокурорската колегия на ВСС донякъде успява да откликне на исканията на обвинителите, Съдийската колегия на кадровия орган демонстрира пасивност към очакванията за осигуряване на допълнителен сграден фонд и повече щатове за специализирани магистрати.
 
"Ще ви припомня, че в Спецсъда има висящо производство за присвояване на милиарди от банка (Делото срещу Цветан Василев за фалита на КТБ). Предстои внасяне на обвинителен акт за организирана престъпна група, занимаваща се с реекспорт на лекарства, особено важни за живота на българските граждани (Делото срещу Амир Мохамед Ал Хусаини). Внесен е обвинителен акт за поискан подкуп от 500 000 евро и получен такъв от 70 000 евро – размер, какъвто не познава историята на България до момента (Делото срещу Десислава Иванчева, нейната бивша заместничка и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров). Ще посоча и случая със задържани служители на НАП – в резултат на това бяха предприети мерки от правителството и беше закрит цял сектор от НАП, бяха предприети и дисциплинарни мерки за над 300 служители от сегмент "Оперативен контрол" на НАП. Излишно е да посочвам новите случаи с откритите 10 млн. евро, които ние смятаме, че са предмет на престъплението "пране на пари", разясни Гешев. "В тези условия не може да се очаква нормално правосъдие. За нормално правосъдие имам предвид - както оправдателни, така и осъдителни присъди. При тези условия бързо правосъдие няма да има, а ще има насрочване на дела през 4-5 месеца, както е в други съдилища в страната", доразви тезата си Гешев, цитиран от Агенция "Фокус" и в-к "24 часа".
 
Зам.-главният прокурор направи острите коментари по време на брифинга, който Специализираната прокуратура даде във връзка с разкритите злоупотреби с дървен материал. 
 
Над четвърт милион лева е спечелила 5-членната банда, ръководена от столичния шеф на дирекцията по горите, от незаконна търговия с дърва за 8 месеца, съобщи наблюдаващият прокурор по разследването Ангел Кънев. "Те са имали горския държавен фонд като бащиния", коментира зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. В групата освен шефа на дирекцията по горите в София, попадали и директорът на горското стопанство в Своге, двама лесничеи и надзирател към Министерството на правосъдието, който е син на един от горските, обясниха от прокуратурата. Членовете на групата използвали социално слаби хора, които карали да секат незаконно дърва. След това дървата се изнасяли с фалшиви марки. Всеки, който се е осмелил да подаде сигнал срещу групата, бил заплашван, като членове на бандата запалили и кола на един от съобщилите в полицията за престъпленията на горските.

 

Още по темата

Апелативният прокурор на Велико Търново напусна поста си

Предишна новина

Премиерът на Полша: Отворени сме за диалог с Брюксел за съдебната реформа

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Гушев | нерегистриран
  1
  0

  за къде се е разбързал, или щото е наясно, че след година май ще трябва да си ходи..

 2. 3
  | нерегистриран
  2
  0

  Чудно, колко от изброените по-горе дела ще приключат според очакванията МУ?

  Предстои да разберем.

 3. 2
  мотокарист от Сточна гара | нерегистриран
  19
  -4

  "При тези условия бързо правосъдие няма да има, а ще има насрочване на дела през 4-5 месеца, както е в други съдилища в страната", доразви тезата си Гешев, цитиран от Агенция "Фокус" и в-к "24 часа".

  Г-н Гешев, кои съдилища насрочват делата през 4-5 месеца? Говорите празни приказки. Аз съм убеден, че Вие нямата никаква информация за работата на съдилищата в страната, защото няма откъде да разполагате с нея. Просто Вие сте само прокурор, пък бил и той заместник на Главния, още повече, че до вчера бяхте един прост прокурор в Районна прокуратура и няма как да имате поглед към работата на съдилищата. Не е коректно без да имате информация да правите коментари, защото така се правите на велик, но в очите на съдиите изглеждате смешен и жалък. Не се напъвайте толкова. Не говорете глупости. Вършете си работата / ако можете, разбира се/ и тогава ще бъдете уважаван. И не се бъркайте в работата на съда. Ако толкова много искате, станете съдия. Жалко е,че не знаете общо известната максима, че "бързото" правосъдие не е правосъдие. Никъде в света правосъдието не е бързо, защото бързината е за сметка на качеството, а брак в правосъдието е недопустимо да има, защото то /правосъдието/ решава съдби на човеци. Между другото, надявам се да не се изживявате като правосъден орган. Вие сте един прост правораздавател, пък макар и заместник на Главния. Останете си със здраве и не лъжете хората. Между другото, те и не ви вярват.

 4. 1
  RRR | нерегистриран
  22
  -4

  Момъка взе да се самозабравя, вероятно си мисли, че говори на бабичките в Горно Надолнище.Знам го колко му е багажа, а багажеца се оказва по-малко от известното.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.