Иван Гешев може да защити имиджа на прокуратурата и да продължи реформирането й, започнато от Сотир Цацаров

Иван Гешев може да защити имиджа на прокуратурата и да продължи реформирането й, започнато от Сотир Цацаров
Иван Гешев, номиниран за главен прокурор

Поредни две позиции в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Те са от името на Окръжните прокуратури в Добрич и Смолян. Към становището на прокурорите от Добрич се присъединяват колегите им от районните прокуратури в целия съдебен район, както и следователите и служителите на съдебната власт. "Считаме, че издигнатата кандидатура на Иван Гешев е правилният избор като прокурор от кариерата, който познава системата отвътре и за който може да се твърди, че ще се ползва с доверието на колегите си. При своя избор не следва да се поддавате на политически или друг външен натиск, а правилно да приложите разпоредбите на Конституцията и Закона за съдебната власт", пише в становището на ОП-Добрич.
 
Прокурорите от Смолян пишат до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), че Иван Гешев има "решителността, знанията и възможностите" да заеме поста на главен прокурор. 
 
"С работата си до момента е показал, че има намерението и може да защити имиджа на прокуратурата, позиционирането й в съдебната власт и продължаване на провеждането на реформата в прокуратурата, започнато от Сотир Цацаров. Неговото издигане за кандидат за главен прокурор е в съответствие и с вижданията на голямата част от колегите в страната, че главният прокурор трябва да е от професионалните редици на прокуратурата", посочват още държавните обвинители от Родопите, които апелират да се "игнорират опитите за влияние и всякакви политически внушения и инсинуации", които съпровождат процедурата.
 
В понеделник предстои важен етап от процедурата по избор на следващия главен прокурор. Номинираният Иван Гешев трябва да представи писмената си концепция за развитието и управлението на държавното обвинение през следващите седем години.
 

Още по темата

Иван Тодоров: Значи да ги гоним за тестове ако не, в новините

Предишна новина

Настоящ и предходен председател на ССБ отмениха доживотната присъда без право на замяна на Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 23
  Много типично | нерегистриран
  16
  -4

  ЗА ДНЕШНИЯ ОБЛИК НА БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА Е ПОЛИТИКАТА НА ТОЗИ САЙТ- ЧУЖДО МНЕНИЕ ТЕ СЕ ТЪРПИ, ИНОВЕРЦИТЕ НАПРАВО СЕ МРАЗЯТ! ДЪРПА ЯКО ОРИЕНТА В ДУШИТЕ.

 2. 18
  Надя | нерегистриран
  34
  -6

  "Време е нещо да се свърши в тази държава. Време е да спре да се краде и е време нещо да се промени", заяви Гешев. Да разбираме ли, че Гешев критикува 7-годишния период на Цацаров като главен прокурор?

 3. 17
  | нерегистриран
  30
  -1

  Животът е песен, България е рай, българската мечта-да си пожарникар, футболист, полицай, митничар. Български ценности-море в Гърция, кола втора ръка от Италия, да не си плащаш поне един данък, да прибираш общинското каче за смет вътре в двора, и да го надпишеш с черна боя, с твоето име, да вариш ракия "тайно", когато целия град прави същото, да направиш дъщеря си на фолкзвезда за първия учебен ден във пети клас..... и много други

 4. 16
  към 5 коментар | нерегистриран
  8
  -4

  Министерство на правосъдието чака отговор от 13.02.2019г. от проверката на ВКП по жалбата за противоправните действия извършени от съдия Белазелков ВКС.Да се надяваме ,че това не би се случило в мандата на новия Главен прокурор!!!

 5. 15
  | нерегистриран
  22
  -4
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Чува се, че първото нещо, което Гешев ще направи ако стане Главен, е тотална чистка в СГП. С Русинова никак не се обичат, а и никой в СГП не обича него.

  Какво се чува е едно, а какво се вижда -- съвсем друго.  На базата на актива на Гешев дотук, и с оглед на коронясванрето му като достоен наследник на на Цацаров и пазител на ключа за "реформата", това което най-вероятно ще последва избирането му за главен е, че прокуратурата ще стане още по-удобна и по-послушна на кабинета, и още по-безполезна и по-безотчетна пред хората.  Това ще рече, че пияни и надрусани боклуци ще продължават да трепят пешеходци на пешеходни пътеки, нагли и мързеливи чиновници ще продължават да се подиграват в лицето на хората, и преяли делебаци ще продължават да ползват държавата като своя лична собственост, като ролята на прокуратурата ще се заключава в това да върти по-здраво тоягата, с която да пази избраните от тези, които са ги "избрали".  Примери в този смисъл има много, като последният са ТАД Груп -- явно в днешно време, също както през 90-те, една шайка (кибер-)мутри може да тормози българския бизнес в продължение на години, без да им падне и косъм от главата, а "право"-раздавателният змиярник се сеща да се разшава и да ги накаже едва когато разклатят брадата на любимия Пророк, и демонстрират съвсем недвусмислено пред цяла Европа как Личната Му държава е просто един разграден двор.

 6. 14
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 13
  Политбюро на ПК на ВСС | нерегистриран
  28
  -4

  На фона на масовата народна подкрепа все повече изпъква оглушителното мълчание на некои отговорни другари - от СГП и Благоевград.

  Другари, присъединете се към светлото бъдеще, за да не се налага ние да ви присъединим.

 8. 12
  | нерегистриран
  20
  -4

  Бинго-клубът в Долна Диканя също поддържа кандидатурата на Гешев, и твърдо подкрепя борбата на СССР срещу световния империализъм.  На мен, като на лаик, т.е. не-прокурор, не-съдия, а просто данъкоплатец, не ми е ясно какво точно ще "реформира" Гешев във тая прокуратура. Това, което човекът е произвел до момента е:  1) Публичната мъгла по делото КТБ  2) Съдебният еквивалент на застрелването на Чакъра с РПГ (делото Иванчева)  3) Надървени приказки в национален ефир  Нито едно от тези неща не казва "реформи", това съвсем отделно от въпроса за какви точно "реформи" бълнувате вие, които Цацаров бил започнал. Ние, непросветените, сме в течение само на създаването на "шпиц-командата" (1-ви сектор) в следствието, и като цяло недоумяваме каква е ползата от такава "реформа" -- та така, ако може да ни обясните за какво си получавате заплатите :)  ––––––––––––––––––––––––––––

  Този коментар беше изтрит. Три пъти.  "Модераторите" счетоха за необходимо да дадат причина само втория път, и тя е: "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. " (виж коментар №7) Ако съдим по формулировката, изглежда и на тях им е трудно да преценят защо точно са го изтрили, иначе щяха да знаят точната причина, и нямаше да има нужда да го увъртат толкова ;)

 9. 8
  | нерегистриран
  16
  -5

  (Тук явно се трият коментари по усмотрение на партийния секретар, предполагам за да не тръгне "дискусията" в крива посока. Държа да отбележа, че в бинго-клуба такъв произвол досега не е наблюдаван.)

 10. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 6
  До 5-ти | нерегистриран
  11
  -7

  Пиши съдия от ССБ-Белазелков, та да знаят хората за какъв човек става въпрос и за каква организация-че дори май им беше и шеф по едно време. То рано или късно ще излезе истинската същност на "героите" от ССБ-особено наказ. съдии. не може за обикнвенните граждани-статистиката да е 99 % осъдителни присъди, а при обвиняеми от кръга Капитал на Прокопий-винаги да са оправдавани /засега на долните инстанции/.

 12. 5
  достоверност | нерегистриран
  20
  -8

  Да се надяваме ,че ще има качественно разследване на корумпирани съдии,защото при Цацаров ,това не се случи.Щтом се разследва Иванчева,защо да не се разследва и съдия Белазелков от ВКС по Жалба от 27.07.2018г.до Главния прокурор присъединена незнайно защо към пр.пр.14178/14гна ВКП.В Решението по гр.д.2090/2016г.съдията изменя противно на ГПК основанието на подадената Молба за отмяна ,която е по чл.303.ал.1.т.1.ГПК и с тежестта си на върховен съдия от последна инстанция пише ,че е подадена молба за отмяна по чл.303 ал.1.т.4 ГПК и противоправно постановява Решение с което показва,че всеки може да правораздава еднолично по неписани закони.За какво Народното Събрание гасува ГПК,като не се зачита от корумпирания съдия?? Това ще е интересна тема за правната комисия в Брюксел !!!

 13. 4
  Преброяване на дивите зайци | нерегистриран
  27
  -5

  Внимание!

  В периода м. 07 - м. 10 того ще се извърши преброяване в ПРБ. Ще се броят и надлежно отбелязват в регистрите кои прокуратури са подкрепили и кои не др. Гешев.

  След идването на новата власт на база събраната информация ще се обобщи и ще набележат мерки за все по-тясно приобщаване на неподкрепилите към Общата кауза и за по-нататъшно развитие на народното дело.  Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.