Иван Гешев остава без конкуренция в процедурата за главен прокурор

Иван Гешев остава без конкуренция в процедурата за главен прокурор
Зам.-главният прокурор Иван Гешев остана без конкурент в процедурата по избор на следващия главен прокурор

Иван Гешев е роден през 1970 година. Има 23 години, 2 месеца и 1 ден юридически стаж към момента на номинирането му за главен прокурор.
 
Получава висшето си юридическо образование във Висшия институт на МВР. За кратко работи в структурите на МВР. В съдебната система е от 1996 г., като първоначално е следовател, а десет години по-късно става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 до 2016 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура, а от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. 
 
Последната година е заместник на главния прокурор по линия на борбата с корупцията.
 
Носител е на Грамота от конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, издадена от община Благоевград и посолството на република Италия.

Заместникът на главния прокурор Сотир Цацаров - Иван Гешев, който преди седмица бе номиниран от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в процедурата по избор на следващия "обвинител №1", остава без конкуренция.  

Това стана ясно в началото на заседанието на Пленума на кадровия орган, на което можеха да се предлагат кандидатури. Право да правят това имат по трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Никога досега, обаче, министър не е издигал номинация за поста на един от "тримата големи" в съдебната власт, което прави решението на Данаил Кирилов по-скоро очаквано. Правосъдният министър потвърди, че няма да прави номинация и пред Пленума на ВСС. "Първото обстоятелството, което възприехте миналия понеделник с предложението на Прокурорската колегия, които общо заедно и всички номинираха кандидат. При това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. Зачитам това предложение като съсловно предложение – на професионалистите в тази област, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание", мотивира отказа си правосъдният министър. Второто съображение е "свързано с обстоятелството, че дори да бъде номиниран друг кандидат, максималната подкрепа е 14 гласа", обясни Кирилов. Според него това би означавало да не се стигне до резултат, а само до противопоставяне на двете колегии, което не бивало да се допуска. Министърът очаквал гражданското общество да достигне до широка подкрепа за кандидата за главен прокурор, но по думите му това не се случило.

По-рано, преди окончателно да стане известно, че остава единствен кандидат за поста на главен прокурор, Иван Гешев коментира пред журналисти, че това не го притеснява. Той припомни, че в исторически план това не е прецедент и напомни, че при издигането и последващото избиране за главен прокурор и проф. Борис Велчев е бил единствен кандидат. "Не съм човек, който ще избяга от отговорност, нито от доверието на професионалната общност. Нито бягам от битки или от това да изразявам личното си мнение. Бях подкрепен от цялата професионална общност, което е огромно доверие, и съм длъжен да го оправдая", коментира още участието си в процедурата Иван Гешев, както и планирания за понеделник вечер протест пред Съдебната палата срещу номинацията му.

До 12 август Иван Гешев трябва да представи на ВСС концепцията си за стратегическото управление на държавното обвинение в следващите 7 години. До същата дата, той трябва да представи и изискуемите по закон документи съобразно Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор – подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела, документи удостоверяващи изискуемия най-малко 12 години юридически стаж, копие от диплома за завършено образование и от удостоверение за юридическа правоспособност, декларация за имущество и интереси по чл. 37 от ЗПКОНПИ, по образец по чл. 35, ал. 4 от ЗПКОНПИ.  

На 12 септември Пленумът на кадровия орган ще обяви дата, час и място за изслушването на Иван Гешев, а до 17 септември ресорните комисии - Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията по професионална етика (КПЕ) към Прокурорската колегия – трябва да изготвят доклади относно професионалните и нравствените му качества. Въпросните доклади ще бъдат обсъдени на 9 октомври. До 16 октомври юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации ще могат да предоставят становища и да задават въпроси към Гешев. Самото изслушване и последващото гласуване са насрочени за 24 октомври.

Ако настоящият зам.-главен прокурор събере необходимото мнозинство в Пленума от минимум 17 гласа "за" в своя подкрепа, изборът му трябва да се утвърди с указ на президента Румен Радев. Държавният глава има право да откаже да го направи, за което ще следва да се мотивира. ВСС обаче може повторно да проведе гласуване и ако отново номинацията събере необходимото мнозинство, то президентът вече ще е длъжен да издаде указ. 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече посочи, че ако се стигне до варианта, че Румен Радев не издаде указ след първото гласуване, то той убедено ще засвидетелства подкрепата си при повторното гласуване на кандидатурата на Гешев. 

Заради атаките срещу номинацията на досегашния зам.-главен прокурор, идващи от политически и икономически кръгове, в четвъртък и петък безпрецедентно стотици прокурори, следователи и служители на съдебната власт от цялата страна излязоха със становища и декларации в подкрепа на Иван Гешев. Писмата до ВСС продължиха и в понеделник.

Новият главен прокурор трябва да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 година. 

Още по темата

ВАС образува седем тълкувателни дела

Предишна новина

Продължава подкрепата за номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 23
  Гешевт | нерегистриран
  0
  0

  Споко, пънат се, карат хората да се подписват, напъни, напъни....накрая вместо избран, ще бъде ....................

 2. 20
  До бау бау | нерегистриран
  8
  -9

  Не се засягай де, на всички е ясно, че си анално податлив! По лошото е, че си платена мастия и много обичаш да лаеш и обиждаш! Когато обаче ти отговорят със същото се насираш!

  Казах го на майтап, но реакцията ти показва, че наистина си педал, освен че си платена форумна мастия!

 3. 19
  Ффф | нерегистриран
  11
  -3

  На мене повече ми харесва франтишек

 4. 18
  бау бау | нерегистриран
  3
  -7
  До коментар #16 от "До бау бау | нерегистриран":
  Ти дългокос педал ли си?

  Що, такова партньорче си търсиш и иванчо не те устройва ли, палячо?

 5. 17
  До 16 | нерегистриран
  6
  -7

  Абе ти си много оригинален! Сериозно, всички ли сте толкова природно ощетени?!?!?!?!!

 6. 16
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 15
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 14
  | нерегистриран
  19
  -13

  ИЗБОР предполага да имаш избор между двама , трима или повече кандидати! То май и в Северна Корея вече има и втори.

  Мисля, че ще се повтори историята с Шиши....

 9. 13
  Самосравнението с Велчев е жалко | нерегистриран
  12
  -16

  Човекът с голата главичка и късогледото човече 300 кила работят активно да вкарат Иванчева поне в парламента. А нищожествата от прб мога да ги посъветвам да се качат на един връх, да погледнат наоколо и дано прозрат зад върха на носа и ръба на шкембето колко ГОЛЯМ е света. Мащаби, уважаеми комплексари, мащаби ви липсват. Само те могат да удавят злобния страх.

 10. 12
  RRR | нерегистриран
  16
  -13

  Предните изобщо не ми се мисли дори, преживях им простотиите.От главен на главен, стават все повече глупостите.Цацаровите с години не могат да се поправят.

 11. 11
  Серсемин | нерегистриран
  18
  -16
  До коментар #10 от "RRR | нерегистриран":
  Платени, но от прокурорския бюджет и с две десетилетия и кусур стаж САМО като прокурор.От коя кариера е Гешев, не ми е ясно.12-13 години стаж, следователския не го смятай.С толкова стаж се става Районен, не Главен.

  Главни прокурори с нула дни прокурорски стаж: Татарчев, Филчев, Велчев и Цацаров. Гешев, ако стане главен, ще е първият с прокурорски стаж, при това повече от 10 години, които включват СРП, СГП, СП и ВКП. Та, хайде моля, на стажа му кусур не намирайте, щото ... има си го човекът!

 12. 10
  RRR | нерегистриран
  22
  -14

  Платени, но от прокурорския бюджет и с две десетилетия и кусур стаж САМО като прокурор.От коя кариера е Гешев, не ми е ясно.12-13 години стаж, следователския не го смятай.С толкова стаж се става Районен, не Главен.

 13. 9
  | нерегистриран
  14
  -12

  "Колкото и да лаят платените твари по-долу!"

  Разбираем е ентусиазма Ви. Е, не колкото изискания Ви изказ, но дерзайте - ще стигнете далеч.

 14. 8
  | нерегистриран
  21
  -26

  Поздрави и успех желая на колегата Иван Гешев. Смел, почтен и работоспособен човек и прокурор!

  И най-накрая човек от кариерата!!!!

  Колкото и да лаят платените твари по-долу!

 15. 7
  | нерегистриран
  25
  -11

  Ех, Гешо, Гешо...

  Каква я мислехме, каква стана...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.