Иван Гешев разпореди проверки на всички обвиняеми с две и повече дела

Иван Гешев разпореди проверки на всички обвиняеми с две и повече дела
Иван Гешев, главен прокурор

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщиха от държавното обвинение.

Разпореждането на Гешев идва след жестокото убийство на 18-годишната Андреа от село Галиче, която бе изнасилена и заклана от 17-годишен криминално проявен.

Според разпореждането на главния прокурор, окръжните и районните прокуратури следва да извършват периодични тематични проверки, които да включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и контрол за срочността на приключването им.

На наблюдаващите прокурори е указано да осигурят приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу един и същ обвиняем, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи.

Възложено е същите да вземат адекватни на обществената опасност на престъпленията и на личността на обвиняемия мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда.

Наблюдаващите прокурори следва да преценяват за всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест", както и да указват на съответните поделения на МВР провеждане на действия свързани с противодействие на битовата престъпност съгласно съответната им функционална компетентност.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия  за замяна на наложената мярка с по-тежка.   

Още по темата

ВКС ще тълкува въпроси за прихващането на задължения

Предишна новина

Главният прокурор на Русия става президентски представител в Северен Кавказ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ! | нерегистриран
  9
  -1

  И так "замириса" на ..."Новичок"!!!

  Т.е. Много шум по медиите, от едни хора които обясняват какво страшно нещо има насреща им, но ТЕ, ще го преборят! След това читателите/зрителите четат/гледат и цъкат с език - какво зло има срещу тях, обаче има е едни дето ще го преборят. Следва периодично подгряване на интереса към темата - това за "зрелищата" не е от днес! След това леко - леко всичко заглъхва. И след...някоя друга, та може и дори след 7 години,някой ще "светне" читателите/зрителите, че пак са ги излъгали - нито онова "страшно/зло" е било такова, нито онези дето са обяснявали как се борят с него са свършили нещо!

  И..те така...ако някой се замисли, от когато Боко се появи в МВР, колко пъти е имало подобни кампании? И какъв е бил резултат всеки път? И какво се е променило? Ама сега се събраха - двама, заради които "пожарникар" и "полицай" стават синоними на ....абе, на "оня Гошо"! А на нормалните и работещите в "техните" системи им е през...! И пак - избора на единия от двамата е началото на края на това, което той си мисли, че управлява! Ама, ще ги преживеем - него, и този преди него и другите двама! Дано само да видим и ефектс нс истинска КОЛЕДА за няколко от горните(не за Рождеството, а за онова заради което по ефект наподобява АЧС)!

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  14
  -3

  Не спряха с глупавия популизъм.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.