Иван Гешев в Сандански: Докато аз съм главен прокурор няма да има компромиси, влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим

Иван Гешев в Сандански: Докато аз съм главен прокурор няма да има компромиси, влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

Специализираната прокуратурата и МВР задържаха 10 души при двете акции

Специализираната прокуратурата и МВР задържаха общо 10 души при двете спецоперации в района, съобщиха от държавното обвинение.

ГДБОП и ТСБОП-Благоевград под ръководството Специализираната прокуратура и със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ в МВР извършват действия по разследване на организирана престъпна група, създадена с цел за разпространение на наркотици в региона и страната.

Задържани са пет лица, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група, шести съпричастен с престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска. Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количество пари – над 180 000 евро и 56 900 лева. Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици – кокаин, хероин, марихуана.

Досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г. На 21 януари 2020 г. екипи на Гранично полицейско управление в Петрич задържат в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение. Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност. Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, продължават престъпната си дейност до задържането им на 23 юни 2020 г. Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.

Едновременно с това, под наблюдението на прокуратурата на територията на град Сандански и село Склаве се проведе и специализирана полицейска операция срещу т.нар. конвенционална престъпност. Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност", Специализирани полицейски сили при ОДМВР - Благоевград  и ПРУ – Сандански извършиха проверки на 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 души.

Задържани са 5 лица. Повдигнато е едно обвинение за кражба (престъпление по чл.195, ал.1 т.4 от НК). Съставени са 5 акта за установени административни нарушения и са издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата. В частен дом в града е открита суха, тревиста маса – канабис. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3 от НК.

"Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както и министър-председателят, както и министрите, са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания. Доколкото си спомням президентът призова да се разследва корупцията и търговия с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси. Влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим“. Така главният прокурор Иван Гешев отговори на внушения, направени в понеделник от кабинета на президента Румен Радев, че прокуратурата „избирателно“ информира обществото относно обвързаностите на секретаря му по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Гешев беше в Сандански във връзка с провеждащи се там специализирани операции срещу наркоразпространението и битовата престъпност.

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е единият аспект", коментира главният прокурор по повод разкритието, че неподписано съдебно решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с либийския танкер „Бадр“ е изтекло от съда и е попаднало в ръцете на бизнесмена Бобоков, чиито преки икономически и бизнес интереси в Либия са известни на широката публика.

„Работата на държавното обвинение е да покаже мрежата от зависимости между политика и бизнес в България и да направи всичко възможно, за да я преустанови. Българската прокуратура е открита към гражданите, по начин по който не е открита никоя друга структура в държавата. Не се притесняваме да показваме и собствените си проблеми. Показваме доказателства и данни, така че да няма манипулации и внушения“, допълни още Гешев, в отговор на критиките, че държавното обвинение информира гражданите избирателно.

Главният прокурор за пореден път посочи, че работата му е да ръководи стратегията и концепцията за бъдещото на държавното обвинение, а не да разследва по конкретни досъдебни производства. Той беше категоричен, че, ако колегите му, които наблюдават разследването за търговия с влияние, водено срещу Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов, преценят, че има достатъчно данни за извършено престъпление, няма да се поколебаят да повдигнат съответните обвинения.

Междувременно, в Сандански вече са задържани около 10 човека във връзка с двете специализирани операциите, които се провеждат в района.

„Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди главният прокурор.

"Съчетават се две акции на прокуратурата, при които са задържани около 10 човека. В града има 2-3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебното производство е една от тях, която се наблюдава от година. Намерено е и голямо количество пари.  Над 150 000 евро и левове са открити в къща. При спецакцията са намерени и наркотици, които не са в голямо количество. Ударената група е била задържана и преди“, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който също бе с главния прокурор в Сандански.

Операцията е стартирала в нощта срещу вторник. Проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела. 

При посещението си в Сандански главният прокурор и говорителят Сийка Милева се срещнаха с прокурори от Районната прокуратура в града, а по-късно разговаряха и с жители на населеното място.

 

Още по темата

Мария Шишкова се върна в Окръжен съд-Пловдив

Предишна новина

Адвокати и граждани бойкотирали противоепидимичните маски в Съдебната палата

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Иванов, ДАРИТЕЛЯТ. | нерегистриран
  1
  0

  Много хубаво им го каза Ваньо. За теб няма разлика кой КОЙ# е, нали?
  https://acf.bg/bg/osemte-dzhudzheta-novo-razsledvane-2/

 2. 4
  Дали? | нерегистриран
  1
  0

  А дали тази мрежа от зависимости ще разследва Гешев или някой наблюдаващ прокурор?: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30684643.html

 3. 3
  Битката | нерегистриран
  6
  -1

  Ще я спечелите, той Прасчо почти се е наял. Още малко бензин и нафта да засмучи и е готов. Ще има победа,а?
  Или ще ви пратим към .....Пловдив.....

 4. 1
  Нова роля | нерегистриран
  19
  -4

  Значи ролята на прокуратурата била да показва разни неща на българските граждани. Кога е променена Конституцията в частта за правомощията на прокуратурата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.