Иван Гешев: Водещ приоритет, дори и по време на пандемия, е борбата с битовата престъпност

Иван Гешев: Водещ приоритет, дори и по време на пандемия, е борбата с битовата престъпност
Иван Гешев и Ивайло Иванов посетиха село Браница, Снимка: ПРБ

Акция срещу битовата престъпност тече в харманлийското село Браница, а на място са главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Водещ приоритет, дори и по време на пандемия, е борбата с битовата престъпност. Недопустимо е, както в Браница, възрастни хора да биват връзвани и обирани. Това са хората, които са изградили държавата, плащали са си данъците и заслужават да живеят спокойно. Не можем да решим проблема с битовата престъпност за миг, но сме в добър синхрон с местната власт", заяви главният прокурор пред журналисти. 

Иван Гешев допълни, че в село Браница е имало два "неприятни случая" за последните шест дни. Извършителите на посегателствата са задържани. 78-годишен мъж в селото е бил нападнат през нощта в собствения си дом - бил е вързан, бит, а пенсията му е била открадната.

"Лично мен ме е срам, държавата трябва да направи всички възможно такива случаи да не се повтарят", заяви обвинител номер 1 и допълни, че в Браница има едно проблемно семейство, което тормози цялото село. 

Гешев заяви, че до края на година се надява, че обирите, изнасилванията, убийствата и кражбите ще отчетат спад. "Очакваме промяна", категоричен бе главният прокурор. 

"Над 1700 са досъдебните производства за нарушаване на карантината и нарушения по Закона за здравето. Има и активни присъди. Прокуратура и МВР работят заедно", отговори на журналистически въпроси Гешев. 

„Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин“, каза още Гешев.

Главният прокурор се е поинтересувал какво е състоянието на пострадалия мъж, като кметския наместник му  е обяснил, че пенсионерът се намира в болница, където се лекува и предстои да го изпишат. Марийка Нейкова се поделила пред Иван Гешев, че през  последните няколко дни има и друг криминален случай в селото, при който двама мъже са влезли през нощта в къща на възрастен мъж, хвърлил му одеяло върху главата ,претърсили стаята, прекъснали електричество, но не намерили парите и избягали. Пенсионерът се уплашил и след като си отишли, се подхлъзнал в дома си и паднал, при което се наранил.  По случая има образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Харманли за незаконно проникване в чуждо жилище. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев каза, че е добре в  отдалечени населени места да има изградено видеонблюдение. „С камерите ситуацията се променя драстично“, допълни той.

Иван Гешев се срещна и с жители на село Браница, които споделиха, че това не е първото престъпление на хора от въпросната фамилията. Братът на нападателя на възрастният човек е в затвора, заради убийство на жена. По време на срещата главният прокурор сподели пред жителите на селото, че прокуратурата и МВР са взели сериозни мерки да не се повтарят подобни деяния.

Главният прокурор се срещна и с кмета на съседното село – Българин – Митко Тонев, който поиска на главния път да бъде поставено видеонаблюдение. Кметът обясни, че в селото преди е имало телефонни измами, но вече няма регистрирани такива случаи. „Тях вече сме ги приключили, така се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината“, допълни главният прокурор. Той обясни, че по време на извънредните мерки битовата престъпност е намаляла, като не скри, че с връщането на много българи от чужбина, сред които и криминално проявени, могат да се очакват проблеми в тази насока. „Надявам се да няма негативна промяна“, допълни той. Иван Гешев изрази благодарност към прокурорите и полицаите, разкрили грабежа в с. Браница.

 

ВАС отмени таксите на частните съдебни изпълнители за събиране на парични вземания

Предишна новина

Съдийската колегия на ВСС прие мащабни мерки за връщане на съдилищата към нормалността

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    магистрат | нерегистриран
    0
    0

    а какво стана с къщата в Барселона,с водата на Перник.....прокуратурата вече се обърна на бюро Социални Грижи

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.