Иван Гешев взима държавните изпити по право с отличен

Иван Гешев взима държавните изпити по право с отличен
Факсимиле от дипломата за висше юридическо образование на кандидата за главен прокурор Иван Гешев

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев взима държавните изпити по право с отличен. Това става ясно от дипломата на заместник-главния прокурор, която е публикувана на страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Както е известно, Гешев получава висшето си юридическо образование преди 25 години във Висшия институт на МВР, трансформиран по-късно във Висш институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност (ВИПОНД), а понастоящем Академия на МВР.
 
През 1994 г. Гешев държи два държавни изпита, за да придобие квалификацията юрист - по Гражданско право и процес и по Наказателно право и процес, като и двата са взети с отлични оценки. В изпитните комисии влизат съдии от Върховния съд и прокурори от Главна прокуратура. Третият държавен изпит на Гешев - по Специални дисциплини, също е взет с отлична оценка. В дипломата на настоящия заместник на главния прокурор е записано, че той е преминал и през пълния курс на специалността "Охрана на обществения ред и борба с престъпността", като средната оценка през петте години на обучението му е много добър 5,18. 
 
В началото на 90-те години, когато Гешев получава висшето си образование във ВИПОНД, повечето от юридическите специалности се преподават от лектори от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Всъщност, по това време изобилието от правни факултети все още не е толкова голямо, преподавателите са далеч по-малко, което позволява на курсантите от ВИПОНД да получат същото юридическо образование, като студентите от Софийския университет.
 
Така сред лекторите на Иван Гешев се оказват преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски": доц. Румен Чолов - Римско право, Стоян Ганев и Снежана Ботушарова  - Държавно право на социалистическите страни, доц. Георги Бойчев, гл. ас. Тенчо Колев – Теория на държавата и правото, доц. Огнян Герджиков - Гражданско право - обща част,  ст. ас. Павел  Сарафов - Гражданско право, проф. Димитър Димитров - Административно право и процес, проф. Стефан Стойчев - Държавно право на РБ, ст. ас. Методи Марков – Вещно право, доц. Георги Петканов – Финансово право, доц. Цанка Цанкова – Семейно и наследствено право, доц. Цветана Каменова – Международно частно право, доц. Огнян Стамболиев – Граждански процес, доц. Красимира Средкова – Осигурително и трудово право, доц. Юлия Захариева – Теория и история на международните отношения., ст. н.с. Мария Манолова – История на държавата и правото. 
 
От текущото оценяване на Иван Гешев става ясно още, че Гражданският и Наказателният процес са взети с отлични оценки, Наказателното право с много добър. Отлични оценки кандидатът за главен прокурор е получил по специалните дисциплини – борба с криминалните и със стопанските престъпления. Като студент Иван Гешев получава четворка на изпита по Държавно право на социалистическите страни, за сметка на отличните оценки по Философия, Основи на психологията, Опазване на околната среда и Теория и история на международните отношения.
 
Факсимилета от дипломата на Иван Гешев, личните данни от която са закрити:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Още по темата

Има целенасочен натиск спрямо мен и семейството ми заради делото срещу Иванчева

Предишна новина

В Австрия правото на плащане в брой стана конституционен въпрос

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 41
  | нерегистриран
  5
  -5

  Когато се публикуваха дипломите на членовете на ИВСС настана смут, защото за видни съдии от ВКС и ВАС се оказа, че са с дипломи под нивото в ония години преди 10 ноември 1989 г., когато се изискваше минимум диплом от следването и държавните изпити 4,50.Имаше и отклонения, но те бяха за другарите с връзки и чадата на съдии и прокурори, но и те не можеха да станат съдии или прокурори със диплом под 4,00.Е,изключения имаше "за влезлите с предимство" в СУ, но и те се знаеха, обозначиха се по време на следването.Дипломата на ГЕШЕВ и оценките е направо за пример.Ако можеше да се оповестят дипломите на Х.ИВАНОВ, ХАШЪМОВ, АТАНАСОВ и др. протестъри с оценките от следването и държавните изпити, тогава картината ще бъде потресаваща.

 2. 39
  Главния Прокурор | нерегистриран
  17
  -1

  Ченге си е бил и ченге ще си остане...а може и да е вербуван с тия оценки. Специалността му е "Охрана на обществения ред и борба с престъпността". Все едно икономисти да им преподават гр.право и нак.право - от тук от там. Няма нищо общо като съдържание и интензитет с някой от ЮФ. Това са полуюристи с ниска правна култура.

 3. 37
  Съдия | нерегистриран
  30
  -1

  Това с оценките от изпити е добре, тъй като показва отношение към науката, обаче съвсем не е достатъчно да определи професионалните качества. На мен дори ми е доста смешно и инфантилно - да съдим за качествата на кандидат за висок пост по оценките които е получил. В същото времв същият носи пищов на кръста и участва в екшъни ... В заключение и за оценките само ще каба, че много от колегите с дициплинарни производства имат по добри дипломи от Гешев.

 4. 36
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 35
  МАРИН МАРИНОВ | нерегистриран
  19
  -1

  ДА ВИ ЗАПОЗНАЯ С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОТЛИЧНИЦИ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ,СЪДИИ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - С ЕДНА ТЯХНА СКОРОШНА МИСЪЛ В СЪДЕБНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ - "ОСПОРВАНЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ АКТ Е НЕДОПУСТИМО , ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ АКТА Е ИЗПЪЛНЕН И НЯМАЛО ГОДЕН ЗА ОСПОРВАНЕ АДМ.АКТ"ТОЕСТ ВСИЧКИ АДМ.АКТОВЕ , КОИТО СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПО СИЛАТА НА ЗАКОНА ПРЕДВАРИТЕЛНО И КОИТО СА ИЗПЪЛНЕНИ ,ПОРАДИ ОТХВЪРЛЕНО ИСКАНЕ ЗА СПИРАНЕ ПО ЧЛ.166, АЛ.4 ОТ АПК Е НЕДОПУСТИМО ДА БЪДАТ ОСПОРВАНИ.ТОЧКА ПО ВЪПРОСА. ОЩЕ ЕДНА МИСЪЛ НА ОТЛИЧНИЦИТЕ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ,ЮФ , КОИТО СА СЪДИИ ВЪВ ВАС - " ВЯРНО ,ЧЕ АДМ.АКТ ИМА ДВА АДРЕСАТА -М.М.Д И В.М.Д(ПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ) ЩОМ КАТО АКТА Е СЪОБЩЕН НА М.М.Д ,ТО ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ СЪЩИЯ Е СЪОБЩЕН И НА ДРУГИЯ ПЪЛНОЛЕТЕН АДРЕСАТ НА АДМ.АКТ -В.М.Д И НЯМА НУЖДА ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ДАЛИ АКТА Е СЪОБЩАВАН НАДЛЕЖНО НА В.М.Д.". КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА ГЕШЕВ ,КОГАТО ВИ СПОДЕЛИХ ПРАВНИ МИСЛИ НА БАБИЧКИ ОТ ВАС , КОИТО СА ВЗЕЛИ ИЗПИТИТЕ В ЮФ НА СУ С ОТЛИЧЕН, ТА ГЕШЕВ ЛИ НЯМА ДА ГИ ВЗЕМЕ С ОТЛИЧЕН ИЗПИТИТЕ В ШКОЛАТА НА МВР.

 6. 34
  Тук е редно да се гласува само за изтритото | нерегистриран
  14
  -2

  Така работи прокуратурата.

 7. 33
  | нерегистриран
  40
  -6

  Щом се е справил добре със стрелковата подготовка и машинописа, става за Главен. Точка по въпроса!  Прочее, няма спор че зубрачите с отличните дипломи са обикновено тъпи некадърници. Проблемът е не в 3-ките, 4-ките и 5-иците, а в милиционерщината зад Гешев.

 8. 32
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 31
  | нерегистриран
  12
  -5

  Павката Сарафов е старши асистент от 1997 г....

 10. 30
  Паметлив | нерегистриран
  24
  -1

  Абе ,то като си спомня не бяха ли едни и същи преподавателите ,които преподаваха и на отличници и на тройкаджии ? Май бяха все едни и същи. Ако греша,поправете ме.Така че голяма работа ,че на някой му били преподавали определени лектори.На всеки, който е учил тогава в този курс и в този ВУЗ, това са му били преподавателите.Без значение дали е учил яко или е гледал "умно" по време на лекциите.Както "брадата не прави философа" , така и преподавателите не правят студента като добър или слаб бъдещ специалист в дадена професионална сфера.Ако е учил сериозно ще е добър.А ако не е - ще е срам за професията.

 11. 29
  | нерегистриран
  17
  -4

  Държавно право на социалистическите страни преподаватели Стоян Ганев и Снежана ботушарова

  Какви парадокси ни предлага прехода от социализъм към капитализъм

  Дипломата няма много общо с обществените порядки сега

  Не отклонявайте вниманието с несъществени неща

 12. 27
  И какво от това ? | нерегистриран
  27
  -7

  Не мога да се възхитя на диплома , която е доста под моята от СУ "Св.Климент Охридски" ,защото в последната няма нито една оценка от семестриален изпит, нито от държавен изпит, която да е по-ниска от "много добър 5".Този кандидат с такъв успех не може да се похвали, но това не е и задължително.Възможностите на отделните студенти не може да са еднакви и това е логично ? Кои са били преподавателите в СУ "Св.Климент Охридски",Юридически факултет ,не си струва да посочвам.Който иска да ги провери.Естествено средния успех ,както от следването , така и от държавните изпити ми е над 5,50.Въпреки това не парадирам никъде,не съм "си повярвал",нито искам разни сайтове да ме рекламират.Редица уважавани и същевременно скромни магистрати са с доста високо теоретично ниво/ с оглед университетските им дипломи/,но не се самоизтъкват,нито се налага на други да го правят заради тях.Това е така по една проста причина - КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ !!!

 13. 14
  Браво | нерегистриран
  34
  -5

  До къде стигнахме, колеги!

 14. 11
  Той Илюминатов | нерегистриран
  25
  -5

  Браво. Но дипломи в България как се вземат и тогава и сега всеки занае и ще е достойно всеки да си признае че знае че оценките не са гаранция за знания в българското висше образование, още по-малко днес. Съот етно да се докаже следва всеки. А иначе, ако ще е според дипломите, всеки завършил право - за да говорим за тази специланост - в държава с университети с РЕПУТАЦИЯ с добра оценка, пък какво остава с много добра или отлична, със сигурност е много по-добре подготвен за юрист от който и да е тук учил в България. Въпрос на манталите, на стил и на околна среда е всичко. Преподавателите в България са много много прехвалени, че са добри юристи. Не са, уви с много ама много малко изключения... и това не са тези завършвали по бай Тошово време, те са УВРЕДЕНИ безвъзвратно.

 15. 10
  | нерегистриран
  34
  -3

  Съществените правни дисциплини се броят на пръстите на едната ръка и там оценките са 4-5

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.