Иван Стоянов - втори мандат начело на Окръжна прокуратура-Хасково

Иван Стоянов - втори мандат начело на Окръжна прокуратура-Хасково
Съдебната палата в Хасково, в която се помещава Окръжната прокуратура

Иван Стоянов, който към момента е и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура-Хасково, пое втори мандат начело на обвинението. Това реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Положителна оценка за качествата му в процедурата са дали както ресорните комисии към Прокурорската колегия, така и апелативният прокурор на Пловдив. "Целият ми стаж, който се равнява на над 25 години, е преминал в държавното обвинение. Ако ми гласувате доверие, ведно с колектива от прокурори и служители, ще се постараем да запазим добрите тенденции и постигнатите резултати", започна изложението си кандидатът.

"Налице е намаляване на броя на наблюдаваните досъдебни производства. Това се дължи най-вече на тълкувателното решение на ВКС, Наказателна колегия, която касае контрабандата. Много добри са показателите относно върнатите дела за доразследване. Показателите са добри и по отношение на оправдателните присъди", посочи прокурор Стоянов.

По думите му, през последните 6-7 години е преодоляна негативната тенденция, изразяваща се в липсата на разследвания за корупция в района. "Тенденцията е преодоляна, колегите само за изминалата година са образували 16 досъдебни производства за същинска корупционна дейност", отчете кандидатът.

Прокурор Стоянов заяви още, че сред сферите, в които вижда необходимост от подобряване, е ефективността в работата на следователите на окръжно ниво, чрез въвеждането на двумесечен мониторинг, както и свеждането до минимум на делата, които се водят за период от над три години. "Необходимо е да се запазят добрите практики при работата по корупционните и бързите производства", каза още той.

"Ние сме пограничен район и нещата са малко по-комплицирани по отношение на оперативните дела, по които има приложение на специалните разузнавателни средства. През последната година въведохме практика, при която още от началото на процедурата да се определя наблюдаващ прокурор, а не в последния момент да разбира за приложението на тези средства", каза още кандидатът.

Гергана Мутафова го попита относно взаимодействието на ОП-Хасково със службите, предвид факта, че в района работят и две погранични районни прокуратури. Кадровикът го попита и за визията му за прекрояването на съдебната карта. "Взаимодействаме отлично с ДАНС, както и с МВР. Към настоящия момент имаме отлично ниво на взаимодействие, успешни реализации, стигаме до задържане на лица, образуване на досъдебни производста за трафик, корупция и други престъпления. Пограничните районни прокуратури също имат политика за взаимодействие със службите, но при тях подсъдността е по-разалична. От миналата година натискът по границата с Турция не е толкова голям, но не може да се каже същото за границата с Гърция.  Оптимизирането на съдебната карта следва да стане през районните прокуратури. Подкрепям избраният модел напълно. Основният въпрос, до който мисля, че би се достигнало е регулиране и уеднаквяване на натовареността. Всеизвестно е, че съществуват районни прокуратури, които по натовареност са значително под средната за страната. Това ще доведе и до по-малко финансови разходи", отговори кандидатът.

Калина Чапкънова също се обърна с въпрос към кандидата – относно мерките за повишаване на натовареността на следователите към Окръжната следствена служба. "Някои от колегите от районните прокуратури доскоро нямаха голямо желание да правят предложения към окръжен прокурор за възлагане на разследвания на следовател. Тази тенденция обаче се промени. Към момента статистиката е съвсем малко под средната натовареност на следовател за страната. Действително в момента и делата, които разследват следователите, са с фактическа и правна сложност", отговори прокурор Стоянов.

В дебата относно кандидата първа думата взе Гергана Мутафова. Тя посочи, че лично познава прокурор Стоянов и има впечатление от него, че той познава добре не само прокурорската работа, но и оперативната работа на терен в района, който ръководи. "Това е един особен район, в който имаме съседна държава, която не е член на ЕС. В концепцията му е направен разрез на свършеното през последните пет години и видимо показателите са в добро състояние", каза Мутафова и допълни, че е удовлетворена от представянето му. Калина Чапкънова също поясни, че ще даде доверие на кандидата за втори управленски мандат.

А последвалото гласуване показа, че и всички останали членове на Прокурорската колегия смятат така, като единодушно, с 11 гласа "за" прокурор Стоянов получи втори мандат начело на ОП-Хасково.

Съдът отстрани двама служители по безопасност на храните в Бургас

Предишна новина

Четири години затвор за Цвета Таскова, причинила катастрофата с шест жертви на магистрала Тракия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Абе, | нерегистриран
    4
    -1

    Някой знае ли нещо за този?Голяма тишина!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.