Иванчева и Петрова сами поискали да са в ареста, който сега не харесват

Иванчева и Петрова сами поискали да са в ареста, който сега не харесват
На 13 септември Биляна Петрова и Десислава Иванчева дават интервю за бТВ от съдебната зала, след което ще бъдат отведени в следствения арест, а не в затвора в Сливен, снимка: стоп-кадър бТВ

Подсъдимите за поискания половин милион евро подкуп и получени от него 70 000 евро бивша кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са настоявали пред Специализирания наказателен съд да бъдат оставени в ареста на следствието на ул. "М.Векилски" в столицата, за който в последните дни се разбра, че не харесват. Това става ясно от Протокола на първото заседание по същество пред Специализирания наказатален съд, проведено на 13 септември. Съдебното заседание започва в 13.30 часа, като по-голямата част от него е посветенa именно на исканията на тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров (също бивш кмет на "Младост") - да получат по-леки мерки за неотклонениe и да имат равни възможности за достъп до адвокатска защита.

За да настоява да бъде пусната от ареста, първо думата взима Десислава Иванчева, която изразява възмущението си, че в килията й нямало огледало, което се явявало форма на унижение. "Ще започна малко нестандартно, но сега ми дойде просто така… Едва вчера успяхме, в рамките на 5 месеца борба, да докажем, че имаме право на огледало, особено преди дело. Ние за пет месеца сме се видели само три пъти. Това нечовешко излизане пред камери и хора е вид унижение, което не ни дава правото да се защитим… Не коментирам и че спим в стая, която е в мухъл и плесен. Тоалетната е за 4 човека - клечаща… Ние сме наблюдавани от мъже 24 часа, което тук също са ни нарушени правата. Отделно нямаме топла вода", посочва Иванчева пред съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС). "Действително арестът не е подходящ", казва още Десислава Иванчева, визирайки килията в Сливенския затвор, в който към онзи момент двете с Биляна Петрова са приведени.

Съобразно чл. 244, ал. 1 ЗИНЗС, когато делото премине от досъдебна в съдебна фаза, обвиняемите се изпращат от следствения арест в затвора. Това става със съставяне на обвинителния акт - чл.245 ал.1 ЗИНЗС. В изпълнение на тази законова норма при внасяне на обвинителния акт  в съда, подсъдимите Иванчева и Петрова са преместени от следствения арест в София в Затвора в Сливен, а Дюлгеров от ареста в Централния затвор. Преместването на двете жени от столицата в Сливен се е наложило, тъй като там е единственият затвор за жени у нас.

След Иванчева, думата взима и Биляна Петрова, която застъпва тезата, че докато са в затвора в Сливен, двете нямат възможност за адекватна защита и дори били дискриминирани по полов принцип спрямо третия подсъдим – Петко Дюлгеров, който се намирал в Софийския затвор и не му се налагало да пътува дълги разстояния, а и просто, защото бил мъж. "Този проблем, че съм в Сливенския затвор пречи на моята лична защита. Това прави ограничен достъпa до адвокати и защитници. За едночасова среща те трябва да пътуват 600 км.  По време на самата среща не може да се проведе ефективно, тъй като не могат да носят всички материали по делото, няма условия да се разположат, няма елементарни за 21 век възможности за интернет, компютър или принтер… Правилата на затвора не позволяват ефективното организиране  на личната ни защита", казва още Петрова. Подсъдимата изтъква също така, че в затвора в Сливен нямала възможност да чете материалите по делото. Отделно нямалa право да получава и пратки по-тежки от 2 килограма, което затруднявало изпращането на писма с документи. При транспортирането по дестинацията София-Сливен и обратно имала право на не повече от 10 кг багаж, което отново не й позволявало да носи целия обем на делото. "Дори идването ми в София, аз отново съм поставена в условията на арест "Векилски", докато третият обвиняем – мъж е поставен при по-лек режим (в това твърдение има леко противоречие, тъй като Дюлгеров се намира в затвора – бел.ред.). Така че при всички положения съществува дискриминация по пол и то значителна", казва Петрова на съда, излагайки аргументите си, за да иска по-лека мярка за неотклонение.

На заседанието на 13 септември СНС не уважава искането на Иванчева, Петрова и Дюлгеров за освобождаването им от ареста, тъй като има опасения, че могат да повлияят върху показанията на свидетели от Район "Младост", които към онзи момент все още не са били разпитани.

В същото време, именно по искане на адвокатите на двете жени, а и с оглед заявеното от тях, съдия Иво Хинов, с мотива да не се накърнява правото им на защита, приема, че Иванчева и Петрова може да бъдат оставени в следствения арест в София, вместо да пътуват до затвора в Сливен. "Доколкото подсъдимите посочиха, че желаят да имат пълна възможност за досег със своите адвокати, което не може да бъде осъществено, ако се намират в Затвора в Сливен, настоящия съдебен състав приема, че те следва да бъдат настанени в следствения арест в София, като по този начин ще им бъде гарантиран този досег. Така поне отчасти настоящият съдебен състав може да отстрани неизбежните вредни последици върху тяхното право на защита, правото да се подготвят за следващото съдебно заседание, които са присъщи на действащата спрямо тях мярка за неотклонение", мотивира оставянето на Иванчева и Петрова в ареста на ул. "М. Векилски" съдията. Само два месеца по-късно двете подсъдими ще заявят претенции и към условията в следствения арест, ще поискат да бъдат посетени от представители на Омбудсмана и на Българския хелзински комитет, а дори ще настояват и медиите да им гостуват.

За това, че подсъдимите за подкуп Иванчева и Петрова държат медийната шумотевица по делото да не престава, говори и фактът, че продължилото пет часа и половина съдебно заседание на 13 септември приключва отново с изключение за двете, като им се разрешава да ползват съдебната зала за провеждането на телевизионно интервю. Ето какво е записано в протокола:

"Подсъдимите Иванчева и Петрова: Желаем да останем в съдебната зала, за дадем интервю по бТВ, за да упражним правото си на отговор.

Съдът констатира, че с разпореждане от днешна дата е дал възможност да участва в интервю преди началото на съдебното заседание на подсъдимата Иванчева. Доколкото подсъдимата Иванчева е конвоирана непосредствено преди началото, това интервю не можеше да бъде осъществено, поради което взе становище на служител на Главна дирекция "Охрана" дали забавянето на конвоирането на подс. Иванчева и подс. Петрова по съществен начин ще накърни техния график.

Служител на ГД "Охрана" Кочев: Няма проблем да изчакаме.

Съдът разпореди подсъдимите Иванчева и Петрова да останат в съдебната зала от 18:10 до 18:40 часа. Дава възможност на Евгения Марчева, журналист от бТВ, да осъществи интервюто с подсъдимите Иванчева и Петрова."

В протокола не е посочено, дали двете подсъдими са имали достъп до огледало непосредствено преди записа на телевизионното интервю.

Още по темата

Доклад на ЕС уличава чешкия премиер в конфликт на интереси

Предишна новина

Заводът в Парачин завежда дело срещу Цветан Василев

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  ************************************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 7
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  9
  -3

  Ха...хахахаха , колко патетично - поискала и не желала?! основната цел на Местата за ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА /арести и затвори/ е ПРЕВЪЗПИТАНИЕТО , а другата цел е извеждането на престъпниците от обществото за ТАЗИ ЦЕЛ. Пределно ЯСНО би следвало да е , че съгласно закона всеки е невинен до влизане в сила на присъда, постановена от съд. Задържаните в следствения арест на досъдебното производство не са осъдени престъпници и много от тях изобщо не стигат до присъда. Ясно е също така , че такива са и задържаните във фаза на съдебното производство...

  Но изглежда за бивщия Председател на НС и настощ министър е по важно задържаните да бъдат не ПРЕВЪЗПИТАНИ , а УНИЖАВАНИ и да се гърчат из тия места затворът според нея не бил "ОБЩЕЖИТИЕ". Явно е , че НЕ Й ПУКА , дори когата страната НИ е ОСЪЖДАНА в ЕСПЧ , нали тя не плаща?! Лошото е , че множества от нас ПЛАТЦИТЕ на сметките мислим като нея и подобните й и не ИМ тропнем твърдо СТИГА ПОВЕЧЕ!

 3. 6
  | нерегистриран
  8
  -11
  До коментар #3 от "право на избор | нерегистриран":
  Правото на избор се е състояло между първия и втория кръг на ада. Защо ли си мисля, че ако имаха наистина право на избор и двете биха избрали да се приберат у дома и чинно да се явяват при всяко повикване. Извинявайте, обаче написаното, не знам как да го нарека, си е долнопробна инсинуация отвсякъде.

  Ако имаха право на избор, то щеше да е да обикалят света с 500 000 евра и да няма никакво дело срещу тях. Но има законии... Които вече започват да се спазват и двете другарки не могат да повярват, че това се случна точно на тях, след като преди тях СГС - САС - ВКС реабилитираше всички. Е това започва да се променя и правото на избор се свежда между ареста и затвора.

 4. 5
  | нерегистриран
  14
  -4

  Колко весело! Някой иска да го арестуват! Четете ли се какво пишете? И пропагандата трябва да е грамотна.

 5. 3
  право на избор | нерегистриран
  15
  -8

  Правото на избор се е състояло между първия и втория кръг на ада. Защо ли си мисля, че ако имаха наистина право на избор и двете биха избрали да се приберат у дома и чинно да се явяват при всяко повикване. Извинявайте, обаче написаното, не знам как да го нарека, си е долнопробна инсинуация отвсякъде.

 6. 2
  Борец за държавност | нерегистриран
  12
  -14

  Егати държавата, щом тия двете пак са по първите страници...

 7. 1
  Лигли | нерегистриран
  11
  -15

  Хем сърби, хем боли.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.