Иванчева и Петрова се явиха в първото заседание пред АСНС с банални процедурни хватки

Иванчева и Петрова се явиха в първото заседание пред АСНС с банални процедурни хватки
Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:архив

Традиционни процедурни хватки приложиха осъдените на първа инстанция за подкуп Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров в първото заседание по делото срещу тях пред въззивния съд – Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС).

Става дума за класическата защитна схема – искания за отвод на съда или прокурорите по делото. В настоящия случай – и двете. Мотивът, които Иванчева, Петрова и защитниците им изтъкнаха, за да поискат отвод на ръководителя на АСНС Георги Ушев, който е и председател на състава, както и на колегите му, беше също толкова тривиален. Според защитата на Иванчева, която по неизвестни причини вече не се осъществява от известния и скъпоплатен адвокат Марин Марковски, както в първата фаза на процеса, а от Николай Хаджигенов и Теодора Гинчева, категоричен признак на пристрастност у Георги Ушев било негово участие в телевизонни предавания, а от своя страна, като председател на състава по-късно той отказал на бившата кметица на "Младост" да бъде пусната от "домашен арест", за да се яви в няколко студиа, за да развива предизборната си кампания (Десислава Иванчева ще участва в предстоящите местни избори бел.ред.).

Адвокатите на Биляна Петрова - Ирен Савова, Радост Ганчева и Емануил Йорданов – пък настояха, че освен Ушев, пристрастна е и съдия Мариета Неделчева, която в хода на делото пред първоинстанционния съд – Специализираният наказателен съд (СНС) – бе негов и.ф. административен ръководител. Именно на неин доклад се падна и настоящото дело, след като преди време беше командирована в АСНС. Мотивите за искането за отвод бяха, че докато е била ръководител на СНС служителите в съда администрирали прекалено бързо едно от производствата по мерките за неотклонение на двете подсъдими Петрова и Иванчева пред въззивния съд, което издавало нейната пристрастност по делото.

"В пледорията си смятам да оспорвам нейни действия и бездействия на специализирания Народен съд и няма как тя сега да контролира сама себе си", заяви Биляна Петрова по адрес на съдия Неделчева. Впечатление направи приликата в определението й за съда с тази на осъдения за убийство по особено жесток начин Джок Полфрийман, който в понеделник отказа да се яви във Върховния касационен съд, тъй като "не искал да го съди Народен съд".

Според защитниците на обвиняемите, третият член на състава – Стоян Тонев – пък трябвало да се отведе, защото знаел, че останалите двама членове на състава "са пристрастни", но си затворил очите за това. Всички тези "основания" неизбежно водели до извода, че членовете на съдебния състав ще напишат осъдителен съдебен акт, смятат подсъдимите и защитниците им.

След изброената поредица от правни шедьоври, бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева дори поиска отвод не само на състава – Ушев, Неделчева, Тонев – а и на целия АСНС. "Тук няма да видя справедливост", оплака се Иванчева.

Искането за отвод на прокуратурата пък бе мотивирано от подсъдимите и защитниците им отново с класическия довод – пристрастност и предубеденост.

След близо едночасово съвещание, съдиите Георги Ушев, Мариета Неделчева и Стоян Тонев отказаха на подсъдимите да си направят отвод. Съдия Ушев обясни на адвокатите на Иванчева и Петрова, както и на самите тях, че медийните му изяви не са засягали наказателното дело срещу тях, нито пък някога самият той е имал какъвто и да е пряк досег с въпросното дело. Дори не е бил сред съставите на АСНС, които са се произнасяли по мерките им за неотклонение. По отношение на съдия Неделчева пък бе посочено, че при администрирането на споменатото от защитата на осъдените на първа инстанция дело тя е била в командировка, а материалите са били придвижени от нейните заместници и администрацията на съда. Отказите спрямо Иванчева и Петрова да бъдат временно освободени от мярката им за неотклонение "домашен арест", за да агитират през телевизонни предавания гражданите да гласуват за тях на местния вот, според съда, не са признак на пристрастност, нито пък имат връзка със самото дело по същество. Съставът отказа и другите две искани – за отвод на прокуратурата, както и на целия АСНС. 

Няма да разпитват Иван Гешев по делото

 

Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли искането на бившата кметица на район Младост Десислава Иванчева да бъде разпитан зам.-главният прокурор Иван Гешев. Тя искаше да го попита защо е бил при нейното задържане пред Спортната палата и какви указания е давал.
 
"Известно е, че Иван Гешев е зам.-главен прокурор и в качеството му на такъв има право да присъства на всяка акция", обясни председателят на съдебния състав Георги Ушев. 
 
Съдът допусна и искането на прокуратурата за нова графологична експертиза, която да установи дали част от цифрите, написани в тефтерчето на Иванчева, и открити в нейната дамска чанта, са от Петко Дюлгеров. Също така ще бъдат търсени и записи от камери на заведение, в което Дюлгеров е бил на 19 март 2018 година, уточнява "24 часа".

Още по темата

Мъж почина в следствен арест след побой заради кражба на тикви

Предишна новина

Поредица дискусии за факторите за зависимости в съдебната власт организира ВСС

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  6
  -7

  5, че може и повече да вземат отгоре, като бонус....

 2. 7
  | нерегистриран
  13
  -4

  Участието в телевизионно предаване, както и бързото или бавното администриране, сами по себе си, ако се цитира правилно и съображенията са само и единствено това наистина, не стигат за да се оспори безпристрастността по обективен или субективен критерий/ЕСПЧ/.Произнасянето по Мн също.Зависи в интервюто какво

  виждане е изразил магистрата, зависи и как се е мотивирал в определенето по МН./prima facere или повечко коментар:)/.

  Разпитът на всички присъствали на акцията на тема какво са разпоредили или защо са там не е относим, освен ако не се цели установяване на личните им възприятия при протичане на ПСД, с оглед проверка на надлежното отразяване в протоколите.Някои искания за отвод са част от защитни стратегии и в това няма нищо лошо, процесът е битка.Всеки съдия следва да може да убеди страните и публиката, че истината ще я търси само между кориците на делото и няма пречки да я постигне.

 3. 6
  бау бау | нерегистриран
  9
  -8

  Баси, тия много бавни бе - близо час се съвещавали за отвода!!! Явно нямат много работа, пък лапат големите пачки...

 4. 5
  112 | нерегистриран
  16
  -7

  Добре, че са ги спрели навреме, че съдът щеше да се произнася и по искания на подсъдимите за отводи и на защитата и на служителите на Съдебна охрана... В един форум някой спомена, че и леля чистачка в Спец съда не била съвсем безпристрастна по това дело...

 5. 4
  | нерегистриран
  20
  -7

  Най-вероятно искат Калпакчиев и Иванова да ги съдят!

 6. 3
  | нерегистриран
  18
  -7

  Тези девойки поне с по пет години повече си докараха отгоре с неадекватното поведение, както тяхно лично, така и на защитниците им.

 7. 2
  | нерегистриран
  9
  -1

  Явно ще чакат решение в срок и при липсата на процесуални нарушения...

 8. 1
  | нерегистриран
  26
  -7

  Тези са прости и тримата,но защитниците им, ако не са и те подобни, явно за единия хонорар са готови да подкрепят жалки и смешни защитни хватки, пък и защитните им тези надали ще са по по от тези на предходния прехвалени Марковски със смешните защитни пледоарии и останалите "топ" негови колеги....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.