ИВСС не припозна като нарушение зависимостите на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от БХК

ИВСС не припозна като нарушение зависимостите на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от БХК
Снимка от гражданския протест пред Съдебната палата в София, по време на който бяха поискани оставките на членовете на съдебния състав на САС, пуснал Полфрийман, снимка:БГНЕС/архив

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е припознал като нарушение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) преките връзки и зависимости от Българския хелзинкски комитет (БХК) на съдиите от Софийския апелативен съд (ВАС) Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, научи „Правен свят“.

Съставът на САС, председателстван лично от съдия Калпакчиев, взриви публичното пространство с позорното си определение от септември месец м.г. за предсрочното освобождаване над 6 години по-рано от затвора на убиеца Джок Полфрийман. Именно това доведе и до поредица от протести срещу състава и искане на оставките на членовете му, част от които по „случайност“ се оказаха пряко свързани с неправителствената организация БХК, с чиято финансова и логистична подкрепа Полфрийман основа от килията затворническо сдружение за защита правата на затворниците.

Междувременно за никого не бе тайна, че Калин Калпакчиев  е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани именно от БХК, а съдия Весислава Иванова, която също бе част от състава, осигурил свободата на Полфрийман, е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г. Последното стана и мотив бившият главен прокурор Сотир Цацаров да поиска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на процеса за предсрочното освобождаване на австралиеца, заради явното наличие на данни за конфликт на интереси. Паралелно с това Националният младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД изпрати до Съдийската колегията сигнал с твърдения за нарушения на независимостта и безпристрастността на магистратите от съдебния състав, подарил свободата на Полфриман, като кадровиците решиха, че компетентният орган, който може да се произнесе в случая е именно ИВСС.

Заради делото, образувано пред ВКС по искането на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, проверката на инспекторите на съдебната власт относно отявления конфликт на интереси от страна на Калпакчиев и Иванова бе временно „замразена“ до произнасянето на върховните съдии. Такова дойде близо 8 месеца, след образуването на делото, което е довело и до възобновяване на проверката на ИВСС на 2 юни 2020г. Последната обаче не е установила никакви нарушения от страна на състава на САС по производството за свободата на австралиеца, с което на практика се отрича безспорната обвързаност на Калпкачиев и Иванова с БХК и респективно със самия Полфрийман. След като инспекторите от ИВСС не са намерили нищо съмнително в контактите на двамата съдии с неправителствената организация и нейният своеобразен клон – Българското затворническо движение за реабилитация, основано от австралиеца – проверката по случая е прекратена. Любопитното в случая е, че това се случва в същия ден – 2 юни 2020г. – в който самата инспекция е била възобновена по силата на произнасянето на ВКС по искането на Цацаров.

Подобно решение на ИВСС освен, че буди съмнения относно качеството на проверката на фактите и обстоятелствата около случая, с оглед съвпадането на деня, в който тя е била възобновена и прекратена, отваря и врата към легитимацията на обвързаностите на съда с неправителствени организации, като БХК, чиито интереси и финансиране са меко казано съмнителни.

Още по темата

Започват масови проверки на фирми с разрешителни за дейности с отпадъци

Предишна новина

Пилата следователка, нападнала полицай, се оказа къртица на укриващия се в Сърбия Цветан Василев и близка до обвиняем негов адвокат

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  6
  -4

  Щом и еничарите от Инспектората са отчели очевидното, още повече лъсва същината на този сайт като апологет на болшевишкото "правосъдие".

 2. 5
  | нерегистриран
  4
  -6

  Браво на почтените протестъри! Затова ли излизахте преди 5 години на стълбите на Съдебната палата?! Нали уж реформи искахте! Не искахте да мълчите! Едната ходеше и по всички медии с евтини жилетчици. Сега се видя, че съвестта ви е още по-евтина! Смеете ли сега да застанете по тоги на стълбите пред народа?!

 3. 4
  | нерегистриран
  9
  -8

  Няма дъно падението. Сега вече на всички им е ясно, че щом хелзинският ти е гръб, можеш да правиш каквото си искаш и да станеш каквото си искаш в съдебната система. Единственото изискване към магистратите е да можеш да спиш спокойно след като си освободил убиец. Яко.

 4. 3
  ДИЙ ИВСС | нерегистриран
  13
  -14

  ОТВРАТ, СТРАХЛИВЦИ, МИШОЦИ, КАРИЕРИСТИ

 5. 2
  RRR | нерегистриран
  18
  -4

  Айде сега, смешниците от ВСС по очи и кой от къде е.

 6. 1
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  12
  -2

  Хванете ме за опинците!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.