ИВСС стартира проект за укрепване на капацитета си през примера на Франция и Испания

ИВСС стартира проект за укрепване на капацитета си през примера на Франция и Испания
Проект "Подкрепа за подобряване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет на Република България" стартира в петък, снимка:ИВСС

Официален старт на проекта "Подкрепа за подобряване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет на Република България" бе поставен в петък. Проектът се осъществява съвместно между Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и Отдела за правно сътрудничество към Съвета на Европа, с финансовата подкрепа от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, а началото му бе дадено в присъствието на инспектори и експерти от ИВСС, представители на Съвета на Европа и Службата за подкрепа на структурните реформи, на Министерство на правосъдието, съдии, прокурори и следователи, административни ръководители, представители на съсловни и неправителствени организации, работещи в сферата на съдебната система, съобщиха от ИВСС.

Главният инспектор Теодора Точкова е подчертал, че същинската цел на проекта е предоставянето на техническа помощ чрез осигуряването на международен експертен опит, който да послужи за укрепване на институционалния и административен капацитет на ИВСС при извършване на проверките за интегритет на магистратите, като основният фокус на проекта е проучването на най-добрите практики за извършване на съдебна инспекция в две от държавите членки - Франция и Испания"Извеждането на най-добрите практики на държавите членки и тяхното адаптиране към българската действителност ще е още една стъпка напред в утвърждаването на Инспектората като ефективен контролен орган, отговорен за постигане на съдебната реформа. Ключово за успешната реализация на проекта е доброто партньорство между всички заинтересовани институции", заявила е Точкова.

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която също е присъствала на събитието, е подчертала изключителната роля и усилия на ИВСС за гарантиране независимостта на съдебната власт и положителната оценка на ЕК по изпълнение на препоръките по МСО. Тя е посочила, че взаимстването на добри практики от опита на други инспекционни служби при изпълнението на проекта ще способства за "ефективното осъществяване на проверките за почтеност, което е в основата за превенция и противодействие на случаите на корупция сред съдии, прокурори и следователи".

Ръководителят на отдел "Правно сътрудничество" в Съвета на Европа Симон Тонели от своя страна е изразил задоволството си, че по този проект, Съветът на Европа работи съвместно с институции като Инспектората към ВСС и Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК. Според него задачата на Инспектората е сложна – той трябва да проверява независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, като същевременно не трябва да компрометира тяхната независимост като магистрати. "Общественото доверие е ключът към успеха", подчерта Тонели.

Даниеле Дотто, началник служба "Управление и публична администрация" към СПСР е подчертал, че проектът е изключително важен, "защото ИВСС има ключовата роля да защитава независимостта на магистратите, което е гаранция за успешна съдебна реформа".

За независимостта на съдебната власт и ролята на отделния съдия е говорил консултантът по съдебна реформа към Съвета на Европа и бивш министър на правосъдието на Великобритания Рей Бърнингам, който е посочил, че за да се укрепи доверието в съдебната система, "е необходимо тя да бъде прозрачна, а решенията на съдебните органи да се предоставят на достъпен език".

Ролята на съдебния инспектор в подкрепа на независимостта на съдебната власт пък е била представена от Миряна Визентин, консултант по реформа на съдебната система от Съвета на Европа и Мария Нейкова – инспектор в ИВСС. Визентин е направила преглед на правомощията на инспекционните служби в различни европейски държави, като е анализирала сходството и разликите между тях. Инспектор Нейкова е подчертала, че най-добрата защита на независимостта на магистратите е "отличното изпълнение от ИВСС на възложените му правомощия, което ще допринесе за повишаване на доверието в правосъдието и издигане на авторитета на съдебната власт".

По време на събитието са били откроени и очакваните резултати от реализацията на проекта - повишаване експертния капацитет на Инспектората към Висшия съдебен съвет, въвеждане на нови ефективни модели за извършване на проверките за интегритет и осигуряване на действени гаранции за независимостта на съдебната власт.

Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил

Предишна новина

Методи Лалов е предал себе си заради грешни ценности

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.