ИВСС установил едва двама магистрати, които имат необясним доход до 20 000 лв.

ИВСС установил едва двама магистрати, които имат необясним доход до 20 000 лв.

Статистическа информация, подадена от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), показа формалността на подаваните от магистратите ежегодни декларации за имущество и интереси. ИВСС информира, че е приключила проверката на декларираното от 4168 съдии, прокурори и следователи. Предмет на проверката била съотвествието на декларираните обстоятелства за имущество както на магистратите, така и на техните съпрузи или лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, както и на ненавършилите пълнолетие деца. Проверката е засегнала общо 10 195 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2017 г.

След извършване на основната проверка е установено съответствието на декларираните обстоятелства в 3330 от декларациите с вписаните, удостоверени или обявени обстоятелства пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

В 838 декларации са установени несъответствия, като след подаване на коригираща декларация на основание чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ несъответствията в 787 от тях са отстранени. В 49 от случаите двуседмичният срок по чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ за подаване на коригираща декларация не е изтекъл към момента, уточняват от ИВСС.

В два от случаите след изтичането на посочения двуседмичен срок несъответствието е останало неотстранено, като разликата в декларираните факти и получената информация е в размер от 5000 лв. до 20 000 лв. и затова Инспекторатът е започнал допълнителни проверки.

Правомощията на ИВСС по контрол на произхода на средствата на магистратите и членовете на техните семейства се оказаха чисто формални. Преди месец стана ясно, че институцията нямало как да установи, че председателят на ВКС Лозан Панов не може да докаже произхода на над 100 000 лв., за които не е платил данък в размер на 16 000 лв. Нарушението бе разкрито при пълна данъчна ревизия от НАП, която стартира не по искане на ИВСС, а на Сметната палата, при това, защото Панов сам я провокира с отказа си да предостави имуществена декларация за 2016 г. като член на ВСС. 

"ИВСС извършва проверка за съответствие между декларираното имущество от съдия, прокурор или следовател в декларация по чл. 175а, ал. 1 ЗСВ и данните за това имущество, подлежащи на вписване, обявяване или удостоверяване пред други органи и институции. От своя страна НАП извършва данъчна ревизия, в която установява действителното имуществено състояние на проверяваното данъчно задължено лице, включително установява и съпоставя получените доходи и направените разходи. Поради разликата в предмета и значително по-широкия обхват на данъчната ревизия при изследване на имущественото състояние на данъчно задължено лице – съдия, прокурор или следовател, законодателят е преценил, че установеното от ИВСС несъответствие над определен размер при проверка на имуществена декларация може да предизвика данъчна ревизия. Т.е., замисълът на законодателя е от по-ограничената по предмет и по-тясна по обхвата ѝ проверка, да се премине към по-широката и детайлна ревизия". Така от Инспектората към ВСС обясниха липсата на достатъчно правомощия, за да извършват ефективни инспекции на имуществото на магистрати.

Още по темата

Трайчо Трайков не е успял да докаже произхода на 2,4 млн. лв.

Предишна новина

Защитата на братя Галеви пробва да блокира делото за конфискация на имуществото им

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 19
  НЕОБЯСНИМ ДОХОД - | нерегистриран
  8
  -1

  НИКОГА![[_75942_]]

 2. 18
  Генерало | нерегистриран
  8
  -1

  А тоз щателно ли го проверихте?lv

 3. 17
  От овощната градина на България | нерегистриран
  7
  -1

  На кафенце при бай Герги в ЦУМ, след което по пантофки в Сарая пред Валерия Велева. Овощките цъфтят, а плодовете в Сарая, за да се раздават порциите от #КОЙ?

 4. 16
  инспекторат | нерегистриран
  9
  0

  Заради проверките на банковите сметки от инспектората, банката в която имам депозит се опита да ми вземе две такси от по 30 лв.за две справки правени от ИВСС , но като им вдигнах скандал казаха ,че ми заличават задължението.

 5. 14
  Над 20 000 | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #13 от "До 20 000 | нерегистриран":
  Абе смешки

  Но всичко е точно защото снощи правиха кекс, я с фондация, я с корпулентен бизнесмен. Изборът е ваш.

 6. 13
  До 20 000 | нерегистриран
  9
  -1

  Абе смешки

 7. 12
  До предходния | нерегистриран
  10
  -1

  Обърни се към Народното МУ събрание за повече информация

 8. 11
  20 000 лв ли са необяснимите ? | нерегистриран
  30
  -1

  това е приблизително заплатата на магистрата за половин година.Ако това е необясним доход, тури му пепел, както казва народа.Хубаво е ,че поне няма сред магистратите получатели на 7 цифрени хонорари за хидроинженерни консултации/естествено ,без да има хидроинженери сред тях/.Макар че получателите но токэв хонорар нямат притеснения с обясненията за него.Накратко казано - ако си магистрат и имаш доход от 20 000лв/равняващ се на трудовото ти възнаграждение за около половин година/, то тоди доход е "необясним".Но ако не си хидроинженер, но даваш хидроинженерни консултации за 7 цифрова сума/няколко милиона/,то този доход е напълно "обясним".Нали е просто ,скъпи колеги? Нали КПКОНПИ ?

 9. 10
  И.д. съпруга и черен лебед | нерегистриран
  13
  0

  Издребняват, значи се топи сланината.

 10. 9
  777 | нерегистриран
  10
  -1

  Да не отекчаваме публиката със скъпи почивки по екзотични дестинации, круизи с корпулентни яхти и обмяната на опит в Сингапур за сметка на ВСС. Всичко се знае прекрасно. Белведере. 1 март 1941 година и после..

 11. 8
  Смешна палата | нерегистриран
  11
  -4

  Лозан е прав. Тези корпулентните народни негови представители никога няма да допуснат външен независим контрол. Нали отиват директно при Свети Петър. Сметна палата сме имали само по време на Търновската конституция.

 12. 7
  666 | нерегистриран
  13
  -2

  Всеки може да посочи по двама с вили и къщи в Гърция и Испания.

 13. 6
  Brian Johnson - Back in Black | нерегистриран
  11
  -1

  Друго нещо е да си имаш държавен и народен контрол или по-демократичному - Сметна палата със съдебни функции. И като реши специалния съд - вън от съдебната система и да видиш дали ще има забава, "некомпетентност" и корупция!

 14. 5
  | нерегистриран
  14
  -7

  Само двама, а...? Ама вие работите ли въобще...?! А роднините и любовниците им им забогатели необяснимо проверихте ли? А хотелите броиххте ли? Имали някой нормален да ви вярва....?!

 15. 4
  potresen | нерегистриран
  9
  -2

  Tozi inspektorat spi li ,dreme li ,ili ne moje da smqta chisla s mnogo nuli ??? Alo ,shefa na PRS e deklariral zaem ot 300000 leva ot chicho si ,kara kola pod naem na firmata na chicho mu , i firmenite dela na chicho mu se gledat v PRS I POS .....,kak e ? V sashtoto vreme e deklariral 127000 spestqvania , da ne bi da se e izdaljil na chichkata i pari za cherni dni da e spastril ot zaplatkite ?

  Moje li takav s tolkova finansova zavisimost da e shef ,da ne govorim che parite sa si negovi ot dalaveri ,chichkata e chadar !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.