Избираме управляващи на 28 март

Избираме управляващи на 28 март
снимка:БГНЕС

„Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. И трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това - изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета.

„Въпросът с ваксините за COVID има пряко отношение към живота и здравето на българите не само за справянето с пандемията сега, но и за години напред, както разбираме от становищата на водещи учени и експерти“, коментира още Радев. „Затова очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете“, допълни държавният глава. И обясни, че ваксината трябва да има получени всички разрешителни и от Европейската агенция за лекарствата, и от българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират, допълни Радев.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: „Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина“.

Още по темата

Ангел Кунчев: Трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, щом се държим безотговорно

Предишна новина

КПКОНПИ води дела за отнемане на имущество за над 1.5 милиона лева срещу ало измамници

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.