Избираме ВНС по старите правила

Избираме ВНС по старите правила
снимка: БГНЕС

Великото Народно събрание (ВНС) ще се избира по старите правила.Това стана ясно по време на гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс, което продължава втори ден. 

Промяната в процедурата по избор на представители във ВНС беше предложение на ГЕРБ, но не успя да събере необходимата парламентарна подкрепа. Депутатите предлагаха в Изборния кодекс да бъде  вписана отделна глава, предвиждаща смесена система на избор – 200 народни представители да се избират пропорционално, а другите 200 – мажоритарно.

Против предложението обаче застана малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“, заедно с  опозицията от БСП и ДПС.

В резултат на гласуването в пленарната зала се оказа, че в сила остават старите правила, които са идентични с тези за избор на обикновен парламент. 

Припомняме, че гласуването на промените в Изборния кодекс продължава втори ден в пленарна зала. Вчера народните избраници решиха вотът на избори да бъде смесем - с хартиена бюлетина и машинно, като устройства ще бъдат поставени в секциите с над 300 избиратели. В традиционната бюлетина се запазва номерацията на партиите  и кандидатите, а наред с това парламентът отхвърли идеята за отпадане на текстове за задължително гласуване, както и за възстановяване на стария ред при образуването на избирателни секции в чужбина.

Още по темата

ООН: Има престъпления срещу човечеството във Венецуела

Предишна новина

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева и Емил Димитров провериха склад за пестициди край село Неофит Рилски

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.