Избират новия-стар омбудсман на 21 май

Избират новия-стар омбудсман на 21 май
Диана Ковачева, снимка: БГНЕС

Народното събрание (НС) ще избере омбудсман на 21 май 2020 година. Точката за избора на обществен защитник е заложена като първа в дневния ред на парламента за четвъртък.

Единствената кандидатура е на доц. д-р Диана Ковачева, която и до момента заема поста, довършвайки мандата на Мая Манолова, която подаде оставка през есента на 2019 година, а причината беше участието й в местните избори.

Сега до процедурата по избор се стигна, тъй като според законодателството, през месец юли изтича мандатът на настоящия обществен защитник. Законът за омбудсмана разписва, че той се избира от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Кандидатурата на Диана Ковачева беше внесена от ПГ на ГЕРБ.

„Доц. Ковачева отговаря на изискванията за заемане на длъжността омбудсман на Република България, определени в чл. 9 от Закона за омбудсмана, за придобито висше образование, доказан опит в сферата на правата на човека и отговаря на условията на избор за народен представител. Наред с това тя притежава високи морални качества, които й позволяват да изпълнява добросъвестно и всеотдайно функциите на обществен защитник", заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ при представянето на кандидатурата на Ковачева.

Като част от процедурните правила, Ковачева представи концепцията си за поста пред ресорната комисия по вероизповеданията и правата на човека на 14 май 2020 година. Тогава тя изтъкна, че основен приоритет и занапред в дейността й ще бъде защитата на правата на децата и битката в защита на правата на гражданите срещу монополите.

Занапред Ковачева даде заявка да продължи да оказва влияние върху институциите, както чрез натиск, така и чрез посредничеството, а като  инструмент за целта ще използва още по-активни проверки - както по сигнали, така и да се самосезира.

„Множеството обаждания на телефонните линии на омбудсмана кводят до мисълта, че не си познаваме достатъчно правата. Именно затова трябват и разяснителни кампании, насочени и към децата за насилието в училище. Защитата на правата на потребителите и социално-икономическите права остават важни акценти в работата на институцията. Гражданите имат нужда и от добра администрация - не само да бъдат посрещани вежливо, но почтено, ефективно и с високо качество на услугите“, заяви още Ковачева.

Институцията на омбудсмана ще продължи и с изнесените приемни.

"За мен е чест, че кандидатурата ми беше подкрепена от някои от най-активните граждански организации за защита права на човека в България, от всички местни обществени защитници и от Висшия адвокатски съвет. Ангажирам се да поддържам авторитета и отличната репутация на институцията на омбудсмана както на национално, така и на международно ниво, да укрепвам доверието на хората в обществения защитник и да превърна институцията на омбудсмана от последна надежда в първа реакция в случай на нарушени права", допълни Диана Ковачева при представянето на концепцията си преди седмица.

Като омбудсман Диана Ковачева продължи активната дейност на институцията и през изминалите два месеца, в които България беше в извънредно положение заради разпространението на коронавируса. В това време общественият защитник обърна поглед към защитата и сигурността на правата на гражданите. Една от дейностите в тази насока беше отправен апел от страна на омбудсмана към колекторските фирми с цел да проявят разбиране и да се съобразят с факта, че много от гражданите са с понижени и ограничени доходи. В интервю за „Правен свят“ от края на април доц. д-р Диана Ковачева обясни и как процедира институцията в случай на подобни сигнали.

„Имаме такива сигнали и в тези случаи се свързваме с конкретната фирма за събиране на дълговете, настояваме за отношение към съответния човек, което да е подобаващо. Разбира се, гражданите, върху които се оказва тормоз, могат да подадат жалба и в полицията. Аз все пак съм удовлетворена от факта, че тяхната асоциация прие моята препоръка за обща политика, която е качена на сайта им, и в която се заявява, че те ще имат индивидуален подход към хората, които са останали без работа и са в затруднено положение. Между другото, когато говорим и за колекторските фирми, и за частните съдебни изпълнители, а също така и за фирмите за бързи кредити, ръстът на жалбите нарасна изключително много в последния месец, след като бе обявено извънредното положение, най-вече, че много хора остават без работа. Тук не става въпрос за отказ да се връщат дългове и да се погасяват задължения, това са редовни платци, които не могат в момента и за известно време напред да изплащат своите задължения“, заяви Диана Ковачева в последното си интервю за „Правен свят“.

Изборът на омбудсмана в пленарната зала ще се проведе явно чрез компютъризираната система за гласуване този четвъртък.

Кратка биография:

- Доц. д-р Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски".

- Доцент и доктор е по международно право и международни отношения.

- Владее английски, френски и руски език.

- Била е научен сътрудник в Института за правни науки към БАН.

- В периода 2011 - 2013 година е била и министър на правосъдието на Република България, а от 2016 до 2019 година е заемала длъжността заместник-омбудсман.

- Преподавател е в Юридически факултет на УНСС.

- Диана Ковачева е носител на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II, a през 2014 година е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Още по темата

Законопроект слага край на промяната на пола в личните документи в Унгария

Предишна новина

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за над 10 млн. лева на Иво Прокопиев и Стоян Александров

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Мунчо | нерегистриран
    2
    0

    Нали я видяхме защитничката и помощничка на Мая Манолова. Вече беше, даже министър на правосъдието. Резултатът е ясен. Гарантирано от ГЕРБ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.