Избират ръководител на Апелативната специализирана прокуратура на 19 септември

Избират ръководител на Апелативната специализирана прокуратура на 19 септември

След като през март ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова подаде молба за освобождаване от длъжност, а Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) я прие, днес съдебните кадровици решиха, че събеседването с кандидатите за вакантния пост ще се състои на 19 септември 2018 година.

А кандидатите за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, както "Правен свят" писа, са двама. Фаворитът за поста е настоящият градски прокурор на София Емилия Русинова, която допреди измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за "висока корупция" преминаха от Софийска градска прокуратура към специализираното правосъдие, отговаряше именно за разследванията и повдигането на обвинения на представители на властта. Вторият кандидат е следователят Бойко Атанасов, чиято кандидатура обаче е доста спорна тъй като той е обект на редица дисциплинарни производства и наказания през последните години.

В момента временното ръководство на Апелативната специализирана прокуратура е в ръцете на прокурор Николай Найденов.

Междувременно, на днешното си заседание членовете на прокурорската колегия откриха и процедура за избор на ръководител и на Специализираната прокуратура. Постът отскоро е вакантен, след като досегашния титуляр Иван Гешев бе назначен за заместник на главния прокурор. Миналата седмица съдебните кадровици назначиха за и.ф. административен ръководител на обвинението, на мястото на Гешев, досегашната му заместничка Даниела Начева.

Кандидатите могат да подават заявления за участие в едномесечен срок от публикуването на обявата за конкурса в "Държавен вестник".

Законът за адвокатурата е в разрез с правото на ЕС и Конституцията

Предишна новина

Шест месеца условно за бивш началник на общинска служба в Берковица

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  SD6 | нерегистриран
  1
  0

  Да, №2, познавам човека лично! Никога не бих си позволил да го коментирам иначе. Не виждам на какво основание ми предлагате да изляза с името си при положение, че вие също не сте го сторили. Предложението ви е от типа на - ти скочи от петия етаж, пък нищо няма да ти стане! Мнението си мога да го защитя винаги с факти, но практика тук е да се пише анонимно. Дали ще се кандидатирам или не си е лично моя работа и това съвсем не означава, че в противен случай, нямам правото на коментари и оценки на събития, които съм възприел лично.  №3 - вашите думи ми е по-трудно да ги коментирам, тъй като са доста посредствени! Какво значи "по-добър ръководител от г-жа Русинова, СГП не е имала"? Нима забравяте, че това е ръководителят, който покри случая с Д.Ф.Петров, когато последният шамароса едно дете със заболяване в училищната лафка? И след като това се случи, г-жа Русинова, привика бащата на детето за да го тормози да оттегли жалбата си! Чудесен ръководител! Направо страшен! Други хора за много по-малко, щяха да бъдат обесени с краката надолу ама явно двойните стандарти са нещо, което ви се харесва - кой знае, може да имате полза от тях и вие...

  Никакво желание за промяна не бъркам с кариеризъм, тъй като човек, който преждевременно напуска поста си, без да е допринесъл с нищо за развитието на институцията, а напротив - прави го при първата отдала му се възможност за да реализира тясно кариеристичните си цели Е чиста проба кариерист и няма никаква нужда да се отварят тълковни речници по въпроса. Впрочем вие грешите и в съдържателен план, защото тук не се касае за логика и семантика на едно или друго определение. Както личи и от вашето мнение, не сте се потрудили да напишете името си, но пък призовавате другите да го сторят! Нов двоен стандарт! Обиждайки на хейтър и мижави душички. А помислил ли сте, че случай в който, някой да излезе със собственото си име и да извлече позитиви от това в практиката няма? Не, не сте - затова и мнението ви завършва там, откъдето не е и започвало - от истинското разбиране на проблема, който е налице при това ръководство на СГП.

 2. 3
  | нерегистриран
  1
  -5

  В едно стадо винаги има куци коне.По-добър ръководител от г-жа Русинова, СГП не е имала.Микроклимата е достатъчно добър за да може, освен да се работи,но и да се комуникири спокойно с останали.Дай Боже всекиму такъв ”доказано лош управленец”!!!SD6 не бъркай желанието за промяна с кариеризъм.Отвори тълковния речник,осведоми се и едва тогава пиши. Както написаха в коментар 2, излез с ясна и неанонимна позиция. В противен случай се превръщаш в поредния хейтър,който остава невидим и нечут.Аман от мижави душички.

 3. 2
  До SD6 | нерегистриран
  6
  -4

  За да пишете така считам,че на първо място трябва да познавате човека лично.На второ място, щом изразявате лично мнение, следва да излезете с името си.Така постъпват хората,който вярват в думите си и могат да защитат открито мнението си.На последно място е най-лесно един човек да бъде оплют.Щом смятате,че ръководството на СГП е лошо,рано или късно ще имате шанс да се кандидатирате за поста и да покажете на какво сте способен.Тогава пак ще коментираме управленските решения.

 4. 1
  SD6 | нерегистриран
  7
  -3

  Това състезание с един кон, колкото по-бързо завърши, толкова по-добре! Интригантството и кариеризмът на Русинова, никога не са били полезни на СГП и нейният "мандат" няма да се запомни с нищо позитивно. Тази прокуратура си остава, най-важната окръжна инстанция за гр.София, която се занимава, както с ежедневната престъпност, така и с редица специфични категории длъжностни лица, магистрати и пр. и има нужда от нов ритъм на спокойствие и колегиалност. Дали приемниците на Русинова, ще го осигурят е доста съмнително, но поне един доказано лош управленец, повече няма да бъде част от тази структура!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.