Изборите български


В 27-те държави, членки на Европейския съюз, ще се произведат избори за членове на Европейския парламент. Срокът е фиксиран – до 7 юни, с възможност за отлагане с една седмица. Но докато в повечето държави ще има само евроизбори, у нас ще има и парламентарни. А те именно са най-важните. Включително и за европейското ни бъдеще, перспективите за което стават все по-мрачни. Въпреки че май светъл лъч има. Защото

натрупаната маса от безобразия
достигна критична точка

и предстои пукване на цирея. Дано.

Произвеждането, едновременно или на близки дати, на два национални избора, е сложна задача, която при нас е гарнирана с утежняващи обстоятелства. Още повече, че от безхаберие и глупост вече сме натрупали голямо закъснение. Като спазихме лошата традиция промените в изборното законодателство да се правят в последния възможен момент.

Точно преди една година нещата в тази област, а и изобщо, изглеждаха оптимистично. Икономиката растеше като балкански тигър, цените и кредитите гонеха тавана, а мутрите лееха бетон по всяка полянка и плаж, до която успееха да се докопат. Растежът впрочем се дължеше именно на безумното и безобразно бетониране на страната, финансирано с парите на наши и чужди мутробарони. И с кредити, които сякаш се лееха от рога на изобилието. А сега се оказват не само несъбираеми, но и токсични (да им имам лексиката). Създадена беше и работна група с участието на 8-те парламентарно представени политически сили, която да подготви необходимите промени в изборното законодателство. Та поне веднъж работата да се свърши коректно и навреме. Междувременно

президентът организира среща
на изборни теми с акцент върху
митичния мажоритарен елемент,

който да излекува политическата система и да оправи страната. И който на практика би позволил на Георги Първанов да вкара в парламента няколко души от близкия му комитет "Съзидание". Съвсем не безпочвени сметки, защото историкът д-р Божидар Димитров и актьорът-министър проф. Стефан Данаилов лесно биха спечелили мандат като мажоритарни кандидати. Друг е въпросът дали две птички правят пролет. Но пък сигурно щяха да направят парламента по-атрактивен за публиката. На тази среща политиците обещаха, че до Нова година законите ще са приети, народът ще получи лелеяния мажоритарен елемент и всички ще са щастливи като блондинки в реклама за перилни препарати.

Е, да, ама не, както казва известният политически коментатор Петко Бочаров, дето навърши 90 години, но изобщо не му личат. Година след обещанията

страната се плъзга по пистата
с работно име "кризокатастрофа",

кредитите спряха, а бетонджиите останаха без работа. Което е единствената хубава новина. Заедно с осъзнаването на някои екзистенциални истини, разбира се. Например, че да се плюска без граници може и да е приятно, но не може да трае вечно. Щото идва кръчмарят и представя сметката, при което по-слабонервните се гръмват. И както винаги, броени месеци преди изборите изборното законодателство е под кривата круша. Не се знае дали изборите ще са "2 в 1",
"2 в 2" (най-вероятно), или даже "3 в 3", което означава предсрочни избори през септември. А това си е допълнителна катастрофа в типично български стил. Героични усилия, атака на нож или поне яко тичане и за финал накрая зрелищен крах, след което всичко започва отначало.

В момента бърз законодателен отговор чакат осем важни групи въпроси.- Кога ще са изборите и заедно ли ще са или поотделно?

- Кога и как ще се съгласуват изборните закони за двата вида избори?

- Ще има ли уседналост, или няма да има?

- Как ще се гласува в чужбина? В посолства и консулства под надзора на българските власти, или безнадзорно по села и паланки, както е от 2001-ва насам?

- Каква да бъде бариерата за участие в разпределението на мандатите? Тя може да е 5% или 6% на евроизборите и 4% за партии, и 6% за коалиции на парламентарните избори.

- Ще има ли мажоритарно избрани депутати и колко ще са те? За останалите ще се гласува ли с преференциални листи и по какъв начин?

- Какво ще бъде районирането на страната и ще има ли ново райониране?

- Ще се справим ли с изборната търговия, или ще продължим да корумпираме изборния процес?

Има и оптимистични нотки.Постигнато беше съгласие да се изчистят фантомите от избирателните списъци, или поне да не им се позволи да гласуват. Дали обаче съответната поправка в закона ще мине, не е сигурно. Има и други висящи проблеми. Един от тях е подготовката за въвеждане на електронно гласуване, законопроект за което е внесен още през 2004 година.

И един друг въпрос тегне и поставя под заплаха законосъобразното произвеждане на изборите. У нас е практика след приемането на поредния калпав изборен закон да се предоставя на Централната избирателна комисия да "оправя" нещата. Така ЦИК е изправена пред невъзможния избор да спази закона и избори да няма, или да наруши закона, но изборите все пак да станат. ЦИК естествено избира второто. И е цяло чудо, че някой не е оспорил досега изборните резултати от парламентарните избори пред Конституционния съд. Дано не дочакаме такъв резил по-късно тази година.

Време е отново да сложим ред
в изборното законодателство

и в изборната практика. Защото имаме традиции и положителен опит. Още с приемането на Търновската конституция през 1879 година. Царство България предоставя уникални по всеобхватност избирателни права на своите граждани. И ако тогава в 20-милионна Англия право на глас са имали само един милион избиратели – имотните и образовани бели мъже, то в България всеки мъж с граждански и политически права над 21 години е можел да гласува, а над 30 години – да бъде избран за народен представител (чл.86 на Търновската конституция). Българските жени по-късно получават избирателни права, но и тук България е сред първите в Европа. Така например в Швейцария жените получават избирателни права цели 40 години след българките! Малко известен факт, с който бихме могли да се гордеем. Изобщо, нормална държава е била някога България. Дори днес българските изборни процедури включват уникални мерки за контрол над движението и обработването на изборните документи. Но тези мерки напоследък не действат, защото на фона на общото беззаконие и разпуснатост остават само на хартия.

Затиснати от връхлитащата криза, политиците трябва да намерят воля и сили да подготвят нормативно предстоящите два национални избора. Защото те няма да са обикновени, а избори по време на криза. Че и на катастрофа – по думите на президента Обама. Каквато светът не помни.


 

 


Кризата или краят на голямото плюскане

Предишна новина

За коалициите като алиби и за лабиринтите на раздвоението

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 20
  Uggs Outlet | нерегистриран
  0
  0

  *()&Incredibly inspiring article, Thank you !?!

  <a href="http://www.23hq.com/titlelaura0/story/8624359" title="Uggs Outlet">Uggs Outlet</a>

 2. 19
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 18
  ************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 17
  ************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 14
  ******************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 13
  Louis Vuitton Outlet | нерегистриран
  0
  0

  *()&Hi, thank you so a great deal for these ideas!

  <a href="http://www.louisvuittonoutlet-onlineshoph5.com" title="Louis Vuitton Outlet">Louis Vuitton Outlet</a>

 7. 12
  Cheap Coach Handbags | нерегистриран
  0
  0

  *()&Excellent weblog, many thanks a lot for your awesome posts!

  <a href="http://areyoufitenough.co.uk/showthread.php?25098-Mulberry-Outlet-The-value-women-have-to-cover-finding-the-to-certainl&p=53047#post53047" title="Cheap Coach Handbags">Cheap Coach Handbags</a>

 8. 11
  Uggs On Sale | нерегистриран
  0
  0

  *()&It really is good to possess the capacity to examine a great high quality article with practical specifics on topics that plenty are interested on. The stage that the information indicated are all first hand on reside experiences even guide a lot more. Proceed performing what you do as we really like readi?-

  <a href="http://taskono.com/dating/member/25943/blog/view/23645/" title="Uggs On Sale">Uggs On Sale</a>

 9. 9
  Gucci Outlet | нерегистриран
  0
  0

  ^&($As usual this was a thoughtful submit today. You make me want to preserve coming back and forwarding it my followers?-.

  <a href="http://myworkoutconnection.com/pg/profile/miuracqa883" title="Gucci Outlet">Gucci Outlet</a>

 10. 8
  Ugg Boots Clearance | нерегистриран
  0
  0

  @&()Intimately, the submit is definitely the very best on this precious topic. I concur with your conclusions and will eagerly look forward in your coming updates!

  <a href="http://vietub.com/read_blog/10869/cheap-uggs-*contact-an-individuals-baths" title="Ugg Boots Clearance">Ugg Boots Clearance</a>

 11. 5
  Vicki | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.autoinsurplans.net/">online car insurance</a> vbwccd <a href="http://www.onlineremedynow.com/">ultram</a> ><img src="/i/icons/face-smile-big.png" alt="" border="0" />

 12. 4
  Nelly | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.getpillstoday.net/">where to buy viagra</a> 41120 <a href="http://www.getbestlifeinsurance.net/">best life insurance</a> 110879

 13. 3
  itzlinda | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.businessinsurtips.com/">small business insurance cost estimate</a> zhpj <a href="http://www.homeownerscover.com/">florida home insurance</a> 765

 14. 2
  soccerownz | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://www.businessinsurtips.com/">Small Business Insurance Quotes</a> qinx <a href="http://www.bestinsurplans.net/">health insurance plans</a> 685

 15. 1
  Избирател | нерегистриран
  0
  0

  За изборите български не се казва нищо повече от това в периодичния печат. Дори е написано по-скучно от вестник.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.