Изборният кодекс влиза извънредно в Правна комисия следващата седмица

Изборният кодекс влиза извънредно в Правна комисия следващата седмица
снимка: БГНЕС

Изборният кодекс ще бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси към Народното събрание във вторник следващата седмица, а ден по-късно се очаква да бъде заложен и в програмата за работа на парламента за окончателното гласуване на промените.

Предложенията минаха на първо четене в пленарната зала на 3 септември 2020 година, но още по време на дебатите част от точките не намериха одобрението на представителите от различните парламентарни групи. Сред тях са разпоредбите, касаещи машинния вот и 48-часовия изборен ден.

Така в деловодството на парламента постъпиха предложения за промени между двете четения от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, БСП и ДПС.

В подадените от ГЕРБ документи се вижда, че е внесено предложение за прецезиране на текстовете, касаещи одитиране и сертифициране на машините за гласуване. До предложението се е стигнало след съгласуване с отговорните агенции.

Разписана е и глава, касаеща смесената изборна система, като са описани методите и математическите изчисленията за избор на представители във Велико народно събрание - съответно 200 от тях, избрани мажоритарно и 200 - пропорционално.

Дава се и възможност на неправителствения сектор и инициативните комитети да могат да издигнат кандидати само по мажоритарната избирателна система, като кандидатите от партии и коалиции ще могат да участват и по двете системи на избор. В случай обаче, че бъдат избрани, те ще могат да заявяват от коя система желаят да влязат като участници.

В настоящите предложени промени управляващите от ГЕРБ отстъпват от първоначалното си предложение изборният ден да бъде в два последователни календарни дни – 48 часа. Мотивът за това е, че идеята не е срещнала разбиране.

Предложения има и от останалите парламентарни групи.

От ВМРО също предлагат радикална промяна. С нея се предвижда да отпадне номерът в бюлетините, а да изписва само името на партията или кандидата.

Предлага се и населените места с над 200 души да могат да избират пряко кмет, като към момента избори се провеждат само в местата с над 350 човека, а квадратчето "Не подкрепям никого" да не се брои при крайния резултат на местни избори.

От ВМРО предлагат и изменение в Закона за референдумите, като до народно допитване да стигат въпроси, които иначе се разглеждат само от ВНС.

Групата изразява и подкрепа за предложението на ГЕРБ 200 от депутатите във Великото народно събрание да се избират мажоритарно.

И опозицията има предложения преди окончателното приемане на поправките в Изборния кодекс. И БСП, и ДПС са входирали своите идеи, като от левицата основно залагат на предложения, касаещи електронните машини за вота.

Още по темата

Главният прокурор ще се отчете пред парламента в края на септември

Предишна новина

Гергана Мутафова поиска незабавно да бъде проверена във връзка с проекта за ЕИСС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    **************************************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.